Di hou creol - Podcast over Virgin Islands Dutch Creole

Di hou creol, podcast over Virgin Islands Dutch Creole - Trailer

April 28, 2021 Cefas Season 1 Episode 0
Di hou creol - Podcast over Virgin Islands Dutch Creole
Di hou creol, podcast over Virgin Islands Dutch Creole - Trailer
Show Notes

Aan het begin van de achttiende eeuw ontstond er op de toenmalige Deense Antillen St. Thomas, St. John en St. Croix een contacttaal. Vreemd genoeg was het overgrote deel van de woordenschat niet afkomstig uit het Deens, maar uit het Nederlands. Het Virgin Islands Dutch Creole groeide uit tot een levende creooltaal die ooit naast het Nederlands dé belangrijkste taal van de eilanden werd die we nu US Virgin Islands noemen.

Vanaf de negentiende eeuw dacht men keer op keer dat di hou creol  'de oude creooltaal' echt uitgestorven zou zijn, maar pas in 1987 overleed de laatste spreekster.

Deze podcast is geen cursus, maar een verhaal van deze bijzondere taal in steki pampi senu, letterlijk 'stuk papier meervoud', oftewel in 'snippers' uit de ongeveer 250 jaar dat deze taal heeft bestaan. 

Cefas van Rossem bestudeert al vanaf de jaren '90 het Virgin Islands Dutch Creole. Vrijwel alle teksten in en over deze taal zijn door zijn handen gegaan of onder zijn ogen gekomen. Op dit moment is hij als gastonderzoeker aan het Meertens Instituut betrokken bij het archiveren en onderzoeken van dit creoolse materiaal.


Voor bronnen en contact: https://diecreoltaal.com/