
Beleggen met Rowan Nijboer
Met 20 jaar beleggingservaring, het lezen van honderden boeken en meerdere financiële studies weet ik wat werkt en niet werkt. In mijn podcast leer ik je met een gezonde dosis humor, hoe ook jij als particuliere belegger de beurs kan verslaan. Begin snel met luisteren 😀
Beleggen met Rowan Nijboer
# 178 | Gaan Rowan en Jan weg bij DEGIRO? Broker special
Rowan en Jan duiken diep in de soms schimmige wereld van brokers: Hoe veilig is je broker? Waar zitten de verborgen kosten? Zit je nog goed bij je huidige broker? En Rowan en Jan twijfelden lang om zelf te wisselen van broker en geven je in deze aflevering het antwoord. Check hem snel.
Beleggersbrieven | 2x per maand deel ik op zondag mijn beleggingsinzichten met 6000+ beleggers. Ook gratis ontvangen?
Schrijf je hier gratis in
Mijn boek | Benieuwd naar mijn strategie om zelf de beste aandelen te selecteren die de index kunnen verslaan?
Koop hier mijn bestseller boek
Lidmaatschap | Toegang tot mijn portefeuille, transacties, deep dive audio analyses van de beste bedrijven ter wereld & een community met 700+ lange termijn beleggers?
Meld je hier aan voor het lidmaatschap
Trainingen | Zelf een betere belegger worden en met een bewezen systeem aandelen leren selecteren?
Klik hier om trainingen te bekijken
Connecten
Volg me op Instagram en LinkedIn.
Vragen & opmerkingen
Stuur een mail naar info@rowannijboer.nl
Disclaimer: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Ik geef geen financieel advies en de content op dit kanaal is expertise vrij. Denk altijd zelf na voordat je een beslissing maakt.
00:01
Ja, welkom bij alweer een nieuwe aflevering. We naderen het eind van 2023 en vandaag gaan we in op een toch wel wat bijzondere aflevering. Namelijk het broker landschap. Want dat is iets waar van leden via de mail, via Instagram altijd veel vragen binnenkomen. Zit ik wel goed bij mijn broker? Hoe veilig is mijn broker? Welke is de goedkoopste? Nou, dat wil ik samen met Jan voor je.
00:31
gaan verkennen. Jan, leuk dat je er weer bent. Ja, ik, het is 8 december, Rohan. Ik hoop dat jij het einde van het jaar haalt, want volgens mij ben jij snipverkouden. En het herstellen ervan een goede griep. Ja, ik mag dus ook niet lachen, dus als je niet te veel grappen deze keer wil maken, Jan, dan heeft de luisteraar daar behoorlijk last van. Dan moet ik gewoon keihard hoesten. Nou, dat we namens de luisteraar het zijde vergeven. Maar wat we vandaag willen doen...
00:58
is een aflevering maken over brokers. En eigenlijk is het voor ons een uitnodiging richting de luisteraar om gewoon eens kritisch te kijken naar de broker waar de luisteraar belegt. Dit is absoluut geen advies. Wij zijn geen broker-experts. We hebben ook niet alle platformen die we gaan bespreken zelf getest.
01:20
Maar we hebben eerder, we hebben vorige maand moet ik zeggen, een hele deep dive gemaakt over interactive brokers, een hele grote broker in de USA en ook actief in Nederland. En voor ons was dat eigenlijk de aanleiding om ook eens breder te kijken van, goh, hoe ziet het landschap eruit? Welke kosten brengen de brokers in rekening? En spoiler alert, het zijn vaak verborgen kosten.
01:49
De Giro en ik beleg ook voor een deel bij ABN Amro en of dat zo blijft. Ik denk dat we die balans aan het einde van de hele overzicht maar ze moeten opmaken Roland. En ja, ik denk dat we gewoon zo eens even naar het landschap moeten kijken en zien welke partijen we allemaal met elkaar vergelijken. Maar voor die tijd toch even stilstaan bij het verdienmodel van de broker.
02:18
belangrijk want de kosten van een broker zijn heel belangrijk voor je rendement. Je kunt allemaal de sommetjes maken. Het gaat al snel als je 30, 40 jaar belegt bij bepaalde bedragen, al snel toch om een ton aan kosten. En dan is het zaak om te kijken naar die kosten en hoe dat verdiend wordt. Eigenlijk kan een broker op vier manieren geld verdienen. Zo. Eén. Ja, ja, ja. Eén, dat is de obvious one, commissies. Transacties op die manier geld verdienen.
02:49
De Giro vraagt bij een transactie 2 euro bijvoorbeeld. Dat is manier 1. Klopt. Die is eigenlijk heel duidelijk hè? Ja. Althans, ik zeg wel duidelijk, die kun je ook aardig op verborgen. De Giro heeft daar mooie trucjes mee, daar komen we vast straks op. Een andere manier is het doorverkopen van je orders. In het Engelse vakterm is payment for order flow. Nou, een bedrijf als Flow Traders, dat is het business model.
03:18
kopen eigenlijk orders bij brokers op die hun orders van particuliere beleggers, maar soms ook professionele beleggers, doorverkopen aan de hoogste bieder. Dus die klusteren als het ware de orders van een grote groep kleine orders en daar pakt zo'n partij een kleine marge op en als je dat een keer hele grote aantallen doet verdien je daar goed geld mee. Ja.
03:45
Ja, want eigenlijk ziet ze zo'n flowtraders met veel snellere IT-systemen als ik een aandeel ASML koop. En zij zien die order van mij aankomen. Ik doe het natuurlijk binnen een seconde in een seconde wordt die uitgevoerd. Maar dat is een heel traag IT-systeem en zij willen zo dicht mogelijk bij de IT-systemen komen. Dus zij zitten daar eigenlijk op een stoel klaar met een cocktail in de hand en zien
04:15
aankomen en die denken, hey die orde zie ik aankomen. Maar daarnaast is er een belegger in Den Bosch die ASML wil verkopen. Hey, daar zitten ze ook klaar. Kijken ze even naar rechts met hun cocktail. Er komt ook een orde aan. Die beide ordes, die kooporde en die verkooporde, die zien ze aankomen en die denken ze, hey daar kunnen we die spread, daar kunnen we iets tussen weghalen. Dus in een flits, vandaar dat het woordje flitshandelaren ook zit, want ze doen dat gewoon in één keer die transactie.
04:45
Daar pakken ze elke keer een paar cent tussenuit. Maar als je dat miljarden keren doet, dan is dat een hele extreme winstgevende sector. En je kunt al een beetje vermoeden hieraan van wie dat dan uiteindelijk betaalt. Ja, niet de broker. Nee, nee, nee. En dit is een heel groot verdienmodel voor een broker als Robin Hood. Voor andere, eigenlijk iedereen die goedkoop, goedkope transacties heeft.
05:13
die moet het op een andere manier verdienen en dan is een heel groot deel komt payment for order flow. En ja, ik denk dat daar een heel groot belangenconflict zit tussen de broker, het verdienmodel en jij de beleggers. Ja, dus we hebben payment for order flow, we hebben de vaste transactie kosten van de vier. Ja. Nummertje drie. Nummertje drie, het uitlenen van je aandelen. Dus de aandelen die jij daar hebt staan bij de giro.
05:42
kunnen zij die uitlenen bijvoorbeeld aan een partij die short wil gaan? Nou, die shorter die moet daar gewoon een commissie voor betalen of een rentevergoeding. En op die manier kan de broker geld verdienen. Dus dat kon je vroeger bijvoorbeeld bij Giro als je een custody account hebt, dan gebeurt dat niet. Maar dat account is volgens mij tegenwoordig niet meer te openen. Dus ja, al je aandelen kunnen worden uitgeleend. Ja, en sterker nog, volgens mij is dat inderdaad bij de Giro gewoon nu de standaad optie. Daar krijg je niet eens een melding van.
