
THE TIMOSANDDAD SHOW
Ένα podcast για μπαμπάδες και για όσους θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό στα παιδιά τους!
THE TIMOSANDDAD SHOW
Πώς να θέσουμε όρια που προάγουν την ασφάλεια και αυτονομία στα παιδιά 3-6 ετών;
Πώς μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας την αίσθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, ακόμα και όταν αντιδρούν στις αλλαγές; Ελάτε μαζί μας καθώς διερευνούμε τη σημασία των ορίων στη ζωή των παιδιών ηλικίας 3 έως 6 ετών. Θα ανακαλύψετε πώς αυτά τα όρια λειτουργούν σαν προστατευτικά κιγκλιδώματα, δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον όπου τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν την αυτονομία τους και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Είμαστε εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας πρακτικές συμβουλές για να ορίσετε σαφή και απλά όρια που θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και τη σταθερότητα στη ζωή των παιδιών σας.
Η συζήτησή μας αγγίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς και προσφέρει λύσεις για να αποφευχθεί η σύγχυση που μπορεί να προκύψει από την υπερβολική εξήγηση. Δίνουμε έμφαση στην ξεκάθαρη επικοινωνία των προσδοκιών μας και μοιραζόμαστε προσωπικές ιστορίες και εμπειρίες από γονείς που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Ελάτε να ανακαλύψουμε μαζί πώς η θέσπιση υγιών ορίων μπορεί να μεταμορφώσει την καθημερινότητα της οικογένειας σας και να προσφέρει στα παιδιά την ασφάλεια που χρειάζονται για να εξελιχθούν.
Υπότιτλοι.
Speaker 1:Οι γονείς γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό, αλλά και αρκετά δύσκολο.
Speaker 1:Τα όρια, και συγκεκριμένα τα όρια στα παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Σε αυτή την ηλικία τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν τον κόσμο τους με περισσότερη αυτονομία. Αλλά Υπότιτλοι, authorwave, όμως. Τα όρια δεν είναι απλώς όχι και μη. Είναι ένας τρόπος να δημιουργήσουμε ασφάλεια. Σκεφτείτε τα σαν προστατευτικά κυκλειδώματα. Τα παιδιά νιώθουν πιο ασφαλή όταν ξέρουν τι να περιμένουν, ακόμα και αν αρχικά μπορεί να διαμαρτυρηθούν. Θα δούμε λίγο στην πράξη όλα αυτά και να δούμε πώς μπορούμε να θέσουμε υγιή όρια. Να πούμε εδώ πέρα ότι στα μικρά παιδιά η υπερβολική εξήγησή τους δημιουργεί σύγχυση. Πείτε τους ξεκάθαρα τι περιμένετε από εκείνα. Παραδείγμα με τον Τίμο επειδή του αρέσει πολύ η ζωγραφική Στο δωμάτιό του και μόνο στο δωμάτιό του, του έχουμε επιτρέψει, και εγώ και η μητέρα του, να έχει έναν τείχο που θα μπορεί να τον ζωγραφίσει, μόνο τον συγκεκριμένο τείχο Και έχει κάνει τις δημιουργίες. Ότι χρειάζεται συνέπεια στα όρια. Αν λέμε κάτι πρέπει να το τηρούμε. Αν μια μέρα επιτρέψουμε κάτι και την επόμενη το απαγορεύσουμε, λογικό είναι τα παιδιά να μπερδευτούν. Και εδώ πέρα το χάνουμε οι περισσότεροι γονείς Όταν είμαστε κουρασμένοι ή στ Πάμε. Να πούμε τώρα πώς μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους και να συνδεθούμε. Καταρχάς εξηγούμε τους λόγους πίσω από τα όρια. Για παράδειγμα, δεν μπορούμε να παίζουμε κοντά στον δρόμο μπάλα, γιατί είναι επικίνδυνο. Μπορεί η μπάλα να φύγει στον δρόμο και να μας χτυπήσει. Πρέπει τα παιδιά να καταλαβαίνουν το λόγο πίσω από αυτά που τους λέμε και όχι απλά να τους πετάμε ένα ξέρω όχι, μην το κάνεις αυτό. Εγώ μέχρι τα πέντε μου νόμιζα ότι με λένε ας το κάτω αυτό. Μετά έμαθα ότι με λένε Αντώνη. Πάμε να δούμε τώρα για τη διαχεί. Υπότιτλοι AUTHORWAVE. Μικρό παιδί μπροστά σου να φωνάζει, να κλαίει, να ουρλιάζει. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να μένεις ήρεμος και να επαναλάβεις αυτό που μόλις του είπες, αλλά πιστέψτε με, είναι ο μόνος τρόπος. Αν ενδώσεις και του κάνεις το χατήρι, θα καταλά. Εμείς πρέπει να μένουμε σταθεροί. Πρέπει να μένουμε σταθεροί. Είμαστε στην ίδια βάρκα εδώ πέρα, όλοι οι γονείς. Πάμε να δούμε ακόμα μερικά παραδείγματα που ίσως φανούν χρήσιμα σε κάποιους γονείς. Πάμε να δούμε εδώ πέρα καμπανάκι. Το θέρα του ύπνου είναι στις 8.30.
