Leren wat ertoe doet

Het onderwijssysteem is een stuurloos schip

June 08, 2019 Tijl Koenderink Season 1 Episode 6
Leren wat ertoe doet
Het onderwijssysteem is een stuurloos schip
Show Notes

‘Leren wat ertoe doet’ - Podcast van Tijl Koenderink (Novilo en School of Understanding)

Dé podcast voor professionals die nóg meer uit de begeleiding van kinderen willen halen - lessen uit onze praktijk toepasbaar in die van jou. 

Aflevering 6  : ‘Het onderwijssysteem is een stuurloos schip’

Als iemand die niet uit het onderwijs komt, ben ik (Tijl Koenderink) als een vreemde vogel met een andere kijk op het onderwijs ingestroomd en ben ik aan de slag gegaan om het onderwijs een beetje beter te maken. Dit in samenwerking met onderwijsprofessionals, leerkrachten, directeuren, samenwerkingsverbanden en het ministerie . Wat mij daarbij opvalt is dat deze mensen in alle lagen van het onderwijs hetzelfde zeggen. ‘Ik heb geen controle op het hele onderwijssysteem en kan dat dus ook niet veranderen.’ De leerkrachten wijzen bijvoorbeeld naar hun directeur of naar de ouders of leerlingen die verantwoordelijk zouden zijn voor controle hierop en de directeur wijst weer naar zijn bestuur of zijn zelfsturende team. Het bestuur, het ministerie en zelfs de schoolinspectie zeggen uiteindelijk ook dat zij geen controle hebben op het schoolsysteem. Uiteindeljik is ons Nederlandse systeem een gedecentraliseerd, autonoom onderwijsbestel wat we faciliteren en stimuleren maar dat uiteindelijk niet kunnen veranderen. 

In Nederland hebben we een heel bijzonder onderwijsmodel met heel veel autonomie en heel veel decentralisering dat verassende goede resultaten oplevert. Ik kom regelmatig op internationale congressen om daarover te praten, want het is een model dat theoretisch niet zou moeten kunnen werken en tegelijkertijd functioneert het als één van de betere op de wereld. Op het vlak van onderwijsresultaten, zorg en geluksniveau van kinderen scoren we relatief goed in Nederland. Tegelijkertijd is er nog genoeg te verbeteren

Toch lijkt het moeilijk om verantwoordelijkheid te nemen voor het schoolsysteem en de veranderingen die nodig zijn om het nog beter te maken. Het gave van een decentraal systeem is dat iedereen het verschil kan maken. Daarom is mijn vraag aan jou: wat jij kan doen in jouw positie om een stap verder te zetten. Wat ga JIJ doen om het onderwijs beter te maken? Geef bijvoorbeeld vertrouwen en informatie aan je bestuurder als directeur en geef je leerlingen experimenteerruimte als docent. Zo zit ik met regelmaat bij het ministerie van onderwijs om uit te leggen wat het effect is van nieuwe wetgeving op kleine innovatieve scholen. Ook heb ik laatst met de schoolinspectie gepraat die aangaf dat ze het fijn vinden om feedback te krijgen, zodat zij hun aanpak ook kunnen verbeteren.  

Vraag: Hoe kun jij vanuit je eigen autonomie en in jouw eigen praktijk een goede bijdrage leveren aan de verbetering van het onderwijssysteem?

Deel dat met me via Facebook of Twitter 

Wil je op de hoogte blijven van alle afleveringen of gratis een ‘live’ online training volgen kom dan naar lerenwatertoedoet.nl. Via social media kun je ook vragen stellen en misschien word je wel het onderwerp van een volgende aflevering.