06:12
Bij sommige brokers vragen ze nog, wil je toestaan dat het je uitgeleend wordt? Bij sommige brokers zeggen ze ook, hey lieve klant, wil je je aandelen uitlenen, dan deel je bijvoorbeeld voor 50% mee in de opbrengsten. En op die manier profiteer je samen. Interactive brokers doen dat. Ja. Nummer vier, renteinkomsten. Dit is, ja, als jij alle cash wat bij ons, bij de broker staat, dat sluizen zij eigenlijk door naar de centrale banken.
06:42
En daar krijgen ze nu inmiddels 3, 4, 5 procent over, afhankelijk van welke centrale bank het geld staat. Ja, en wij focussen dus eigenlijk nu met name op de eerste, omdat die commissies die zijn gewoon heel duidelijk. Daar communiceert een broker duidelijk over. Het is ook duidelijk wat dat jouw kost, want dat is transparant. Je kunt gewoon op de tarievenpagina van de brokers bekijken. En ja, die andere drie categorieën zijn wat lastiger om...
07:11
te bepalen hoe jij daarvoor betaalt. Ja, maar het is wel zo als er dan twee brokers zijn met dezelfde kosten, ook als je helemaal naar de verborgen kost hebt gekeken, dezelfde kosten, dan is degene die je orders doorverkoopt waarschijnlijk niet de beste broker voor jou. Nee, nee.
07:33
Nee, daar ben ik met je eens. Dus op die manier en we hebben natuurlijk bij, er zijn ook wel wat kwalitatieve dingen die we in de vergelijking mee willen nemen, want niet iedere broker is even populair bij de diverse toezichthouders, dus dat is ook wel goed om als daar wat aan de hand is dat we dat ook gewoon even benoemen. En ja, dat kan de luisteraar uiteindelijk toch een soort weging maken van voel ik me, want het is voor een deel ook vertrouwen en gevoel natuurlijk bij een broker, naast de kosten, want het is een belangrijke component.
08:02
We hebben ook met luisteraars gesproken en die ook bewust, sommigen kiezen echt bewust voor om niet bij de goedkoopste te zetten, omdat ze daar een veiliger gevoel bij hebben. Dus dat is ook gewoon belangrijk. Gigantisch belangrijk. En ja, Jan, als je even gaat googelen en zo naar brokers en in een opspraak met autoriteiten zoals de autoriteit financiële markten, ja, je schrikt je helemaal laveloos en ik denk dan altijd een beetje, ik zeg wel eens...
08:28
In de financiële industrie komen veel charlatans op af, want er wordt veel geld verdiend. Ja, dan het broken landschap. Daar word je dan wel een beetje droevig van. Eén zo'n voorbeeld van Trade Republic, die schermt nu bijvoorbeeld met spaarentes van 4 procent. En dan kan je ook nog eens vrijwel commissievrij handelen. Ja, en dan als een CEO dan niet in een interview toegeeft dat ze de ordens verkopen. En als een journalist dan doorvraagt, vind je dat...
08:57
ethisch om orders door te verkopen van klanten. En dan ook nog zegt, ja hier geef ik geen commentaar op, alsof een soort advocaat hem dat ingefluisterd heeft. Ja en dan ergens op de website wel staat, ik heb het misschien moet ik het even voorlezen want dan ben ik er zelf in ieder geval van dit trauma af. De afgelopen vier jaar, oh ja, dat staat er op de site. Waarom zijn de kosten bij Trade Republic zo laag? Dat is natuurlijk al een hele suggestieve van, wow hoe kan dit? Mensen denken wel, oh ja dat wil ik inderdaad weten, is logisch.
09:27
De afgelopen vier jaar hebben wij met behulp van moderne technologie sterke digitale financiële instelling opgebouwd. Zoals vele andere brokers, zoals wij doen dit niet alleen, iedereen doet dit, dat is dus niet per se waar, ontvangen wij provisie van handelspartners. Daardoor kunnen wij via onze efficiënte structure vrij waren van hoge commissies voor orders. Via onze efficiënte structure vrij waren van hoge commissies voor orders.
09:57
Heeft chatGPT dit geschreven of? Ik weet niet of chatGPT zo slim is. Dit is al echt, hier is heel veel advocaten en marketers over nagedacht, maar ja, eigenlijk verkoop je de orders door en krijgt een consument, een klant niet de beste prijs. En ja, je krijgt lage commissies, dus feitelijk klopt dat wat er staat. Maar het is niet eerlijk. Nee. En de gier doet hetzelfde. Klopt. Ja.
10:25
Ik wil nog iets zeggen, maar dat is me ontschoten. Dat zal, kom straks wel weer. Oh ja, nee, wat ik goed is om te zeggen, want als je googelt op Trade with Public of op andere brokers, dan kom je ook regelmatig bij diverse influencers die een broker aanraden, die zeggen van ga naar de giro, ga naar dit, ga naar dat. Het past daar ontzettend mee op, want ik ga nu ongetwijfeld mensen beledigen voor de voetenschop,
10:54
Ja, voetenschoppen, maar het is totaal niet objectief. En als je dan kijkt naar de link die daarbij zit, dan zit er gewoon een referral link achter. Dus die persoon is niet belangeloos. Die krijgt dan gewoon voor betaald. Dus wij hebben geen enkele relatie met welke broker dan ook, Roan en ik. Dus ja, en we gaan ook geen advies geven. Maar als mensen dat wel doen, dan past dat dan heel erg mee op. Want er zijn weinig onafhankelijke partijen.
11:23
Zelfs een EAX podcast wordt vaak gesponsord door een broker. Ja, ik denk dat niemand vrij kan spreken over brokers. Dat is denk ik een voordeel voor ons. En we krijgen heel vaak zelf mailtjes van brokers die ons willen sponsoren. Nou ja, dat laten we allemaal liggen. Ik vond, toen was het zo, als ik een linkje gaf voor een De Giro rekening, als ik zeg dat dat de beste is, en het was best logisch, ik zit zelf bij De Giro, ik vond het altijd de beste broker. Ja, ik kreeg 60 euro per link.
11:52
per geopende rekening. Ja, dat is echt serieus geld. Aan de tonnen opgeleverd, tonnen. Ja, ja, ja, dat is eh... Nee, ja. En nu zit ik hier zonder gaskachel, omdat de energierekening niet betaald kan worden, maar eh... Voor koude, dikke wallen, trui aan. Volgens mij gaat deze aflevering ook weer op YouTube, dus je kunt het allemaal zien. Klopt, ja, goed dat je dat even zegt. Ik heb een chique jasje aangetrokken, wel eens puur uit armoede, omdat het hier ook 14 graden is boven.
12:21
Geen grap trouwens. Zullen we eens naar de brokers. Zullen we de vergelijking eens doen? En gewoon beginnen met de giro. Beginnen met hoe we de vergelijking hebben opgezet. We zijn uitgegaan van een belegbaar vermogen van 50.000 euro. Voor sommige mensen zullen denken dat heb ik bij lang en na niet. En andere zullen zeggen dit is veel minder dan ik te beleggen heb.
12:51
Laten we dat gewoon eens even als midden pakken. En we zijn uitgegaan van ter zaakje slechts twee transacties per jaar. Een koop van een Nederlands aandeel van 10.000 dollar en een koop van een Amerikaans aandeel van 10.000 euro en een Amerikaans aandeel van 10.000 dollar. En die aandelen kosten bij de 10 euro dan wel 10 dollar. En in ons hele overzicht zijn we uitgegaan dat een dollar gelijk is aan een euro.
