THE TIMOSANDDAD SHOW

Πώς επηρεάζει η ζάχαρη πραγματικά την υγεία των παιδιών μας;

Aντώνης Εξηντάρης

Πώς επηρεάζει πραγματικά η ζάχαρη τα παιδιά μας;  Αναλύουμε πού κρύβεται η κάθε κατηγορία και ποιες είναι οι πραγματικές επιπτώσεις της στην υγεία των μικρών μας. Πραγματικά κάνει η ζάχαρη τα παιδιά υπερκινητικά ή είναι αυτό ένας μύθος; Εξετάζουμε τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες που απαντούν σε αυτό το ερώτημα.

Αλλά δεν σταματάμε εκεί. Εστιάζουμε επίσης στην ανησυχητική σύνδεση της κατανάλωσης ζάχαρης με την παιδική παχυσαρκία, ένα φαινόμενο που έχει φέρει την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά. Τι σημαίνει αυτό για την υγεία των παιδιών μας και πώς μπορούμε να προλάβουμε τις μακροχρόνιες συνέπειες; Συζητάμε πώς μπορούμε όλοι να συμβάλουμε στην υγεία και την ευημερία των παιδιών μας, δίνοντας πρακτικές συμβουλές και προτάσεις για μια καλύτερη διατροφική καθημερινότητα. 

Support the show

Speaker 1:

Υπότιτλοι AUTHORWAVE, όπως γλυκά, αναψυκτικά και σνακ. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες ζάχαρης Η φυσική ζάχαρη και τα προστιθέμενα σάκχαρα. Η φυσική ζάχαρη βρίσκεται σε τρόφιμα όπως τα φρούτα και το γάλα, ενώ τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι αυτά που συχνά συνδέονται με αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Όλοι έχουμε ακούσει ότι η ζάχαρη κάνει τα παιδιά υπερκινητικά. Σωστά, αυτή η θεωρία υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά επισ οδηγήσει σε άλλα σημαντικά προβλήματα. Νούμερο 1. Παχυσαρκία. Η Ελλάδα είναι στο top 5 των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας. Οι έρευνες το δείχν. Είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι. Και να πω σε αυτό το σημείο ότι όσα παιδιά είναι παχύσαρκα, παύλα υπέρβαρα, έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν και παχύσαρκοι ενήλικες. Γι' αυτό θέλει πάρα πολύ προσοχή. Τα τρόφιμα, λοιπόν, με υψηλή περι συνήθως είναι πλούσια σε θερμίδες, αλλά χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και τελικά σε παιδική παχυσαρκία. Νούμερο 2. Καταστροφή των δοντιών Τα ζαχαρούχα τρό�όντα. Νούμερο 3, αν και μπορεί να φαίνεται μακρινό για τα παιδιά, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης από μσφαλείς, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά ότι τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερα προστιθέμενα ζάχαρα, συγκεκριμένα ταλάκια του γλυκού. Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ, αλλά αν σκεφτούμε πώς η ζάχαρη περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα δημητριακά πρωινού, η ζάχαρη, και πώς η ζάχαρη είναι ασφαλής. Πάμε να δούμε τώρα μερικές πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της ζάχαρης. Να κάνω μια μικρή παρένθεση και να πούμε τι κάνουμε εμείς στο σπίτι. Και θα τρώγε γλυκά 24x7.

Speaker 1:

Του αρέσουν πάρα πολύ Σοκολάτες, παγωτά, τα πάντα. Έχουμε λοιπόν Βάλει έναν κανόνα ότι δεν θα υπάρχουν γλυκά Στο σπίτι, καθόλου, φυσικά, αν πάμε Σε ένα παιδικό πάρτι ή αν ένας φ. Επίσης έχουμε ορίσει το Σαββατοκύριακο σαν τις δύο μέρες που μπορεί να φάει ένα γλυκό που του αρέσει, ένα το Σάββατο και ένα την Κυριακή. Αλλά μέχρι εκεί, μέσα στις καθημερινές, δεν υπάρχουν γλυκά. Συνεχίζουμε λοιπόν με τις πρακτικές συμβουλές για 1. Ελέγχουμε τις ετικέτες. Είναι σημαντικό να μάθουμε να διαβάζουμε τις ετικέτες των τροφίμων. Προσέχουμε για λέξεις όπως ζάχαρα, σιρόπι καλαμποκιού, γλυκόζι και φρουκτόζι, που συχνά κρύβονται σε τροφίμων.

Speaker 1:

Νούμερο 2.

Speaker 1:

Περιορίζουμε τα αναψυκτικά και τους χυμούς. Τα αναψυκτικά είναι από τις κύριες πηγές ζάχαρης για τα παιδιά. Προσπαθήστε να τα αντικαταστήσετε με νερό ή χυμό φυσικό από φρούτα. Ένα μικρό τύ να δώσετε χυμό ή αναψυκτικά στα παιδιά. Καλό είναι να έχουν φάει κάτι προηγουμένως. Διαφορετικά, αν πέσει ο χυμός ή το αναψυκτικό σε άδειο στομάχι, η καμπέλη του ζαχάρου θα ανέβει απότομα στο παιδί, και είναι κάτι που δεν το θέλουμε.

Speaker 1:

Νούμερο 3.

Speaker 1:

Φυσικής ζάχαρης και συνοδεύονται από φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, που είναι ωφέλιμα για την υγεία των παιδιών.

Speaker 1:

Αν έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ένα φυσικό χυμό πορτοκάλι, ένα ολόκληρο πορτοκάλι, δώνουμε σπιτικά γλυκά.

Speaker 1:

Ας σας δώσω ένα παράδειγμα.

Speaker 1:

Με τον Τίμο Του φτιάχνουμε μια πολύ εύκολη συνταγή με μπάρες, κουάκερ, ταχίνι, μέλι. Έχουμε πάρει φόρμες σιλικόνης. Βγάζει ένα τουβλάκι κάθε μέρα και έτσι καλύπτει και τη γλυκιά γεύση που θέλει. Ξέρουμε τι έχουμε βάλει μέσα στο γλυκό και είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή Απ' Αυτά τα τρόφιμα είναι μέσα στα συντηρητικά. Πέρα από τη ζάχαρη που έχουν, είναι μέσα στα συντηρητικά. Δεν έχουν τίποτα ωφέλιμο για τα παιδιά. Πρέπει να το καταλάβουμε. Αυτό Ούτε σνάκ είναι, ούτε τίποτα Επίση φάει κάτι πιο υγιεινό. Ούτε εμείς θα θέλαμε. Οπότε, όσο μπορούμε, δίνουμε το καλό παράδειγμα Με τη ζάχαρη. Μπαίνεις σε ένα αμφαύλιο κύκλο Τρως ένα γλυκό, απότομα η ενέργειά σου όπως ανεβαίνει, απότομα πέφτει, και απότομα νιώθεις κουρασμένος, νιώθεις εξαντλημένος. Μετά θέλεις κάτι πάλι ξανά να φας για να ανέβεις, και γίνεται αυτό το πράγμα. Είδαμε λοιπόν ότι η ζάχαρη κατανάλωση ειδικά από μικρή ηλικία, μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία των παιδιών. Είναι στο χέρι μας, ως γονείς και φροντιστές, να κάνουμε πιο συνειδητές επιλογές για τη διατροφή των παιδιών μας και να τα ενθαρρύνουμε να theteamusanddad στο facebook και στο youtube. Καλή συνέχεια σε όλους και ραντεβού στο επόμενο επεισόδιο. Υπότιτλοι AUTHORWAVE.