THE TIMOSANDDAD SHOW

Πώς να διαχειρίζεστε τα tantrums των παιδιών με ηρεμία και αυτοπεποίθηση;

Aντώνης Εξηντάρης Season 1 Episode 2

Αναρωτιέστε πώς να αντιμετωπίσετε τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού των παιδιών σας με ηρεμία και αυτοπεποίθηση; Στο σημερινό επεισόδιο, αποκαλύπτουμε τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση των tantrums και τη στήριξη των παιδιών μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Εξετάζουμε τι ακριβώς είναι τα tantrums, γιατί συμβαίνουν και ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Κατανοώντας τον ρόλο αυτών των ξεσπασμάτων στην ανάπτυξη των παιδιών, μπορούμε να προσεγγίσουμε την κατάσταση με περισσότερη κατανόηση και υπομονή.

Μαζί, θα δούμε πώς μπορούμε να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης των tantrums και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν δεξιότητες αυτορρύθμισης. Θα μοιραστούμε πρακτικές συμβουλές και τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτά τα ξεσπάσματα με επιτυχία, ενισχύοντας παράλληλα την συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σας. Μείνετε συντονισμένοι για να μάθετε πώς να διαχειρίζεστε αυτές τις κρίσιμες στιγμές με κατανόηση και αγάπη, βοηθώντας τα παιδιά σας να μεγαλώσουν με αυτοπεποίθηση και σταθερότητα.

Support the show

Speaker 1:

Υπότιτλοι AUTHORWAVE, δεύτερο επεισόδιο, και σήμερα θα μιλήσουμε για Τα τάντρουμς.

Speaker 1:

Θα δούμε τι είναι τα τάντρουμς, γιατί συμβαίνουνε και πώς μπορούμε να τα διαχειριστούμε.

Speaker 1:

Πάμε να δούμε, όμως, τι είναι τα τάντρουμς.

Speaker 1:

Τα τάντρουμς είναι οι ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού, απογοήτευσης και γενικά αποδιοργανωμένης συμπεριφοράς. Όταν δηλαδή το παιδί μας βρίσκεται εκτός ελέγχου, ανέκουν στις καταστά για τα μάτια των γονιών. Αυτή η έντονη αντίδραση όμως του παιδιού πυροδοτείται από την αδυναμία του, εκείνη τη στιγμή, να επεξε πράγματα. Αλήθεια, η λίστα είναι ανεξάτλητη. Για να μπορέσουμε όμως εμείς, οι γονείπάσματα είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν, όχι όμως απίθανο. Πρέπει να καταλάβουμε, εμείς οι γονείς, ότι τα τάντρουμς είναι ένα φυσιολογικό και απαραίτητο στάδιο της ανάπτυξης των παιδιών. Είναι ουσιαστικά ο τρόπος τους να δείχνουν ότιογικά δεν έχουν ακόμα αναπτυχθεί. Ο εγκέφαλος δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι τα 20 μας χρόνια και το τελευταίο τμήμα που αναπτύσσεται είναι ο μετοποιέως λεβός. Τι είναι ο μετοποιέως λεβός? Είναι το που βοηθά στην επίλυση προβλημάτων. Γι' αυτό λοιπόν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες παίρνουν παρορμητικές αποφάσεις. Επειδή αυτό το τμήμα του εγκεφάλου δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως, δεν σκέφτονται πριν να ενεργήσουν. Να το θυμ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE θα απογοητεύει.

Speaker 1:

Έτσι λοιπόν, αυτές οι εκρήξεις είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους τα μικρά παιδιά εκφράζουν και διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και προσπαθούν να κατανοήσουν ή να αλλάξουν αυτό που συμβαίνει γύρω τους, και τα μεγαλύτερα παιδιά επίσης, οφείλεται στο ότι δεν έχουν μάθει ακόμα ασφαλείς τρόπους να εκφράζουν ή να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Speaker 1:

Υπάρχουν, όμως και κάποια πράγματα που μπορούν να κάνουν πιο πιθανές αυτές τις εκρήξεις.

Speaker 1:

Ένα από αυτά είναι φυσικά η προσωπικότητα και ηιά σε πράγματα τα οποία τα απογοητεύουν ή κάποιες αλλαγές στο περιβάλλον τους.

Speaker 1:

Τα παιδιά, που είναι πιο ευαίσθητα, να ξέρετε, μπορεί να αναστατωθούν πιο εύκολα από τα άλλα παιδιά.