13:21
Dus als we sommige brokers rekenen dan 5 dollar commissie, ja, daar hebben wij gewoon 5 euro van gemaakt. De wisselkoers is 1.07, maar anders zou het overzicht heel complex zijn geworden. Dus als je denkt van dit moet euro of dit moet dollar zijn, ja, dat kan kloppen, hebben we even gelijk getrokken. Maar onder aan de streep maakt het niks uit. Voor de verschillen zijn te groot dat dat uiteindelijk een invloed kan zijn.
13:49
Dus even voor iemand die denkt die zit met 5000 euro toe beleggen, maar die in plaats van dit bijvoorbeeld doe jij twee transacties, maar stel dat diegene 20 transacties doet, dan kan je met op jaarbasis dan is dat misschien ongeveer vergelijkbaar. Niet helemaal precies, want er zijn vaste kosten bij hem broken, er zijn variabele kosten, maar het is niet zo dat als je met minder belegt dat dat dan per se...
14:14
Als wij straks uitkomen dat het maar een paar euro stilt op 50.000 euro, dat je dan denkt op 5000 euro maakt het niet uit. Dat is overhankelijk van je persoonlijke situatie, hoeveel je handelt. Wij gaan dus eigenlijk uit in het scenario van een dodenbelegger die maar twee transacties doet per jaar. En als je meer handelt, stijgen de kosten natuurlijk. Maar we geven aan het einde wel even aan, als je een veel grotere beleger bent, dan wordt deze broker steeds voordeliger. En als je echt een kleinere, beginnende beleger bent, kies dan deze, want de vaste kosten zijn hier bijvoorbeeld heel laag.
14:44
Dus vaste kosten maken niet zoveel uit als je het met 10 miljoen belegt, als de vaste kosten 50 euro per jaar zijn. Maar als je met 1000 euro belegt is 50 euro per jaar natuurlijk veel te veel. Klopt. Dus in dit geval bij de Giro die rekent 2,5 euro aansluitkosten per beurs. We moeten even oppassen dat we niet in te veel detail doorheen gaan.
15:11
Maar bij de Giro, laten we het gewoon even onderaan de streep bekijken, kost dit hele geheel 30,50 euro om deze handel te doen. Ik zie dat ik één keer dubbele aansluitkosten heb berekend. Dus 30,50 euro kost het stallen van 50.000 euro met het doen van twee transacties. En dat is, ik moet zeggen dat valt wel mee, want dat is 0,06 procent van...
15:39
van je totale belegbare vermogen. Waarbij we moeten zeggen dat als je meer gaat handelen, dus als je meer transacties doet, je wordt met name, de Giro verdient met name heel veel aan valuta kosten. Dus het omzetten van euro's naar dollars en naar andere valuta, dat kost 0,25%. En dat is gewoon echt heel veel. Daar ga je echt helemaal stuk op als de orders groter worden.
16:05
Ja, want in dit voorbeeld kost het Nederlandse aandeel die 10.000 euro, 2 euro aan transactiekosten, dus vrijwel niks. En een Amerikaanse aandeel kost dan in één keer 26 euro. Ja, ja. Dollar. Precies. En daar zit maar 1 euro, steeds dollar aan vaste kosten in en de rest is echt puur valuta. Dus 25 euro betaal je gewoon voor valutakosten. Ja. En als je met een groter bedrag belegt, dan wordt het ook niet minder. Ja.
16:33
Ja, want dit lijkt ook zo ontzettend weinig. 0,06% in totaal op jaarbasis. Nou, ik denk dat dit überhaupt niet repressief is voor de gemiddelde beleggen die natuurlijk veel meer handelt. Maar, ja, het is natuurlijk moeilijk om te wisselen van Broken en we willen daar ook helemaal niet toe aanzetten. Maar gewoon een overweging die je moet meegeven. Want, ja, ik zit natuurlijk ook al jaren bij de Giro en ik denk elke keer als ik weer van die misstanden lees bij de Giro... ..potverdomme, wat een schandaal, waarom doen ze dat? Maar ja, ik zit een beetje...
17:00
lokt in en dan ga je toch een beetje soms dingen goed praten, mensen eigen, want je wil niet door dat papierwerk heen en die extra kosten van het wisselen. Maar soms is het gewoon slim om een beslissing, ja we hebben het eigenlijk met de ledendag of decision making overgehaald, om een beslissing dan te nemen, want als je hem nu die pijn zou nemen en nu belegt iemand misschien nog met die 5000 euro of 50.000 euro, maar 50.000 euro is over 30 jaar uiteraard een miljoen.
17:28
En als je dan die valuta-kosten gaat terugrekenen, als je die miljoen toevallig in Amerikaanse aandelen hebt staan en je wil dan cashen of je wil het aan je kinderen schenken ofzo, dan moet je dat eerst terughalen. Er is geen andere manier. En dan betaal je dus 0,25% over die miljoen, is toch 2500 euro. 2500 euro die je gewoon even aan valuta-kosten moet aftikken. Ja, en het vervelendste is dat de giro, we staan gewoon hier wat langer bij stil omdat...
17:57
We hebben gezien dat 80% van de leden van jouw community, Rohan, bij de Giro zit. Maar de Giro heeft het ook nog wel eens aangepast. Dus het is ook niet zo dat zij hier een vast percentage van hanteren en dat dan vervolgens zo laten, of dat er een bepaalde model achter zit. Volgens mij is het vorig jaar, want daarvoor is het aangepast. En als je het handmatig doet, zou je denken, dat is mooi, je kan het ook handmatig doen.
18:24
dan doet de Giro het niet voor je, maar dan kost het ook 0,25% plus een tientje extra. Je zou zeggen, als je het handmatig doet, dan wordt het goedkoper. Je kan ook niet je eigen koers ingeven als je euro's naar dollar's conforteert. Ook niet als je handmatig doet. Je bent ook afhankelijk van de koers die de Giro jou aanbiedt en je hebt er helemaal geen inzicht in. Ik zou denken, beleg je veel in Nederlandse aandelen.
18:54
Dan is de Giro echt wel een hele prima broker met twee euro transactiekosten. En ben je wat kleiner ook, maar voor de echt professionele beleggers zijn dit gewoon eigenlijk no-go's. Ja, nee, dit wil je niet. En ik denk ook niet dat je misschien dat belangenconflict wil. En tijdens ons onderzoek, Jan, kwamen we ook een EU-artikel tegen van deze zomer dat de payment for order flow is al verboden in Nederland. Nou, de Giro heeft een trucje gevonden.
19:23
Zoals in de FT artikel blijkt van om dat te omzeilen. Namelijk Tegiro is gekocht door FlatEx, de Duitse bank. En in Europa is de wetgeving nu dat ordeverkoop niet mag. Maar elk land is vrij om aan zijn eigen lokale wetgeving daar zich op aan te passen. Dus in Duitsland mag het wel.
19:47
Dus daarom heeft de Giro, is denk ik een hele belangrijke reden waarom de Giro zich een paar jaar geleden heeft verkocht aan flat tax. Omdat ze, ja dat lucratieve verdienmodel mocht niet meer in Nederland en dat mag. Dus na die overname door flat tax mag dat wel weer. En eh, dit is denk ik een opmaat voor als je bij de Giro zit dat de kosten in de toekomst nog wel eens voorst kunnen gaan stijgen. Want deze zomer heeft de EU daadwerkelijk besloten om payment for order flow in heel Europa te verbieden. En als ik het goed begrijp is het...
