
THE TIMOSANDDAD SHOW
Ένα podcast για μπαμπάδες και για όσους θέλουν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό στα παιδιά τους!
THE TIMOSANDDAD SHOW
Πέρα από την απαγόρευση: Μια ισορροπημένη προσέγγιση για τη ζάχαρη στα παιδιά
Η ζάχαρη αποτελεί έναν αόρατο εχθρό στην παιδική διατροφή, κρυμμένη σε καθημερινά προϊόντα που συχνά θεωρούμε αθώα και υγιεινά. Στο σημερινό επεισόδιο, η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Ελεάνα Πετροπούλου, με εμπειρία σε παιδιατρικά κέντρα σε Αγγλία, Αμερική και Ελλάδα, μοιράζεται πολύτιμες γνώσεις για τις επιπτώσεις της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης στα παιδιά.
Από τις διαταραχές συγκέντρωσης και τα συμπεριφορικά προβλήματα μέχρι την παιδική παχυσαρκία που πλήττει ένα στα τέσσερα παιδιά στην Ελλάδα, εξερευνούμε τις πολλαπλές διαστάσεις αυτής της "γλυκιάς παγίδας". Η Ελεάνα αποκαλύπτει τις επίσημες οδηγίες για την κατανάλωση ζάχαρης σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες και μοιράζεται πρακτικές συμβουλές για το πώς να διαβάζουμε τις ετικέτες τροφίμων και να εντοπίζουμε την "κρυμμένη" ζάχαρη.
Το επεισόδιο δεν περιορίζεται στα προβλήματα – προσφέρει πληθώρα δημιουργικών εναλλακτικών για να ικανοποιήσουμε τη λαχτάρα των παιδιών για γλυκό με υγιεινούς τρόπους: από φρούτα ψημένα με κανέλα και σπιτικό παγωτό γιαουρτιού μέχρι τη χρήση φυσικών αρωματικών όπως η βανίλια και το ξύσμα εσπεριδοειδών. Παράλληλα, αναλύουμε γιατί ακόμη και οι "υγιεινές" εναλλακτικές όπως οι χουρμάδες απαιτούν μέτρο.
Ακούστε αυτή την ουσιαστική συζήτηση που ισορροπεί μεταξύ επιστήμης και καθημερινής πρακτικής, και μάθετε πώς να διαμορφώσετε μια ισορροπημένη προσέγγιση απέναντι στη ζάχαρη – χωρίς υπερβολικά αυστηρά όρια που μπορεί να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα, αλλά με σταθερές αρχές που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για όλη τους τη ζωή.
H Sporos μια Ελληνική εταιρεία με δύο σούπερ δυναμικές γυναίκες στο τιμόνι της έχουν δημιουργήσει σνακ για παιδιά χωρίς ζάχαρη, αλάτι και συντηρητικά! Mε τον κωδικό timosanddad10 παίρνετε έπτωση 10% στα προϊόντα τους!
Enjoy!
Υπότιτλοι AUTHORWAVE. Στο επόμενο επεισόδιο έχουμε μαζί μας την Ελεάνα Πετροπούλου, κλινική διαιτολόγο και διατροφολόγο. Θα μιλήσουμε για τη ζάχαρη και τις επιπτώσεις που έχει στα παιδιά. Καλή ακρόαση σε όλους, ελεάνα, καλησπέρα.
Speaker 2:Καλησπέρα.
Speaker 1:Να μ Είναι μαζί μας σήμερα η Ελέανα Πετροπούλου, διαιτολόγος-διατροφολόγος και ασχολείται αποκλειστικά με την παιδική και εφηβική διατροφή. Έχει δουλέψει σε παιδιατρικά κέντρα τόσο σε Αγγλία, σε Αμερική και τώρα στηνχαρη. Και τα παιδιά, ελένα, θέλω να σε ρωτήσω έχεις και εσύ δύο μικρά παιδάκια? έχω και εγώ τον Τίμο, τώρα που είναι στα έξι, κλείσαμε τα έξι τι γίνεται με αυτή τη ζάχαρη? Ακούμε τόσα πολλά πράγματα, δεν ξέρουμε πώς να το χειριστούμε, πού να βάλουμε τα όρια και γι' αυτός έχουμε σήμερα μαζί μας εδώ πέρα. Θέλω να μου πεις, να ξεκινήσουμε, ποιες είναι οι αρνητικές συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης ζάχαρης για τα παιδιά.
Speaker 2:Καταρχήν να πούμε ότι η πρόσληψ ζάχαρη στα παιδιά είναι μια σημαντική ανησυχία για όλους εμάς, τους γονείς και τους φροντιστές, και υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες για αυτό. Πριν πάμε δηλαδή στις αρνητικές συνέπειες, να πούμε ότι κάτω των δύο ετών καφώνονται οι οδηγίες, ότι δεν θα πρέπει, για παράδειγμα, η διατροφή τους να περιέχει η συνολική τους πρόσληψη ενέργεια να περιέχει πάνω από το 5 ή 10% της συνολικής τους πρόσληψης, ενέργεια, ιδανικά κάτω του 5%. Τώρα, σε ότι αφορά το ποια είναι οι αρνητικές συνέπειες, είναι πολύ κλειστή. Η απάντηση έχει πολλές παραμέτρους Και να πούμε κάτι που έτσι έχουμε σκεφτεί όλοι Έχει συνδεθεί η πρόσληψη της ζάχαρης με πρόσληψη σε έξτρα θερμίδες.
