Radio Israel NL

Erev Shavuoth - De Eerstelingen met Anco van Moolenbroek

May 26, 2023 Radio Israel NL
Radio Israel NL
Erev Shavuoth - De Eerstelingen met Anco van Moolenbroek
Show Notes

Erev Shavuot

 We lezen:
 Numeri 28:26-31
 Efeze 4 

De Eerstelingen  

Deze week staat er geen parasha bij naam genoemd, maar is het Erev Shavuoth. De vooravond van het Wekenfeest of het feest van de Eerstelingen. 
Een van drie grote feesten van 7 dagen, waarin de Israëliet op diende te gaan naar Jeruzalem om daar de eerste tarwebroden naar de Aanwezige op te heffen. Een feest van dankbaarheid en van de vreugde van de oogst. 
 
Na Pesach, de dag van de eersteling en het feest van de ongezuurde broden is dit het laatste voorjaarsfeest. Het begint op de vijftigste dag na feest van de ongezuurde broden. Dat was dus tellen geblazen. En als de zeven keer zeven vol is, dan is de maat vol en is het tijd voor een nieuw begin. 

Het is de tijd van de Openbaring. De vijftigste dag. De traditie zegt dat op deze dag het volk de Thorah kreeg. En wij – de mensen van de laatste dagen – dat het ook de dag is waarop de Geest op alle vlees is uitgestort. Zo zien we Woord en Geest tezamen. Dat is de echte openbaring. 
 
Het is de tijd van de tarweoogst. Dit keer worden niet de eerste schoven, maar de eerste broden gebracht. Jawel, het zuurdesem heeft nu wel zijn werk gedaan. Het heeft het deeg doortrokken en laten rijzen. En door de hitte van de oven is het gedood. Dat is alsof de apostel zegt: dood dan uw leden die op de aarde zijn. Want onze wandel is in de hemelen. Zo wordt het lichaam bij het Hoofd – Yeshua- gebracht. Het lichaam wordt omhoog geheven.   

In dit leerhuis denken we na over de offers op het Wekenfeest, zoals we die vinden Numeri 28. Want een offerdier vertegenwoordigt het lichaam van de mens. Daarna zien we de verbinding tussen het lichaam en het Hoofd, Yeshua. Door de Geest, de Ruach HaKodesh. Daarover lezen we in Efeze 4.   

Shabbat Shalom, 
Anco van de Moolenbroek 

Support the show