20:16
Dit keer ook definitief dat elke lidstaat dezelfde regels krijgt. Dus dat de giro dit niet meer mag doen, Trade Republic niet meer, en bij al die goedkope internetbrokers. En dat betekent dat ze dus van die vier verdienmodellen er eentje zien wegvallen. De meest lucratieve, de grote kerskou Robin Hood is er groot mee geworden. Dus ze zullen op een andere manier geld moeten verdienen en dus zullen commissies waarschijnlijk omhoog gaan. Dus ja, ook als je misschien alleen...
20:43
een beleggenband die in Nederlandse aandelen zit, die dus niet met valuta om wisselkosten te maken krijgt, dan kan het nog wel eens zijn dat die kosten ook voor zich gaan stijgen en dat de giro ook gewoon vaste kosten gaat rekenen in de toekomst. Althans de kans is veel groter dat iemand die dat aanbiedt, payment for order flow, die moet een ander verdienmodel gaan verdienen, dus die moet de kosten in de toekomst gaan verhogen in vergelijking met een broker die dat niet doet.
21:08
Ja, wat bij de Giro ook zo is, dan zijn we klaar met de rant voor z'n bij. Als je wilt deelnemen aan de AVA, een algemene vergadering van aandeelhouders, dan kost dat in Nederland een tientje. Als ik naar Aalberts wil, dan kost dat een tientje, lekker om de hoek hier in Utrecht. Maar wil ik naar Berkshire of naar Melexis of naar een ander buitenlandse bedrijf, dan kost dat 100 euro per keer.
21:34
Dus dat is best wel serieus. En bij Berkshire kom je dan nog weg dat je een printje kan laten zien van goh, ik heb de aandelen en dan mag je lekker in de zaal plaatsnemen en dan kan je niet stemmen verder maar ben je er wel bij. Maar bij de meeste aand moet je toch daadwerkelijk wel laten zien dat je de stukken hebt en kost je dat gewoon 100 euro. Dat is voor een professionele partij natuurlijk niet zoveel. Maar ja.
21:59
wel iets om rekening mee te houden als je het leuk vindt om naar die vergaderingen te gaan. Want bij ABN bijvoorbeeld is, weet ik altijd, dat is gewoon gratis. Zullen we de drie grootbanken even bij elkaar pakken? De Nederlandse? Ja. Die hebben eigenlijk, want de grootbanken die ABN, Rabo en ING hebben gepakt, die rekenen allemaal een vast bedrag.
22:23
of een percentage over je belegbare vermogen. Dat doet de Giro en veel andere partijen niet. En dat verschilt bij ING. Die vraagt bijvoorbeeld 5 euro per kwartaal plus 0,24 procent, hou je vast, van je belegbare vermogen. 0,24 procent per jaar. Dus als je 50.000 euro belegt zijn de vaste kosten 140 euro per jaar. ABN reken 0,2 procent, maar die reken dan niet 5 euro per kwartaal.
22:52
Dus die is dan wel weer wat goedkoper. Rabobank rekent 0,06% tot 100.000 euro met een minimum van 5 euro. En naarmate je bedragen groter worden, worden die percentages op een gegeven moment lager. Het is net als belastingtarief. Over de eerste ton gaat dan zoveel en ABN wordt daarna echt vrij snel veel goedkoper. Maar dat is dus wel iets om rekening mee te houden.
23:17
En het kopen van de aandeel is eigenlijk van de Nederlands aandeel is bij allemaal 10 of 11 euro. Dus dat verschilt niet zo heel veel. En het kopen van een Amerikaanse aandeel varieert tussen de 36 en 57 euro commissie. Waarbij de valuta kosten echt heel erg afwijken. ABN vraagt bijna een half procent valuta kosten. Echt.
23:44
Echt fors, Rabo 0,25% en ING ook 0,25%. Als je dat allemaal onder aan de streep zet, dan zit je een beetje tussen de Rabobank. Ik hoef 0,16% van je belegbare vermogen aan kosten en ING 0,37%. Dus we kunnen allemaal over box 3 belasting hoog of laag springen, maar als je met dit
24:14
0,37 procent per jaar. Met dus maar deze twee transacties per jaar? Ja, maar bij ING zit het overgrote gedeelte en bij de andere grootbanken ook wel in die jaarlijkse vaste kosten die natuurlijk minder worden naarmate je groter wordt en die ook niet meestijgen naar hoeveel je transacties je doet. En ik moet zeggen, ik zit zelf bij ABN, aan de houdersvergaderingen zijn gratis, als je belt neemt iemand de telefoon op.
24:43
Giro trouwens niet zo. Als je een vraag hebt, dan zijn ze bereikbaar. En wat ik ook, wat wil ik nou nog meer zeggen? Ja, ze zijn heel transparant over de kosten. Dus als je een order invoert, dan wordt precies uitgezet hoeveel de commissie voor een aandeel is, waar de valutakosten in zitten en wat je totale kosten zijn. En zelfs als percentage van je orderwaarde.
25:12
Ik schrek er ook een keer weer van, maar ik vind het wel dan weer heel prettig dat ze het zo aangeven en transparanter in zijn. Ja, dat zie je echt in grootbanken. Dat ze daar heel duidelijk in zijn in die kosten wat je betaalt. Ja, en ook in... Dan komen we toch weer terug op de Giro. Het is best wel moeilijk bij de Giro om te zien wat nou echt je performance per jaar is. Hoe goed jij het nou hebt gedaan. Ze willen denk ik niet dat je dat weet, omdat het gewoon vaak tegenvalt.
25:42
krijg je echt een heel mooi dashboard waarin je kan zien van wat is er aan dividend binnengekomen, wat is de koersstijging, hoeveel heb je aan ons betaald en dan komt echt een prachtig overzicht uit. Dus in dit geval betaal je echt wel een stuk meer, maar je krijgt er ook wel iets meer voor terug en je, volgens mij verkopen ABN en de grootbank de orders niet door.
26:03
Nee, dat denk ik ook niet. En als laatste, je zit wel bij een Nederlandse grootbank, dus mocht er wat misgaan, dan zijn zij too big too veel. Dat is toch wel een voordeel. Ja, ik kan me voorstellen dat voor iemand die met miljoenen belegt, de kleine belegger nu, maar misschien over 20, 30 jaar, dat die dan ook een verhuizing overweegt naar zo'n grootbank omdat too big too veel is. Ja.
26:30
Aan de andere kant zijn die kosten wel serieus. Maar als je niet veel handelt, en het grootste gedeelte zijn die vaste kosten. En als je groter wordt, dan nemen die een percentage van het totaal wel af. Dus dan wordt het wel iets beter te overzien. Maar het is wel duurder dan een De Giro. En ook aanzienlijk. Als je een paar keer handelt in een Amerikaanse aandeel, bij een ABN bijvoorbeeld, dan ga je al zo na 1%...
26:59
kosten per jaar, dan is het net of je je geld uitbesteedt aan een dure vermogensbeerder of zo. Ja, je kan wel bij de grootbank, en dat kan trouwens bij de Giro ook, dat je op een gegeven moment de dollarrekening opent. Dat kost bij de grootbank, dat kost 5, 6 euro per maand die rekening. Bij de Giro is het gratis. Het voordeel is dat je dan Amerikaanse dividenden in dollars, die komen dan gewoon binnen op je dollarrekening. En dan vanaf die dollarrekening kan je dan nieuwe orders inzetten en dan heb je die valuta-kosten niet nog een keer.
27:28
Ja, dit is misschien even de tip die we ook bij de Giro dan moeten geven, omdat ook 80% van onze leden, en dus ook denk ik zo'n deel van onze luisteraars daarbij zit, dat je die valutaafhandeling wel even moet instellen op handmatige afwisseling, als je van plan bent bijvoorbeeld een Amerikaanse aandeel te verkopen en daarna er één voor terug te kopen. Want anders betaal je, als je automatische afhandeling doet van valuta, twee keer 0,25%, dus 0,5% van het bedrag.
27:59
En als je dat op handmatig inzet, dan wisselt hij dus gewoon die dollas om voor dollas en met diezelfde dollas koopt hij weer dat nieuwe Amerikaanse aandeel in dollas. En dan heb je dus geen valuta-kosten betaald. Zo omzel je dat. En ik denk, bij mijn beleggersclub maandag, toch wel een aantal ervaren beleggers, wist lang niet iedereen dat. En ik denk dat dat een hele mooie tip is voor de luisteraar.
28:21
Ja daar kan je echt de kosten enorm mee drukken want de grootste kostenpost is gewoon die valuta. Ik heb nog nooit een mailtje van de Giro gehad waarin ze zeiden als je slim bent dan zet je dat op handmatige valuta aan. Nee, nee je krijgt ook helemaal niet als je een order invoert krijg je die valutacost ook helemaal niet te zien. Je krijgt hem gewoon.
28:44
In de afwikkeling van de e-mail die dan komt als de order is uitgevoerd, dan zie je in een keer dat je die valuta-kosten ook hebt betaald, maar die zie je niet als je de order op de app of op de website invoert. Al dit soort dingen geven mij wel een oncomfortabel gevoel. Dan denk je, ja, joh, er zijn tegenstrijdige belangen. Wat jullie belang is, dat wij dit niet zien, want anders dan ga je de vraag overstellen of je gedrag aanpasse.
29:10
En dat is niet in het belang van de Giro. Dus die conflict of interest geeft mij geen fijn onderbuikgevoel. Ja, soms moet ik even mijn frustratie met je delen, Hoian. Maar twee jaar geleden heeft de Giro die valu verhoogd van 0,1% naar 0,25%. Dus 150% verhoging. En dan... De e-mail begint dus met verlaging transactiekosten. Ja.
29:37
Bepaalde aandelen werden inderdaad goedkoper om te verhandelen, maar dan onderaan de mail staat ergens, ja, valuta-kosten 150% verhoogd. Dus dat is gewoon het verdienmodel van de Giro. En dat zijn dus, ja, kijk wij kunnen daar over nadenken en dat willen we ook graag met de luisteraard delen, maar iemand die gewoon begint met beleggen, ja, die denkt daar niet over na, die wil gewoon wat kopen en weet al niet dat die dus tijdens die rit zoveel inlevert aan de broker en dat die de grote cash cow is van de broker. Ja, dat frustreert me wel een beetje.
30:06
Ik heb ook weleens gezegd, mensen vroegen weleens, waarom blijf je toch zo lang bij de Giro, terwijl je al zo lang overklaagt. Ik had op een gegeven moment het gevoel dat er niet per se een eerlijke Broker was. De grootbankers zijn eerlijk, vind ik, maar ik vond die kosten gewoon te hoog. Misschien komt er straks uit het einde van deze podcast nog iets uit. Ik ben wel blij dat jij dichter bij Duitsland woont dan ik mocht bij de Giro.
30:32
Even richting een van ons gaan. Dan komen ze eerst langs jou. Ja, ik zal niet. Maak je toch aan het hoesten. Welke brokers zullen we nu eens even uitpakken? Want we hebben ook nog, misschien, ja, we hebben al even stilgestaan bij Trade Republic. Die is eigenlijk praktisch gratis. Met een eurootje transactiekosten voor een Nederlands aandeel en ook een euro voor Amerikaanse aandelen. Dus eigenlijk ben je daar twee euro per jaar kwijt.
31:01
Maar daar wordt je order weer doorverkocht en daar zijn de ja, dat is eigenlijk, ik weet zeker dat die net zo goed aan je verdienen, maar dat we het gewoon nu niet kunnen zien zonder dat wij daar een account hebben. We niet kunnen zien hoe zij omgaan met spreads, hoe ze de wisselkosten of hoe ze valuta converteren. Dus ja, ga er maar vanuit dat je daar ook de klost bent. Zeker. Dus misschien dat over Trade Republic, toch? Ja, ja.
31:30
Als ik al die brokers zie, dan komen er ook weer nieuwe brokers naar Nederland. Scalable Capital is zo'n nieuw partij die weer groot aan het adverteren is. Ik denk, over een paar jaar zie je die allemaal niet weer. Er gaat een ontzettende consolidatieslag staan, ontstaan in Europa met brokers die gaan fuseren en dergelijke. Omdat, ik denk dat dat straks allemaal niet meer houdbaar is als die payment for order flow ophoudt. En dat je de vraag kan stellen als je naar zo'n nieuwe broker gaat, of die over een paar jaar nog wel bestaat. Of dat ze allemaal gaan fuseren.
31:59
10, 20 jaar actief zijn? Nee. Eentje die dat wel is, dan zullen we die doen en daarna naar IBKR, naar Interactive Brokers, is Saksobank. Dat was voor hem Bink. Is ook niet zo'n hele goedkope broker, want die reken 350 euro per maand en ook 0,01 procent van je portfolio waarde als vaste kosten en 0,15 procent van de orde waarde als transactiekosten voor het kopen van een aandeel.
32:29
met nog 0,9 basispunten valuta-kosten. Dat is 0,009%. Dus dat valt dan wel weer mee. Maar onder aan de strepen ben je bij hun ook 0,27% van je vermogen kwijt per jaar van die 50.000 euro die we hadden beschikbaar. Dus ook niet zo'n hele goedkope broker in dat opzicht. Zowel als vaste kosten duurder en zowel ook op...
32:58
Vooral de Nederlandse aandeel van 10.000 euro kost gewoon 15 euro bij Saxo, terwijl dat bij de Giro 2 is. Het verbaast me dat van die enquête die we deden, dat maar 5 procent bij een Saxo bank zit. Ik dacht aan de klachten toen te horen van toen de bin-klanten naar Saxo werden overgezet, dat daar toch wel heel veel beleggers bij zaten, maar dat bespreek ik best een best klein deel.
33:20
Hij heeft overigens ook wel eens op de vingers getikt, zakzo, dat de toezicht houden dat daar ook niet, de controllers niet, allemaal even jovel waren. Dat is ook iets om toch even in de achterhoofd te houden.
33:36
Gaan we naar Interactive Brokers, de grote partij uit de US. Opgericht in 1984, ga niet een hele deep dive halen, maar eigenlijk een heel IT gefocust bedrijf. En die hebben geen vaste kosten. En het kopen van de Nederlands aandeel kost 0,05% van de orde waarde met een minimum van 1,25 euro.
34:02
En in Amerika is het 0,00035 US dollar per aandeel. Dus als je een Berkshire A aandeel koopt dan kost je dat niet zoveel. Die zijn namelijk 540.000 dollar per aandeel. En zij vragen 0,2 basispunten voor de valutaomzetting. En dat komt neer op 0,002 procent.
34:32
met 2 euro of 2 dollar als minimum. En als we dat allemaal onder elkaar zetten, dan kost IBKR Interactive Brokers 10,5 euro per jaar. 0,02 procent van je totale portfolio. En is daarmee als de Trade Republic, die op een andere manier geld verdient, de goedkoopste? En IBKR verkoopt je orders niet door. Is trouwens een extreem winstgevende broker, maar...
