THE TIMOSANDDAD SHOW

Πώς να επιβραβεύουμε τα παιδιά μας με τρόπους που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την ανάπτυξή τους;

Aντώνης Εξηντάρης

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν η επιβράβευση που δίνετε στα παιδιά σας παίζει πραγματικά ρόλο στην ανάπτυξή τους; Σήμερα αναλύουμε πώς οι σωστές μορφές επιβράβευσης μπορούν να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση και να καλλιεργήσουν θετικές συμπεριφορές στα παιδιά. Εξετάζουμε τη σημασία της αναγνώρισης όχι μόνο των επιτυχιών αλλά και της προσπάθειας και της προόδου, καθώς και τα συναισθήματα των παιδιών που αισθάνονται ότι δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει στο σπίτι.

Μαζί μας, ανακαλύπτετε πώς να αποφύγετε τα κοινά λάθη που κάνουν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί όταν επιβραβεύουν τα παιδιά τους. Παρουσιάζουμε συγκινητικές ιστορίες από παιδιά που μοιράζονται την εμπειρία τους από την έλλειψη αναγνώρισης, παρέχοντας πολύτιμες συμβουλές για τη βελτίωση της επικοινωνίας μέσα στην οικογένεια. Ελάτε να δημιουργήσουμε μαζί ένα περιβάλλον που προάγει θετική ανάπτυξη για τα παιδιά, με πρακτικές στρατηγικές που κάνουν την επιβράβευση αποτελεσματική και ουσιαστική.

Support the show

Speaker 1:

Υπότιτλοι AUTHORWAVE. Στο σημερινό επεισόδιο θα μιλήσουμε για ένα πολύ σημαντικό θέμα την επιβράβευση και το ρόλο της στην ανατροφή των παιδιών. Πόσο συχνά επιβραβεύουμε τα παιδιά μας και με ποιον τρόπο το κάνουμε? Είναι η επιβράβευση τόσο ση ανάπτυξη των παιδιών, ποια είναι τα διαφορετικά είδη επιβράβευσης και πώς μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά, και επίσης θα αναφερθούμε σε μερικά λάθη που κάνουμε και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε. Καλή σας ακροάση, πάμε να. Επιβράβευση είναι η αναγνώριση μιας καλής συμπεριφοράς ή προσπάθειας, είτε μέσω λέξεων, πράξεων, είτε ακόμα και μικρών δώρων. Δεν αφορά μόνο τις επιτυχίες, αλλά και την πρόοδο και την προσπάθεια του παιδιού. Κ για το κομμάτι της αυτοπεποίθησης. Έρχονται πολλά παιδιά στο τέλος της παρουσίασης και μου λένε ότι εμένα ο μπαμπάς και η μαμά, ότι και να κάνουμε στο σπίτι, ποτέ δεν μου λένε μπράβο. Είναι το παράπονο από πάρα πολλά παιδιά, από τους γονείς τους, και μπορεί να με ρωτήσετε μερικοί εντάξει, βρε Αντώνη γιατί είναι τόσο σημαντική? τέλος πάντων, αυτή η επιβράβευση. Η επιβράβευση ενισχύει την αυτοεκτήμηση των παιδιών. Όταν επιβραβεύουμε τη συμπεριφορά, τους νι των παιδιών, τα παιδιά μαθαίνουν ότι κάθε βήμα, ακόμα και αν δεν είναι τέλειο, έχει σημασία. Επίσης, η επιβράβευση καλλιεργεί την αυτονομία. Τα παιδιά αρχίζουν να θέτουν στόχους και να αναγνωρίζουν την κορδόνια του, αντί να του πούμε «γιατί σου πήρε τόσο χρόνο, βρε παιδί μου, να δέσεις τα κορδόνια σου», λέμε «μπράβο σου που τα κατάφερες». Επιβραβεύουμε πάντα την προσπάθεια του παιδιού Από τα πιο μικρά του βήματα. Υπότιτλοι, authorwave και το «μπράβο μας» Πρέπει να ποτίσουν αυτές οι λέξεις μέσα τους. Επίσης πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι. Αντί για «μπράβο», έτσι αόριστα, μπορείτε να πείτε «μου άρεσε πολύ που μοιράστηκες το παιχνίδι σου με την αγκαλιά ή ένα χάδι, μπορεί να έχει τεράστια σημασία για τα παιδιά. Αυτά τα σήματα δείχνουν ότι το παιδί είναι αποδεκτό και αγαπητό. Υπάρχει η ηλική επιβράβευση μικρά δώρα αυτοκόλλητα ή ακόμα και μια έξοδος.