Speaker 1:

Άλλοι παράγοντες μπορεί να είναι το άγχος, η πε. Αυτό το παθαίνω και εγώ, ακόμα και τώρα που είμαι 34. Όταν είμαι σε mood πείνας, είμαι μέσα στα νεύρα Και όταν τρώω μετά ηρεμώ. Το παιδί μπορεί να είναι κουρασμένο ή μπορεί να βρίσκεται σε μια υπερδιέγερση.

Speaker 1:

Όλα αυτά, λοιπόν, μπορεί να δυσκπίσουν τα παιδιά. Σας πω ένα παράδειγμα Ένα μικρό παιδί μπορεί να δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει Ή αν ένα άλλο παιδί του πάρει το παιχνίδι Και τέλος, τα ένός συναισθήματα, τα οποία μπορεί να είναι συντριπτικά για τα παιδιά. Θέλω να θυμάστε ότι τα παιδιά αρχίζουν περίπου από 12 μηνών να αναπτύσσουν την ικανότητα κατανόησης και διαχείρισης συναισθημάτων και αντιδράσεων Όσο μεγαλώνήξεις στο παιδί. Αφού λοιπόν είδαμε τι είναι τα τάντρουμς και γιατί συμβαίνουν, πάμε να δούμε μερικά πράγματα που μπορούμε να το κάνουμε από τη γέννησή του, χρησιμοποιώντας λέξεις για να χαρακτηρίσουμε τα συναισθήματά του, όπως χαρούμενος, λυπημένος, κουρασμένος ή πεινασμένος, επ Ξεκινούμε, ζυγίζουμε τις καταστάσεις και ξέρουμε πότε υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλωθούν αυτές οι εκρήξεις. Παραδείγματος χάρη, αν το παιδί είναι πεινασμένο ή κουρασμένο και εμείς του πάρουμε μαζί στο σού, είναι ξεκούραστο και έχει φάει. Μιλήστε για τα συναισθήματα μετά από το ξέσπασμα του θυμού, όχι κατά τη διάρκεια. Είναι σημαντικό αυτό. Όταν το παιδί σας είναι ήρεμο, για παράδειγμα, πέταξες αυτό το παιχνίδιά. επίσης, δεν έχουν κατακτήσει το λόγο ακόμα και έχουν ξεσπάσματα επειδή είναι απογοητευμένα. Φαντάσου λόγια να μην βρίσκεις αυτό που θέλεις για να πεις και όταν φωνάζεις, να σου δείχνουν όλη το δρόμο της σιωπής. Κάτε το λίγο. Εικόνα για ένα λεπτό. Ωραία, μας τα λες, αντώνη, τώρα όλα αυτά, αλλά εμείς, πώς να τα χειριστούμε, τα ξεσπάσματα, όταν συμβαίνουν? Μερικές φορές, λοιπόν, συμβαίνουν εκρήξεις. Ότι και αν κάνετε για να τις αποφύγετε, δεν τα γλιτώνουμε, τα τάντρουμ. Ο τρόπος που θα αποκριθούμε εμείς εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού μας. Για τα νηπιάκια μας το timing λειτουργεί τέλεια. Μένουμε κοντά τους, τους προσφέρουμε παρηγοριά, ανοίγουμε τα χέρια μας να έρθει μέσα το νηπιάκι, το κάνουμε μια σφιχτή αγκαλιά και μείνουμε αμίλητοι. Τον αφήνουμε να ξεσπάσει, την αφήνουμε να εκτονοθεί. Δεν είναι ώρα ούτε για κριτική. Καμία ώρα δεν είναι για κριτική, ούτε για ιστερίες. Θα δείτε ότι το παιδί θα ηρεμήσει στον μισό χρόνο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα πέντε βήματα ηρεμίας Να αναγνωρίσουμε το συνέστημα, να το ονομάσουμε, να το σταμα που πυροδότησε το θυμό. Μιλάμε όσο γίνεται στα παιδιά με αργή και χαμηλή φωνή. Το ξέρω είναι δύσκολο, το ξέρω. Όταν τον έχεις να ουρλιάζει μέσα στο αυτί σου είναι δύσντικό. Να είμαστε συνεπείς Και να μην ενδίδουμε στις απαιτήσεις, να έχουμε σαφή όρια. Έτσι, σιγά σιγά το παιδί θα καταλάβει Τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται Και θα νιώθει ασφαλές Μέσα σε αυτά τα όρια. Τα παιδιά. Υπότιτλοι AUTHORWAVE στο Εντάτ Σόου. Καλή δύναμη σε όλους τους γονείς. Είμαστε μαζί σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της γονεϊκότητας. Ραντεβού στο επόμενο επεισόδιο. Υπότιτλοι AUTHORWAVE.