35:00
Dat komt omdat zij veel voor hedge funds en grote andere, echt grote institutionele partijen doen. En eigenlijk zichzelf zich niet richten op de kleinere retail beleggers. Maar die wel gewoon ondersteunen, maar daar eigenlijk niet op adverteren. Nee, nou ja, ik krijg wel advertenties van eBIG er sinds ik er ook een rekening heb geopend om het om eens rond te kijken voor de deep dive, zeg maar. Alleen, ze richten zich ook wel op particuliere beleggers.
35:30
in Nederland best wel wat die daar rechtstreeks een rekening hebben. Maar het is gewoon wat ze zeggen wel eens van ja, wij hebben geen verkopers in dienst. Zij gaan niet allemaal influencers betalen om op die manier een markt te veroveren. En daarmee hebben ze veel groei laten liggen. Maar ze hebben vooral programmeurs in dienst. Ze willen hun systemen zo efficiënt mogelijk maken en daardoor kunnen ze opereren tegen lage kosten. En dan geven ze dan door aan de klanten. En ondertussen maken ze nog heel veel winst en verkopen ze dus niet.
36:00
Nee, en in Nederland überhaupt niet. Alleen als je in de US woont en je hebt een light abonnement, dan is eigenlijk alles gratis, maar dan verkopen ze je orders door. En er kwam ook een vraag van een van de luisteraars van ja, wat wordt er verdiend aan het payment voor Order Flow? Nou, dat gratis account bij IBKR, dat is net zo winstgevend voor hun als het betaalde account waarin wij betalen voor de transacties. Dus dat laat maar zien.
36:26
dat de payment for order flow net zo winstgevend is als gewoon het betalen van commissies. Ja dat is wel grappig hè, ze hebben eigenlijk gewoon die twee varianten, die extra variant gedaan om te laten zien van ja als het allemaal gratis is dat handelen dan ben je zelf het product. Ja, ja want IBKR Interactive Brokers daar staat het voor is eigenlijk net zo, is een van de meest winstgevende en ook denk ik de goedkoopste in de US en ook denk ik wel bij ons. Dus die, het is voor hun.
36:53
heel goed om te laten zien van ja zie je wel wij kunnen dit ook op deze manier maar ja je bent dan zelf het product dus zij willen eigenlijk ik denk dat voor hun dat interactive brokers het liefst heeft dat dat het verboden wordt wat dan wordt pas echt duidelijk wie de beste bro of wie de beste it heeft en het goedkoopste product aanbieden ja en overigens links maakt ook gebruik en maxim maken ook gebruik van het interactive brokers platform dat doet interactive brokers heel slim
37:22
Introducing brokers. Dus bij Lynx betaal je dan wel 5 euro per maand vaste kosten. Minus je transactiekosten moet ik erbij zeggen. Dus bij Lynx betaal je wel wat meer, maar dan heb je dus wel de functionaliteit van het interactive brokers platform die heel hoog is, maar wel Nederlandse klantenservice en je betaalt wel ietsje meer. Ja, maar het kan wel de moeite waard zijn, want het interactive brokers platform is echt gericht op de professional.
37:51
Of op de echt meer geavanceerde beleggers. En met allerlei gewikkelde of allerlei mooie reports die je kan downloaden. Je kan benchmarks selecteren van hoe doe ik het ten opzichte van de SMP. Je krijgt de gekste dashboards die kun je configureren. Allemaal gratis. Maar als je begint met beleggen kan het wel wat overweldigend zijn. Ja, als je begint met beleggen en je twijfelt al een beetje, je vindt beleggen al eng.
38:17
dan zou ik niet per se aanraden om als eerste naar IBKR te gaan, want dan zou je misschien ontmoedigd raken door wat je daar allemaal mee kunt. Ja, dat zou zonde zijn. Dan kan je beter gewoon beginnen met beleggen en dan iets hogere kosten betalen. Ja, ik belegg, ik heb sinds kort ook een rekening met mijn mijn kleine fondsje bij IBKR en het is ook wel mooi om te zien dat als je dan iemand wil, de boekhouder toegang wil geven dan.
38:43
kan ik even een profiel aanmaken voor hem en even zeggen deze rechten wil ik, hij moet rapporten kunnen draaien en nog een paar dingen, maar ik mag geen transacties doen, klik in de klik en hij heeft toegang. Dat is bij een Nederlandse grootbank minimaal, voor een manier. Twee jaar. Ja, nee. Het wordt ook snel geregeld hoor, maar daar komt heel veel menselijk handelaar aan te pas, dat kan je niet zelf even zo bij elkaar klikken. Nee.
39:11
Nee, en Bellas Giro kan dit natuurlijk überhaupt niet, want de Giro heeft ook alle zakelijke klanten weggewipt. Die moesten weg. Ja. Te veel gedoe. Omdat er natuurlijk te veel regelwerk en IBKR wil dat wel regelen. En ik denk dat je dan misschien wel de juiste klant ook aantrekt. Ja. Maar dat is meer iets voor IBKR om daar aandelen in te kopen. Dat is een ander verhaal. Ik heb ze overigens, full disclosure, de aandelen IBKR.
39:41
Even kijken, dan hebben we denk ik de brokers wel grote deels gehad, waarbij IBKR eigenlijk wel van de partijen die wij serieus zouden overwegen, Roan, de goedkoopste is, gevolgd door de Giro en dan de Nederlandse grootbank, min of meer, een beetje op de laatste plaats qua kosten.
40:11
die dan wel goedkoper is, maar waarbij wij niet helemaal weten hoe dat verder gaat voor de grotere beleggen, waar verder de partij geld aan verdient. Dat al eerder zeiden. Maar als je nou heel weinig te beleggen hebt, je begint. En je begint met 2000 euro. Waar zou je dan moeten zijn? En ik denk dat als je dan met 2000 euro begint, je zit grotendeels in Nederlandse aandelen, dat toch wel de giro het...
40:39
best is, want dat is twee euro transactiekosten per aandeel. Ja, kijk, als je eenmalig twee duizend euro hebt op de... Per transactie, ik zei, per aandeel, sorry. Oké, nee, geen probleem. Als je eenmalig twee duizend euro hebt, dan zou ik dat misschien inderdaad bij een De Giro doen. Of there's no such thing as a trade republic. Of eentje met een extreem lage transactiekosten en dan gewoon niet zoveel handelen. Maar ja.
41:07
Bijna niemand heeft eenmalig 2000 euro. De bedoeling natuurlijk van beleggen is, iedereen belegt om bijvoorbeeld een paar jaar eerder met pensioen te kunnen, of wat dan ook, dan ga je er maandelijk geld bij inleggen. Ja. En dan wordt het al snel lucratief om onmisschien te wisselen. Nou wisselen, iedereen moet voor zichzelf maar ook de sommertjes maken. Misschien kunnen we jouw schema ook even in de telegramgroep delen of misschien wel een keer in de brief die ik twee wekelijks stuur.
41:36
met dat kostenoverzicht, dan kunnen ze het misschien voor zichzelf een beetje wat sneller inschatten wat voor iemand zelf handig is. Ik weet niet hoe we dat anders kunnen doen. Ja, en wisselen kan eigenlijk ook op twee manieren. Gaan we even uit van de particuliere beleggen, want een zakelijke beleggen als die aandelen verkoopt dan heb je met venn en zo te maken, dus dan gaan we even niet vanuit. Een particulier kan gewoon zelf zijn aandelen verkopen.
