Hvem var hanseatene og hva var Kontoret på Bryggen i Bergen? Hvilken rolle spilte hanseatene i norsk sjøfart og handel i seinmiddelalderen? Historiker Øystein Hellesøe Brekke er gjest i studio, og vi har invitert han til å fortelle om denne fascinerende delen av norsk historie. Han er aktuell med boken «Kontoret. Hanseatens historie».
Hvordan jobber en naturfotograf og hvordan formilde naturen ved fotografiet? Stein Olsaker er gjest i studio og forteller om hvordan han jobber som naturfotograf. Olsaker er aktuell med ny fotoutstilling på Herdla Museum, like nord for Bergen. Utstillingen heter «Det en ser langs kysten» og vises 2. mars-31. mai 2025.
I Museum Vest er 2. verdenskrig et sentralt tema. Den gangen var kontroll med media avgjørende for det tyske regimet. I denne podkasten utforsker vi temaet ytringsfrihet og mediekontroll.
Gjest i studio er journalist og fotograf Amund Trellevik, som har over 20 års erfaring fra både norske og internasjonale medier. Amund har jobbet i Russland, og hans arbeid har vært preget av fokus på menneskerettigheter og pressefrihet.
Norge ligger langt framme på bærekraftig fiskeriforvaltning og i denne podkasten blir du kjent med forskningsskipet Dr. Fritjof Nansen. Fartøyet eies av NORAD, men driftes av Havforskningsinstituttet i Bergen. I samarbeid med FAO - FNs organisasjon for ernæring og landbruk er skipet knyttet opp mot bistandsprosjekter i Afrika og Asia. I 2024 overtok Norges Fiskerimuseum en skipsmodell av Dr. Fritjof Nansen. I den anledningen inviterte vi åtte gjester i studio, som enten er tidligere eller nåværende ansatte, til å fortelle om skipet og virksomheten. De er: Cathrine Martens fra Utenriksdepartementet, Kari Østervold Toft, Åsmund Bjordal, Kathrine Michalsen, Einar Strønen og Per Nieuwejaar fra Havforskningsinstituttet, Gabriella Bianchi fra Havforskningsinstituttet og FAO og Bjørn Djupevåg fra Norges Fiskerimuseum.
Hvordan var det å seile til sjøs i 1960-årene, først på skoleskipet Statsraad Lehmkuhl og siden i den norske handelsflåten. Dag Wangen gir oss et levende inntrykk av livet til sjøs når han forteller om å seile på de fleste verdenshav, om miljøet om bord, kvinner til sjøs, skipshunden, kontakten med de hjemme, aktiviteter i havnene og mye annet.
Hvordan feiret sjøfolkene julen, gjerne langt fra familie og venner i Norge? Og hvordan ble høytiden markert av sjømannskirken? Vi har invitert Vigdis Alte, teamleder for Norgesarbeidet i Sjømannskirken, til studio for å fortelle om høytiden. Med denne podkasten ønsker Museum Vest-podden alle våre lyttere en riktig god jul. Vi publiserte 29 episoder og hadde over 15.000 ulike nedlastinger i 2024, og til sammen har podkasten bli nedlastet over 35.000 ganger! Vi høres i 2025!
Gjest i studio er Liv Ramskjær, generalsekretær i Norges Museumsforbund. Hør henne fortelle om Norges Museumsforbund, statsbudsjettet og det samfunnsaktuelle museet. Bør for eksempel norske museum ta stilling til militære konfikter?
Stortinget har bestemt at Forsvaret skal rustes opp. Hvordan blir fremtidens sjøforsvar spør vi i denne podkasten? Hvordan påvirker krigen i Ukraina sjøforsvaret og hvordan skal sjøforsvaret få den nødvendige arbeidskraften? Gjest i studio er sjef for sjøforsvaret, kontreadmiral Oliver Berdal.
SAMLA er det norske digitale arkivet for Norske tradisjonsarkiver og kulturhistoriske arkiver. Her finnes store mengder søkbart tradisjonsstoff som segner, ballader, eventyr, oppskrifter og skikker. I denne podkasten får du en smakebit på hva som finnes i SAMLA relatert til kystkultur og sjøfart. Vi har invitert Angun Sønnesyn Olsen til studio. Hun er stipendiat i Kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Sønnesyn Olsen forsker på folkeminnearbeidet og samlingen til Torleiv Hannaas, og hun har blant annet digitalisert Hannaas samlingen for SAMLA.
Hvordan ble sjøfolkene påvirket av skipsfartsutviklingen i perioden 1973-2008 spør vi i denne podkasten. Til å fortelle om denne interessante perioden i skipsfarten, har vi invitert professor Stig Tenold fra NHH. Han har skrevet boken «Sjøfartsbyen? Bergen og sjøfarten 1973-2008» for Bergens Sjøfartsmuseum. Hvordan gikk det med førstereisgutten, hvem er den nye norske sjømannen, hvordan har livet om bord endret seg – og for sjømannsfamilien på land, hva med maritim utdanning og hvilke møteplasser fantes i maritime næringer? Dette og mer til kan du høre om i denne podkasten.
I år er det 160 år siden Sjømannskirken ble etablert i Bergen, en institusjon som har spilt en uvurderlig rolle for sjøfolk siden 1864. Men hvorfor ble Sjømannskirken egentlig opprettet? Og hvilken betydning har den hatt for sjøfolk gjennom historien?
I denne episoden stiller vi disse spørsmålene til vår gjest, Vigdis Atle, teamleder for Norgesarbeidet i Sjømannskirken. Vigdis gir oss innsikt i både fortiden og nåtiden til organisasjonen som har vært en trygg havn for utallige sjøfolk verden over.
Bli med bak kulissene på museene når vi i denne podkasten diskuterer helsefarlige stoffer. Hvorfor finnes det slike stoffer på museum? Hvordan håndterer museene dette? Hva skal man gjøre med gjenstander som inneholder stoffer vi ikke vi ha? Gjester i studio er Laila Søreide som er samlingsforvalter for Museum Vest og Anders Gjøls-Andersen som er preventiv konservator/gjenstanskonservator ved Bevaringstenestene, en avdeling i Museumssenteret i Hordaland.
Hør de personlige historiene fra Telavåg, et lite fiskevær vest for Bergen, som ble rammet av en brutal hevnaksjon under andre verdenskrig. I 1942 ble bygden utsatt for tysk represalie etter at det ble oppdaget illegal englandsfart over Nordsjøen. Innbyggerne betalte en høy pris med tap av liv og lidelser.
I denne podkasten får du høre om et bokprosjekt som fremhever de personlige historiene fra tragedien i Telavåg. Gjest i studio er Vivian Midttveit, historieforteller og kunstner fra Telavåg. Hun er aktuell med boken «Krigens fargar. Levande historier frå hemnaksjonen på Telavåg», som blander skjønnlitterære og faglitterære elementer for å gi leserne både kunnskap og innsikt. Dette er hennes tredje bok, og den gir et unikt perspektiv på en viktig del av norsk historie.
I 1987 ble Norsk internasjonalt skipsregister (NIS) etablert i Bergen. Skipsfarten hadde da vært igjennom en dyp krise og registeret skulle bidra til at Norge skulle overleve som skipsfartsnasjon. En konsekvens var færre norske arbeidsplasser i utenriksflåten. Anita Malmedal er gjest i studio. Hun var første daglige leder for skipsregisteret og forteller om NIS og hvordan det var å jobbe for registret i starten.
Einar Møllerhaug var krigsseiler og opplevde ekstreme ting til sjøs som senkningen av Hitlers Scharnhorst, D-dagen i Normandie og deltakelse i Murmansk-konvoiene. Barnebarnet Nicholas Møllerhaug har skrevet bok om farfarens erfaringer fra krigen og hvordan innsatsen påvirket familieliv. Nicholas Møllerhaug er gjest i studio.
I denne podkasten tar vi et dypdykk til sjøbunnen rundt Bergen for å se etter spor etter mennesker. Hvilke skipsfunn finnes der nede og hva kan de fortelle oss om sjøfartshistorien? Gjest i studio er Arild Marøy Hansen, tidligere amanuensis ved Bergens Sjøfartsmuseum der han har jobbet mye med maritim arkeologi.
Hvalfangsten er en ofte oversett del av norsk historie. Vi har imidlertid en lang tradisjon med hvalfangst, som strekker seg fra den tradisjonelle fangsten langs kysten og i Nordøst-Atlanterhavet til den industrielle virksomheten i Sørishavet på 1900-tallet. Gjest i studio er Espen Ytreberg, forfatter av boken "Utryddelsen". Boken gir et unikt perspektiv på hvalfangsten fra arbeidernes ståsted, og sammen med Ytreberg snakker vi om hvordan denne æraen nesten førte hvalbestandene til randen av utryddelse og ser på industrialiseringens innvirkning på hvalfangsten.
Våren 1942 ble sivilbefolkningen i Telavåg i Øygarden utsatt for en hevnaksjon fra den tyske okkupasjonsmakten. Aksjonen har blitt kalt den største terroraksjonen i Norge før 22. juli. Komponisten Håkon Berge har laget et nytt verk inspirert av denne hendelsen som blir urframført under Festspillene i Bergen. Vi har invitert Berge i studio for å snakke om hvordan han formidler historie gjennom musikk, og hvordan slike brutale overgrep kan inspirere til å skape ny musikk.
Etter den 2. verdenskrig ønsket den norske stat å bedre forholdene til sjøs for sjøfolkene. I 1947 ble Statens velferdskontor for handelsflåten opprettet, populært kalt «Velferden». Per Erik Nielsen jobbet i Velferden fra 1974 og forteller om hvordan man la til rette for at sjøfolk i handelsflåten skulle ha en meningsfull fritid.
Sommeren 1816 var skonnerten «Plattsburg» på vei fra Baltimore i USA til Tyrkia. Om bord var 19 kister med sølv- og gullmynter! Dette er utgangspunktet for en utrolig historie om den såkalte «sølvskonnerten». Dag Hunstad er professor i historie ved Høyskolen Innlandet og forfatter av boken «Sølvskonnerten». Han er gjest i studio og forteller om det utrolige mytteriet på skonnerten og dets forbindelse til Sørlandet. Bård Gram Økland er programleder og Ådne Sørheim Søhoel er produsent.
Hvordan var det å seile til sjøs i 1960-årene? Egil Røstvær er gjest i Museum Vest podden og gir noen glimt av sin tid til sjøs. Røstvær har arbeidet på flere skip, blant annet for rederiet Det Bergenske Dampskipsselskab (BDS). Han har også arbeidet i Sjøforsvaret, på Bergens Mekaniske Verksteder (BMV) og i offshore petroleumsvirksomhet. Programleder i studioet på Bergens Sjøfartsmuseum er Bård Gram Økland, og produsent er Ådne Sørheim Søhoel.
Siden oppstarten har over 25.000 lastet ned Museum Vest podden og dette feirer vi med et intervju med Øyvind Stang. Han er direktør for Museum Vest. I denne podkasten har vi invitert Øyvind Stang til studioet på Bergens Sjøfartsmuseum for å snakke med han om både direktørrollen, Museum Vest og museenes samfunnsrolle. Programleder er Bård Gram Økland og produsent er Ådne Sørheim Søhoel.
I det norske totalforsvaret spiller skipsfarten en viktig rolle, men hvordan er det militære og sivile samarbeidet sett fra havbyen Bergen? Gjest i studio på Bergens Sjøfartsmuseum er Sigvald Sveinbjørnsson, daglig leder av Stiftelsen Maritime Bergen.
Daglig leder i Bergens Rederiforening, Trygve C. Nøkleby, er gjest i Museum Vest-podden og gir oss glimt av foreningens lange og innholdsrike historie. Bergens Rederiforening ble stiftet i 1899 av Christian Michelsen og foreningen fungerer som Bergenskrets av Norges Rederiforbund med over 80 medlemsbedrifter. Foreningen er gis oss et interessant glimt av byens sjøfartshistorie gjennom både fred- og krigstid, og de store endringene som har skjedd og fremdeles pågår i den maritime næringen.
Gjør deg klar for påskequiz med Ådne og Bård fra Bergens Sjøfartsmuseum. I denne påskespesialen får du mulighet til å prøve deg på vår helt egen påskequiz, med sjansen for å vinne flere spennende premier!
God påske og lykke til!