Dit is dertig 🧡

Postpartum depressie (postnatale depressie) 🖤 - met Sanne

June 03, 2021 Gaia & IJlien Season 3 Episode 77
Dit is dertig 🧡
Postpartum depressie (postnatale depressie) 🖤 - met Sanne
Show Notes

We spreken Sanne die ongelofelijk openhartig vertelt over haar twee postpartum depressies 🖤 na de geboorte van haar oudste heeft ze 10 maanden doorgelopen voordat ze gediagnosticeerd werd 🥼 maar hoe weet je dan ook dat je een postpartum (ook wel postnataal genoemd, maar dat klopt taalkundig niet) depressie hebt? 🤷‍♀️ hoe weet je dat wat je voelt en ervaart niet 'normaal' is? 🤔 Sanne blikt terug op de zwangerschappen, de bevallingen en de kraamtijd 🤱 we vergelijken onze ervaringen met een huilbaby (Gaia) en PTSS (IJlien) ⚡️ we hebben het over Sanne’s man Thijs die toentertijd en nu nog steeds een heel grote rol speelt in het leven met haar depressie ❤️ hulde aan deze man 🙌 we bespreken hoe de postpartum depressie de keuze voor een tweede beïnvloedde 👶 Sanne vertelt over haar gevoelens tijdens haar tweede zwangerschap en nul op het rekest kreeg toen ze haar hulpvraag bij een gynaecoloog neerlegde 🤰 Gaia stoft alvast een paardenhoofd af 🤬 en nu, 8 en 3,5 jaar na dato? ⏩ Sanne vertelt dat het in haar geval overgegaan is in een 'normale' depressie, zij zal het haar hele leven met zich meedragen 🖤 ze ziet het niet als litteken, maar als iets dat haar gevormd heeft en iets waarmee ze dealt want als je erbij blijft hangen, wordt het alleen maar erger ☝️ haar advies aan mensen die een gesprek aan willen gaan over postpartum depressie is allereerst: erkennen dat het klote is 👎 wat je nooit moet doen, is advies geven 🙅‍♀️ en als je merkt dat het niet goed gaat met iemand, reik die dan de hand 🤝 iemand die struggelt heeft zelf de energie en ruimte niet om om je hulp te vragen 😞

Trigger warning - depressie, suïcidale gedachten

----

Heb jij zelfmoordgedachten of denk jij aan suïcide? Zorg dan dat je iemand in je omgeving in vertrouwen neemt. Praten lucht op en creëert ruimte voor oplossingen.

Praat je liever met een onbekende over je zelfmoordgedachten en hun herkomst? Bel of chat dan met de hulpverleners van 113 Zelfmoordpreventie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Elke week een mail met de shownotes uitgebreid met linkjes, foto's & meer leuks

Bekijk hier de mail die bij deze nieuwsbrief hoort