42:01
Dat kan best aantrekkelijk zijn als het een aandeel is wat al in euro's genoteerd is. Maar als je voor 200.000 euro een aandeel hebt in dollars bij de giro en je wil dat overzetten naar een andere broker, dan moet je het eerst weer naar euro's zetten. Dus dan ben je al die 0,25% kwijt, wat best wel aantikt. En wat je ook kan doen is gebruikmaken van de functionaliteit om een positie te migreren.
42:27
kan je van de een naar de andere broken. En de kosten zijn daar variëren een beetje tussen de 20 en 100 euro per aandeel, per line item heet dat. Ja. En dus. De gigo reken 20 euro kosten, maar plus nog de kosten van de beurs. Dus die zijn in Amerika 68 euro volgens mij, dus dan ben je 88 euro kwijt als je een Amerikaanse aandeel wil overzetten. Ja, dus in merendeel van de gevallen als je beleg met kleine bedragen.
42:55
dan is het beter om je portfolio te verkopen en weer bij een nieuwe terugkopen. Ja, we hadden het net over die kleine beleggen met 2000 euro. Als we een wat grotere beleggen hebben met 200.000 euro dan denk ik dat interactive brokers vanaf die bedragen echt ver uit voor de goedkoopste gaat zijn. Ja. Maar ook echt ver uit. Ja.
43:23
Wat je ook nog kan doen natuurlijk als wisselen van broker is niet per se alles verkopen of migreren, maar gewoon als je iets verkoopt bij je broker, bijvoorbeeld de Giro, dat je gewoon niet bij de Giro wat opnieuw koopt, maar je maakt gewoon die cash over na je andere brokerrekening en daar koop je opnieuw. Dan heb je dus niet dubbele transactiekosten omdat je het ene verkoopt en hetzelfde koop je weer terug bij de andere broker. Ja.
43:49
Houd dan wel in de gaten dat je bij bepaalde brokers een vaste kosten per maand hebt. En op een gegeven moment als je dan nog maar één positie hebt die niet zo groot is en je betaalt 5 euro of 3 euro per maand dan wordt het toch vervelend. Ja.
44:05
Kijk, we hadden ook nog wat vragen, Roman. Ik denk dat we een aantal... Ja, de meeste vragen gingen eigenlijk over veiligheid, hè. Van welke broker is nou het veiligst? En hoe kunnen we dat beoordelen? Ik vond het wel grappig. Iemand zei, wat moet er gebeuren bij de giro, zodat je definitief je geld kwijtraakt? Nou, toen was natuurlijk de eerste reactie van... aandelen Just Eat Taker mee kopen. Maar goed, dat vond ik heel grappig. Maar dat vindt niet iedereen heel grappig, trouwens.
44:35
Nee, nee. Ik heb er even van gelijk. Maar het is goed.
44:40
De humor was gewoon grappig hoe die kwam. Want iedereen voelde dat hij iemand die opmerking zou gaan maken. Maar ja, als we daadwerkelijk bedoelen hoe... Want de onderliggende vraag is natuurlijk, en dit speelt echt voor heel veel mensen, je bent dertig jaar aan het beleggen en hoef maar één keer iets mis te gaan met je broker. En een broker kan failliet gaan. Het is ook gewoon een commerciël bedrijf. Ze kunnen allemaal domme dingen doen, ze kunnen frauderen. Ja, in welke scenario's ben je dan je geld kwijt? Dus bijvoorbeeld je... En dan heb je twee dingen, je cash op die rekening en...
45:09
de aandelen die je daar hebt staan. Ja, dat vind ik echt, we hebben het er van tevoren ook over gehad, is voor ons best lastig om te beoordelen. Want het hangt van heel veel dingen samen die je als particulier niet zo even kan inzien. Het hangt ermee samen hoe goed de IT-infrastructure is, wat er gebeurt als er een hack plaatsvindt, hoe goed de backup-systemen zijn, hoe goed de...
45:37
Ja, de records en de achtergrond zijn van wie heeft welk aandeel. Want aandelen staan in de meeste gevallen niet op jouw naam. Die staan op het naam van de giro en die zijn dan toegewezen aan jou. Dat zie je ook als je gaat stemmen. Dan machtig de giro eigenlijk jou om te stemmen. In plaats van dat jij automatisch gemachtigd bent omdat de aandelen op jouw naam staan. Zoals vroeger het geval was. Dus je bent wel echt afhankelijk van dat het allemaal goed in elkaar zit.
46:07
En wij hebben daar in de deep dive naar interactive brokers ook over gehad. En het feit dat daar echt hele grote hedge funds en institutionele beleggers zitten, gaf ons wel enige comfort omdat die ook richting hun klanten een assurance willen geven dat het veilig is. En waarschijnlijk ook allerlei IT penetration tests en dat soort dingen op de infrastructuur van IBKR gaan uitvoeren. Ja, ik heb niet de middelen om dat te vragen van, ik ga het even bij jou doen, bestegiro of ABN.
46:37
Dus dat zou een teken kunnen zijn, maar het blijft heel lastig voor ons om hier wat van te zeggen. Ja, het is heel lastig, want naast die factoren die jij noemt, is het ook nog afhankelijk van het risicomanagement van je broker. Bij je broker kan je bijvoorbeeld vaak geld lenen om daarmee te beleggen. Nou, hoe goed doet zo'n broker dat en hoe goed zijn de risico's bepaald dat als een belegger helemaal verkeerd gaat trade in allerlei opties en futures en dergelijke en die gaat...
47:05
Zwaar negatief. Zijn die risi zo goed dat de broker niet zoveel verliest? In een geval als olieprijzen negatief worden tijdens corona. Ja, hoe goed is dat ingericht? En je kan, de Giro heeft volgens mij iets van 3-4 miljard uitgeleend op een eigen vermogen van ruim 600 miljoen. Ja, als daar dan wat fout in zit dan is je eigen vermogen weg en dan ben je misschien technisch failliet. Nou ja.
47:33
Giro heeft overigens ook al eens wat boetes gehad. In 2021 een boete van 2 miljoen voor het incorrect melden van ongebruikelijke transacties. En dat doet de AFM niet zo heel snel, weet ik, uit betrouwbare bron. Dus dat is... Het is nou wel eens misgegaan, zal ik maar zeggen. Ja, maar Jan de vraag die nou misschien leeft bij mensen is van... Dat cash geld.
48:02
wat bij een broker staat als we daar even op inzoomen. Dat is bij de Giro, valt dat onder het depo weliswaar van de Duitse overheid, het Europese depo Dus ik denk dat we kunnen stellen dat cashgeld daar behoorlijk veilig is. Ja, dat kun je denken wel stellen ja. Het is natuurlijk niet hetzelfde als het Nederlandse
48:31
volgens mij tien werkdagen via iDeal weer terughebt als er wat misgaat. Maar ik denk dat dat wel redelijk ook bij andere partijen die gewoon het geld hebben gestald bij een bank, dat dat wel in orde is. En dan hetzelfde geld volgens mij bij interactive brokers die ook gewoon in Europa staan. Volgens mij zelfs bij JP Morgan ergens, maar dan wel in Europa. Ja.
48:56
En als je het geld bij de giro hebt staan, ik denk dat niemand daar vele tonnen aan cash laat staan, want je krijgt daar bijvoorbeeld geen rente bij de giro. Dus dat is gewoon niet helemaal logisch als je daar heel veel cash te laten staan, dus dat kan je dan beter veilig bij een grootbank stellen, want bij een grootbank is dat natuurlijk het allerveiligste denk ik. Ja. En als we gaan kijken naar, maar het is in ieder geval denk ik goed om als je bij een broker zit te checken of het onder het depo valt eigenlijk.