Speaker 1:

Όμως εδώ ηλική επιβράβευση μπορεί να δημιουργήσει προσδοκίες.

Speaker 1:

Και τέλος υπάρχει και η κοινωνική επιβράβευση, η αναγνώριση μπροστά σε άλλους. Παραδείγματος χάρη, πες τους παππούδες τι κατάφερες σήμερα να κάνεις. Αυτό ενισχύει τη σύ. Είναι σημαντικό να γεμίζουμε τα παιδιά με αυτοπεποίθηση Και αν εμείς, οι γονείς, δεν επιβραβεύουμε τα παιδιά μας, που μας έχουν σαν ήρωες, τότε θα την ψάξουν αλλού την επιβράβευση μεγαλώνοντας, και πολλές φορές σε λάθος σημεία, στα social media, για παράδειγμα. Θα ψάξουν εκεί την επιβράβευση που δεν πήρανε στα αρχικά τους βήματα από εμάς. Θέλω να δούμε τώρα μαζί, όμως, μερικά λάθη που κάνουμε στην επιβράβευση και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε. Ξεκινάω με την υπερβολική επιβράβευση. Όταν επιβραβεύουμε κάθε μικρό πράγμα, το παιδί μπορεί να χάσει το κινητρό του ή να θεωρήσει την επιβράβευση δεδομένη. Αντί γι' αυτό, εστιάζουμε πάντα στην ποιότητα της προσπάθειας. Επίσης, μπορεί Αντικειμενική, ασαφή επιβράβεση Το μπράβο σκέτο, χωρίς εξήγηση δεν έχει πάντα το ίδιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, μπορούμε να πούμε ήσουν τόσο προσεκτικός όταν έκανες την εργασία σου, αυτό ήταν σπουδαίο. Νούμερο 3. Red flag μεγάλο σύγκρισης με άλλα παιδιά. Είσαι καλύτερος ή καλύτερη από τον αδελφό σου? Χ? Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ανταγωνισμό και ζήλια. Αντίθετα, εστιάζουμε στις μοναισμό. Ριζώνει μέσα στα παιδιά. Αν τα παιδιά χρειαστεί να συγκριθούν με κάποιον, αυτός είναι μόνο ο εαυτός τους. Αυτός είναι μόνο ο εαυτός τους το πρωί που τον βάλοι. Αξίζει να συγκριθούμε. Και το τελευταίο λάθος που κάνουμε πάρα πολλοί γονείς είναι ότι περιμένουμε από τα παιδιά να είναι τέλεια. Τα παιδιά πρέπει να μαθαίνουν ότι είναι εντάξει να κάνουν λάθη, δεν χάλασε. Ριζώνει στα παιδιά η τελειομανία. Η επιβράβευση για την προσπάθεια βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν ότι η εξέλιξη είναι πιο σημαντική από την τελειότητα. Μεγάλο καμπανάκι εδώ πέρα για την τελειότητα Αυτός που δεν κάνει λάθη είναι μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα. Αυτό πρέπει να το θυμόμαστε. Πάμε τώρα να δώσουμε μερικές πρακτικές συμβουλές, τόσο για γονείς όσο και εκπαιδευτικούς. Νούμερο 1. Είμαστεροι γι' αυτό, καταλαβαίνουν πότε η επιβράβευση δεν είναι αυθεντική. Νούμερο δύο εστιάζουμε στη διαδικασία. Επιβραβεύουμε τη συγκέντρωση, την υπομονή ή την επιμονή του παιδιού Δίνουμε χ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE. Παράδειγμα μην τρέχεις μέσα στο σπίτι. Δοκιμάστε το «μου αρέσει πολύ να περπατάς ήρεμα» μέσα στο σπίτι. Βλέπετε ότι μικρές αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας σας με τα παιδιά φέρνουν τεράστια αποτελέσματα. Βλέπουμε λοιπόν ότι η επιβράβευση είναι ένα Αυτοεκτήμηση. Ενθαρρύνει την προσπάθεια και βοηθάει τα παιδιά μας να αναπτυχθούν ψυχολογικά. Θυμηθείτε να είστε συγκεκριμένοι, να εστιάζετε στην προσπάθεια και να αποφεύγετε τις υπερβολές Και, πάνω απ' όλα, να αποφεύγετε τούγκριση των παιδιών. Σας ευχαριστώ που ήσασταν μαζί μου και σε αυτό το επεισόδιο. Αν σας άρεσε, μην ξεχάσετε να το μοιραστείτε ή να αφήσετε μια αξιολόγηση. Καλή συνέχεια σε όλους και ραντεβού στο επόμενο επεισόδ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE.