Hoe de GGZ verandert

Aandacht voor normaliseren - Werkplaats Samen Normaliseren

September 12, 2020 Carlijn Welten Season 1 Episode 5
Hoe de GGZ verandert
Aandacht voor normaliseren - Werkplaats Samen Normaliseren
Show Notes

'We moeten terug naar een maatschappij waarin er weer meer variatie wordt geaccepteerd want de norm van de maatschappij is te strak geworden.'

Je kan je voorstellen dat bij een steeds strakkere norm, er steeds meer kinderen, jongeren en volwassenen búiten de norm vallen. Vaak wordt er dan gewezen naar de GGZ: 'er zal vast een psychiatrische verklaring voor zijn dat pietje niet goed mee komt op school'. Een psychiatrische diagnose ontschuldigd in het eerste moment, maar helpt het ook op de langere termijn?

Voor het thema 'normaliseren' als thema van verandering in de GGZ, interview ik Bert Wienen en Bas Rodijk. Bert Wienen is een bevlogen en inspirerende onderzoeker die zich al jaren bezighoudt met en inzet voor dit thema. Hij vindt dat we weer meer naar de context moeten kijken in de jeugdzorg, de GGZ en op scholen, minder moeten inzoomen op het kind of de jongeren. 

Bas Rodijk heeft vanaf zijn vierde levensjaar uitgebreide ervaring in de psychiatrie en de jeugdzorg, werd jaren vrijwillig uit huis geplaatst. Nu zet hij zijn eigen ervaring in als projectleider van de werkplaats Samen Normaliseren.