Fantoomgroei

Tijd voor een loongolf? Of liever versneld verduurzamen?

July 07, 2022 Hendrik Noten & Sander Heijne Episode 60
Fantoomgroei
Tijd voor een loongolf? Of liever versneld verduurzamen?
Show Notes

Na alle ellendige berichten over de hoge inflatie en de vermeende collectieve verarming van Nederland, verscheen er deze week een studie die toch enigszins gerust stelt. Ja, de inflatie is hoog, maar in onze export berekenen we die hogere prijzen gewoon door. De bedrijfswinsten blijven zo op peil, en dat schept ruimte om de lonen aanzienlijk te verhogen. En dat was niet het enige goede nieuws; het Centraal Planbureau adviseert om de lonen in Nederland fors te verhogen.

Tot zover het goede nieuws, want kabinet noch werkgevers staan te trappelen om de adviezen op te volgen. Bovendien hangt er een enorm zwaard van Damocles boven onze economie; de mogelijke gastekorten in de komende winter. Moeten we de gaskraan weer opendraaien? En waarom gaat het kabinet het debat hierover uit de weg?

En dan was er ook nog de bedelbrief van VNO-voorzitter Ingrid Thijssen, die vreest dat Nederland verandert in een soort Venetië als we niet (nog) liever zijn voor onze bedrijven.

Kortom, er is weer meer dan genoeg te bespreken in de podcast waarin niet de groei van de economie maar de bloei van de samenleving centraal staat.