NORDE

Falske nyheter og digital manipulasjon – med Petter Bae Brandtzæg

October 28, 2020 NORDE Season 1 Episode 16
NORDE
Falske nyheter og digital manipulasjon – med Petter Bae Brandtzæg
Show Notes

Både i Norge og verden har vi de siste årene sett en urovekkende utvikling hvor digitale medier setter demokratier under press. Vi spør: Hva er forskjellen på digital påvirkning og digital manipulasjon?

Hva er falske nyheter? Hvordan vet jeg at jeg er blitt manipulert, og hva kan jeg gjøre for å avsløre falske nyheter?

Denne episoden er en del av en miniserie om digitalt medborgerskap. I vår digitaliserte hverdaginkluderer digitalt medborgerskap å kunne utøve digital mediekritikk for å sortere den storemengden av informasjon som er i digitale kanaler, slik at vi i minst mulig grad blir for eksempelmanipulert av falske nyheter.

Gjest er Petter Bae Brandtzæg, som har forsket på temaet menneske og teknologi i over 20 år. Han er nå professor ved institutt for medier og kommunikasjon ved universitetet i Oslo. Han har også en bistilling som sjefsforsker ved Sintef digital, og noen av dere som hører på har kanskje sett et av hans mange debattinnlegg i media – for Petter Bae Brandtzæg er også en aktiv forskningsformidler og samfunnsdebattant. Han har også gjort en rekke interessante forskningsprosjekter knyttet til digitale medier og manipulasjon som vi skal få høre mer om i dag.Vert er Leonora Bergsjø, leder for NORDE (Norsk råd for digital etikk).