Speaker 1:Μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο, αλλά μετά είναι ώρα για ξεκούραση.
Speaker 1:Καμπανάκι, καμπανάκι, καμπανάκι μεγάλο εδώ πέρα στο πρόγραμμα του ύπνου Είναι πολύ σημαντικό να είναι σταθερή η ώρα, να πάει μέχρι 9 και 4, 9 και 20, το αργότερο 9 η ώρα, 4 φορές στις 5 τις καθημερινές.
Speaker 1:Κοιμάται στις 9.
Speaker 1:Και άντε το Σαββατοκύλιακο να κοιμηθεί στις 10.
Speaker 1:Μέχρι εκεί, όμως, ένα άλλο καμπανάκι μεγάλο είναι για το θέμα της τεχνολογίας. Μπορούμε να δούμε, για παράδειγμα, 20 λεπτά τηλεόραση, αλλά μετά κλείνουμε την οθόνη και παίζουμε κάτι άλλο, ένα άλλο παιχνίδι Διαβάζουμε, παίζουμε ένα επι προηγούμενο επεισόδιο ότι αυτό που μας έσωσε κυριολεκτικά στο σπίτι ήτανε το χρονόμετρο και το λεγόμενο deal. Θα το ξαναπώ εδώ πέρα, γιατί ίσως κάποιοι να μην το έχουν ακούσει. Στον τι μου άρεσε πάρα πολύ να βλέπει κάποια επεισόδια στο youtube από μια παιδική εκπομπή, νομίζω ήτανε Βλάντεν, νίκη Και κάποια άλλα κανάλια με ζωγραφική. Τι κάναμε λοιπόν? Εγώ έγραφα σε ένα χαρτί τον χρόνο που θα έβλεπε τηλεόραση. Παραδείγματος χάρη, έγραφα στο χαρτί το 20. Που ήταν Υπότιτλοι AUTHORWAVE. Μόλις περνούσαν τα 20 λεπτά έκλεινα αυτομάτως τη τηλεόραση. Έτσι του παίρναγε το μήνυμα ότι κάναμε μια συμφωνία. 20 λεπτά πέρασαν, τα 20 λεπτά κλείνει η τηλεόραση. Μετά την τριακοστή φορά είδα τον ντύμο με το που χτυπάει το χρονόμετρο από το τηλέφωνο μου, να παίρνει το τηλεκοντρόλ μόνος του και να κλείνει την τηλεόραση. Αλλά ήμουν συνεπής αυτές τις 30 φορές Και τις 30 φορές έκλεισα στα 20 λεπτά η τηλεόραση. Ε είναι ρεαλιστικά και ανάλογα με την ηλικία του κάθε παιδιού. Και κλείνοντας θέλω να θυμάστε ότι τα όρια δεν είναι τιμωρία, είναι ένα δώρο, ουσιαστικά, που δίνουμε στα παιδιά μας για να τα βοηθήσουμε να μεγαλώσουν με ασφάλεια, υπευθυνότητα και αγάπη. Αν αντιμετωπίζετε δυσκολίες με τα όρια, θέλω να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Είμαστε στην ίδια βάρκα. Εδώ πέρα της γονεϊκότητας, το κάθε σπιτικό βρίσκει τους δικούς του τρόπους για να εφαρμόσει τα όρια. Κανείς δεν είναι τέλειος, δηλαδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Οπότε δοκιμάζουμε, βλέπουμε τι δουλεύει, κρατάμε αυτά που δουλεύουν, διώχνουμε εκείνα που δεν δουλεύουν και προχωράμε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μου εδώ πέρα στο σημερινό podcast Μείν και μέχρι την επόμενη φορά θέλω να θυμάστε ότι είστε οι καλύτεροι γονείς για τα παιδιά σας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE.