VONDT - en podcast om muskel- og skjelettplager

Ep 37: MSK Radiologi m/ Roar Pedersen

January 20, 2022 Jørgen Jevne og Stian Christophersen
VONDT - en podcast om muskel- og skjelettplager
Ep 37: MSK Radiologi m/ Roar Pedersen
Show Notes

Muligheten til å se inn i kroppen har hatt en enorm påvirkning på vår evne til å diagnostisere og vurdere, og dermed behandle, en lang rekke tilstander innen medisinen. Vi kan på mange måter si at radiologien har revolusjonert medisinen, og bruk av bildediagnostikk er nå rutine for en rekke tilstander innen muskel- og skjelettfeltet. Og dette må da være utelukkende positivt for både oss som klinikere og for pasientene. Eller?

I nyere tid har man sett mer negative trender knyttet til den høye bruken av bildediagnostikk innen en rekke fagfelt, men også innen muskel og skjelett. Overdiagnostikk kan føre til overbehandling. Det er en rekke funn beskrevet som patologi hos asymptomatiske mennesker. Beskrivelsen av patologi kan ha en forverrende effekt på pasientenes tilstand dersom den ikke kontekstualiseres. 

Fagforeninger har sammen lansert kampanjen "Gjør Kloke Valg" som skal hjelpe pasienter og helsepersonell å unngå prøver, behandlinger og prosedyrer som sannsynligvis ikke er til nytte for pasienten, og som kan påføre skade eller belastning, og Norsk Radiologisk Forening har kommet med sine anbefalinger. 

Vi har med oss muskel- og skjelettradiolog, og fagansvarlig for msk-diagnostikk i Unilabs, Roar Pedersen for å diskutere fordeler, ulemper, muligheter og begrensinger i radiologiens verden. Hvordan jobber radiologene, og hvordan kan vi samarbeide bedre for å bedre hjelpe pasientene våre? 

Du kan lære enda mer om og av Roar gjennom Instagramkontoen @mskradiologyno

Musikk: Joseph McDade - Mirrors