49:26
puur voor je cash gedeelte. En of er rente weer gegeven wordt? Ja, een mogelijke. Bij IBKR krijg je boven de 10.000 euro wel rente, daaronder niet. Bij Trade with Public krijg je 4 procent rente. Dat is ook de worst waarmee ze natuurlijk de mensen naar binnen willen hengelen. En bij de Nederlandse grootbanken krijg je op je beleggersrekening gewoon hetzelfde percentage als op je spaarrekening. Dus wel iets, maar niet zoveel. Ja.
49:54
En als we uitgaan van dat gedeelte de aandelen, want dit is de vraag die wel bij mensen leeft, mensen weten, ja, mijn broker heeft de plicht om de aandelen niet zelf te bewaren, maar in een apart bewaarbedrijf. En ja, ik kom altijd niet verder van, ja, de AFM of de Duitse BaFin, de Duitse versie van de financieel toezichthouden, die controleert dat. En daar moet ik op een soort van vertrouwen dat zij...
50:23
het werk goed doen. Nou, dat hebben ze bij Wirecard is dat helemaal misgegaan. Maar in het algemeen, ja, wat moet ik daarmee? Voor mij is dit een black box. Ik moet daarop kunnen vertrouwen voor mijn gevoel.
50:38
Ja, nou ja, heel eerlijk te zijn, ik heb geen flauw idee. Behalve dat je als een bedrijf voor de rest een management heeft, wat heel integrer is, wat er al heel lang zit. Bij Ibikr zitten ze gemiddeld meer dan 30 jaar bijvoorbeeld. En dat ze voor de rest opereren waarin eigenlijk alles klopt en dat alles in lijn is met...
51:07
wat ze zeggen en hoe ze geld verdienen, dan geeft mij dat ergens ook wat vertrouwen, dat bewaarbedrijf, die bewaarrekeningen, dat die ook goed zijn ingericht, of het nou terecht is of niet. En als ik bij de giro kijk dat daar toch wel regelmatig koppen rollen, de CEO vertrekt, toch wel schandalen zijn, dan denk ik van ja, als dit allemaal niet boetes zijn gegeven, als dit allemaal al niet heel goed gaat, hoe goed is dan die inrichting?
51:34
Ja, dat zij overwegen, maar wij weten het eigenlijk niet. Tenminste, spreek voor mezelf, Roman. Nee, want wij kunnen het niet weten. Wij kunnen niet... Eigenlijk wil je een advocaat heen sturen van check even of er daadwerkelijk een gesplitste entiteit is... ..zodat mocht Giro failliet gaan, dat dit niet, mijn aandelen niet in de boedel zitten van de Giro. Ja, gewoon een karate. Ja, ja, ja. Ja.
52:05
We hebben één ding eigenlijk nog niet gezegd en dat is dat als je belegt in ETF's dat er ook best wel brokers zijn die geen... die bepaalde ETF's hebben die gewoon gratis zitten die zitten in een kernselectie dus dan als je in ETF's belegt kan het ja kan het weer heel anders zijn dan wat we tot nu toe hebben gezegd het ging echt over losse aandelen. Klopt. Een man die nu aan het einde van de podcast denkt de ETF beleg ja dat kan net zo goed na tien minuten uit kunnen zetten.
52:34
Dat is een klik nu hoor, dus sorry dan. Ja, ja, ja.
52:40
Nou, ik denk dat we er wel redelijk zijn, hè? Ja, ik zit nog even door die vragen heen te kijken, maar die hebben we denk ik wel nu ook gecoverd. We moesten alleen onze vragen, hè? Wat gaan wij doen? Oh ja! Die hadden we nog wel openstaan. Ja, ja, mag ik jou het wel geven? Ja, ik wil wel beginnen. Oké, nou, go ahead. Als er een soort scheiding aankondiging is of zo, maar... Ja.
53:08
Ik ga weg bij de giro en dat doe ik op een manier zoals ik eigenlijk al net even suggereerde. Nieuwe posities koop ik bij interactive brokers. Ja, ja. Voor mij geldt eigenlijk hetzelfde. Ik heb niet de aandelen van interactive brokers, dus ik heb nog geen belangrijke conflicten. Jij hebt een belangrijke conflict. Hoorde ik het woordje nog?
53:33
Ik heb een belangrijke conflict, dus luister vooral niet naar mij, maar ik ga ook dezelfde strategie toepassen als Rohan. Waarbij ik het wel irritant vind dat je dan sommige posities op twee plekken hebt. Dat moet ik me even overheen zetten. Dus dat eigenlijk. Ja. Af te pijn nemen, Jan, en in één keer liquideren.
53:59
Ja dat zou ook nog kunnen. Wat ik wel fijn vind om, ik heb net een account bij Interactive Brokers geopend om even te zien hoe zij de jaarafsluiting doen, of dat allemaal netjes is, hoe ze dividend verrekenen. Dus dan wacht ik in ieder geval even tot 1 januari tot het overzicht komt en dan kijk ik even, ja, vervalt dat nog steeds allemaal? En dan kan het ook wel een keer over. Ja, nou in mijn geval zit ik dus ook nog waarschijnlijk 5 of 10 jaar aan de Girovast.
54:30
die toch overzetten, waarbij het nadeel is dat je je aankoopkoers verliest. Dus dan, ja, dat migreert niet mee. Dus dan moet je zelf wel even een schaduw administratie bijhouden van goh, waar heb ik die aandelen ooit voor gekocht? Ja, nee, maar dat is prima te doen. Dat is wel te doen, maar het is wel goed om te weten. Oké, nou, als de directeur van de Giro meeluistert, ja, sorry.
55:00
voor lage kosten. Ik heb altijd zo lang bij de giro gezeten omdat ze voor mij de laagste kosten vertegenwoordigde. Alleen er is nu gewoon een alternatief. Moet jij niet gewoon zeggen graag gedaan? Dat hij zegt dank je wel dat je jarenlang op mij betaald hebt dat jij ze graag gedaan hebt? Misschien is het gewoon graag gedaan met mijn beste ja. Ja. Nou ja, de giro is alsnog als je Nederlandse aandelen koopt wel gewoon een goedkope broker. Ja.
55:30
Ja, en aangezien er zoveel mensen bij zitten, ik denk niet dat iedereen dat massaal gaat wisselen. Dus wij willen daar helemaal geen advies in geven. Je moet het helemaal zelf weten. Je kan het voor jezelf uitrekenen. Alleen in deze podcast hebben wij onze overwegingen met jou willen delen, zodat jij een geïnformeerd besluit kunt nemen of misschien gewoon geen besluit. Ja. En ik hoop dat jullie het wel hebben. En als er vragen zijn of iets eigenlijks, dan weten jullie ons beide wel te vinden. Weet je wat je zegt nu?
56:01
Ja. Oké, ik stuur alle mails door naar jou. Allright. Top, bedankt voor het luisteren en tot de volgende keer. Een hele leuke boekbespreking. Morgan House, misschien ken je boek Psychologie van Geld. Tenminste als er geen groot nieuws event is, wat we even willen duiden, gaan we dat boek bespreken. Niet dat boek, maar Same as Ever zijn tweede boek. Ik ben de eerste paar hoofdstukken gelezen, maar fantastisch wat mij betreft. Ik denk dat we als beleggers daar ook heel veel aan hebben.
56:29
stukje psychologie, maar gewoon ook wat blijft het nou altijd hetzelfde als belegger in deze waan van de dag waarin we leven. Daar kijk ik echt naar uit om met jou te bespreken Jan en te delen met jou als luisteraar. Dat is een geweldig boek. Tot dan.