Gofore Agile Podcast

Gofore Agile Podcast - Ari Lahti - Ketterä mielentila

November 23, 2020 Jari Hietaniemi / Ari Lahti Season 2 Episode 4
Gofore Agile Podcast
Gofore Agile Podcast - Ari Lahti - Ketterä mielentila
Show Notes

Tänään vieraanani on Ari Lahti, ketteryyden asiantuntija ja tässä jaksossa keskustelemme ketterästä mielentilasta.

Pointtereita
ketteryys on tapa, mielentila ja asenne, ei valmis prosessi. Ts. Scrum on ihan yhä kuollut, kuin vesiputousmalli, ellei periaatteita ymmärrä. Metsään voi mennä silti, mutta ei niin pitkälle, koska toimitaan läpinäkyvämmin ja myöntäen että aito projektityö on lähtökohtaisesti kompleksista.

Ketterä mielentila koostuu kolmesta alueesta

  1. Arvontuotto; Onko tästä hyötyä asiakkaalle? ”Miksi” tehdään jotain?
  2. Keskittyminen suoritukseen tässä ja nyt. Pitkän aikavälin visio on tärkeä, mutta sinne päästään askel kerrallaan. Tee yksi askel ja pohdi jatkoa sen jälkeen. Katso kohta 1).
  3. Autonomia ja jatkuva parantaminen. Autonomia tarkoittaa luottamuksen ilmapiiriä. Parantaminen, että kun askel on tehty, niin paranna.

Voidaan myös provota, että ”projekti voi onnistua, vaikka tehdään ihan vääriä asioita”. Aika-raha-sisältö-laatu menee maaliin, mutta loppukäyttäjää potuttaa. Apotti mitä lääkärit kiroaa tai VR:n lippukauppa, mistä käyttäjät eivät pitäneet.

Projektibisneksen tasot
Projektibisneksessä on karrikoiden 3 tasoa ja ketteryys voi heijastua kaikille tai vain osalle näistä tasoista

  1. Projektin myynti, sopimusmalli ja projektinjohtomalli. Tässä asetetaan peruskivi luottamukselle ja avoimuudelle.
  2. Projektinhallinta. Tämä vaatii osaamista toimittajan puolelta ja sitoutumista asiakkaan puolelta. Sekä asiakkaan että toimittajien tulee aidosti sitoutua hankkeeseen. Asiat tulevat muuttumaan puolin ja toisin. Tärkeintä on vahva ja avoin tuotejohtajuus asiakkaan puolelta, sekä tiivis sitoutuminen toimittajan puolelta.
  3. Järjestelmäkehitys. Vaatii paljon osaamista ja kurinalaisuutta tiimiltä. Pitää keskittyä sekä lyhyen että pitkän aikavälin tavoitteisiin. Tehdään nopeasti demottavaa ja samalla tehdään ylläpidettävää, dokumentoitua ja automatisoitua.


Arin blogi: https://gofore.com/miten-paasta-agileen-mielentilaan/
Jarin blogi: https://gofore.com/project-management-is-dead/