Radio Galaksija

Radio Galaksija #108: Barry Barish (SPECIJAL) [03-09-2020]

September 03, 2020 Radio Galaksija
Radio Galaksija
Radio Galaksija #108: Barry Barish (SPECIJAL) [03-09-2020]
Show Notes

U ovom specijalu Radio Galaksije donosimo eksluzivni intervju sa slavnim američkim naučnikom Berijem Berišem, jednim od najcenjenijih imena moderne svetske nauke, dobitnikom Nobelove nagrade za fiziku 2017. godine. Beri Beriš je direktor međunarodnog projekta LIGO koji je 2015. godine, prvi put u istoriji nauke, detektovao gravitacione talase i time otvorio sasvim novu oblast u istraživanje svemira - gravitacionu astronomiju. 

Razgovor sa profesorom Berišem dolazi u trenutku kada se veliki gravitacioni detektori ubrzano planiraju, i kada je naučna javnost uzbuđeno dočekala otkriće najjačeg sudara dve crne rupe u svemiru. Sa Berijem Berišem, pričali smo o budućnosti istraživanja gravitacije, ali i o tome kako izgleda život modernog naučnika, zašto je u nauci pogrešno promovisati sindrom “genija”, zašto “biti naučnik” nije dovoljno ukoliko ne znamo da komuniciramo svoja otkrića, i na koji način treba voditi veliki međunarodni tim ljudi na putu ka uspehu. Intervju je vođen u Trstu, u Italiji, tokom posete profesora Beriša institutu za kosmologiju i astrofiziku.

Autor ove epizode, od A do Š, je Darko Donevski. 

Support the show

Više o Radio Galaksiji, kao i mnoge druge sadržaje, možete naći na našem sajtu: https://radiogalaksija.rs. A ako volite ovo što radimo i želite da pomognete, potražite više informacija o tome kako to možete da uradite nalazi se ovde.