Speaker 2:Βεβαίως, Άρα συνδέεται με παχυσαρκία. φυσικά, σε ότι αφορά την οδοντική υγεία, όπως έχετε, ξέρουμε όλοι εμείς, οι γονείς και φροντιστές, ότι πολλές φορές η ζάχαρη έχει μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα σε ότι αφορά την τεριδόνα, σε ότι αφορά την οδοντική υγιήνη Επίσης, η ζάχαρη μερικές φορές τι γίνεται και το έχουμε δει στην πράξη. Και όταν λέμε ζάχαρη, καλό θα ήταν, δεν ξέρω αν θέλεις να το ορίσουμε και λίγο. τι είναι ζάχαρη? Γιατί μιλάμε για τη ζάχαρη αλλά δεν λέμε τι είναι η ζάχαρη. Αλλά πριν από αυτό, να πούμε ότι πολλές φορές τα παιδιά που καταναλώνουν θερμίδες από ζάχαρη, από τρόφιμα τα οποία περιέχουν ζάχαρη, χάνουν τα τρόφιμα με υψηλή περιερίζουμε το ότι είναι ζάχαρη, ή θέλεις να πούμε και τις?
Speaker 1:υπόλοιπες αρνητικές συνέπειες. Να βάλω εδώ πέρα μια νοτελία για το κομμάτι που είπες για την παχύσαρκια η Ελλάδα. Έχω διαβάσει και από τις μελέτες ότι ένα στα τέσσερα δωδεκά χρόνα στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα και είμαστε στο top τρία, αν θυμάμαι καλά, στην Ευρώπη στο κομμάτι της παιδικής παχυσαρκίας.
Speaker 2:Φυσικά. Να πούμε όμως ότι η σωστή προσέγγιση δεν είναι να πούμε ότι είναι παχύσαρκα. Σωστός τρόπος είναι να πούμε ότι ζουν με παχυσαρκία, Γιατί πολλές φορές λέμε και θα το ακούσετε και από τα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Υγείας ότι η παχυσαρκία δεν είναι επιλογή. Μερικές φορές, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά, Φυσικά τα ποσοστά αυτά είναι αυξημένα και υπάρχουν ομάδες που δουλεύουν πάρα πολύ στενά για αυτό. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ περισσότερο γιατί υπάρχουν άλλοι που εργάζονται πολύ σκληρά για αυτό.
Speaker 2:Παρόλα αυτά, να πούμε ότι τα παιδιά είναι στην πρώτη γραμμή και πρέπει η πρόληψη να ξεκινήσει από νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό να μην σκεφτούμε τη ζάχαρη μετά το έτος, να σκεφτούμε και πως μπορεί μια υπερβολική κατανάλωση σε τους 8 μήνες ζωής να οδηγεί σε ένα αυξημένο σωματικό βάρος ή σε μια δυσανάλογη ανάπτυξη μήκους. Γιατί κάτω? διότι τον αναφέρον μας σε μήκος και βάρος Ακριβώς. Να πούμε όμως τι μπορεί να περιέχει η ζάχαρη Η ζάχαρα, τα γαλακτοκομικά έχουν μέσα τη λακτόζις που περιέχονται σε πάρα πολλά. Έτσι σνακ ή για παράδειγμα, λέμε δεν έχει ζάχαρη, αλλά έχει ζάχαρη καρύδας. Ποια είναι η διαφορά? Καμία, ουσιαστικά Καμία Δεν έχει ζάχαρα, τα οποία τα βρίσκουμε σε γλυκά, σε ζαχαρωτά, σε καραμέλες, σε αναψυκτικά, σε κάποια δημητριακά, στα επιδόλπια για ορτιού, σε μπάρες, ακόμα και σε τύπου αςύπου κέτσαπ, Ουσιαστικά είναι κρυμμένη παντού η ζάχαρη.
Speaker 2:Σε έτοιμους χυμούς. Φυσικά Είναι παντού. Και πώς μπορούμε? μου πες τη λέξη κρυμμένο. Άρα, τι χρειάζεται να κάνουμε εδώ? να διαβάσουμε την ιατροφική ετικέτα Πά Υπάρχει ζάχαρη ή όλα αυτά τα παράγωγα που λέω?
Speaker 1:Σωστού. Πρέπει ουσιαστικά να κοιτάμε τις ετικέτες στα τρόφιμα. Και εδώ πέρα, ένα καμπανάκι για τις γιαγιάδες, τις αγαπημένες μας, τις γιαγιάδες οι οποίες έχουν πολλές φορές την ατάκα έλα, μωρέ, και εμείς με ζάχαρη μεγαλώσαμε.
Speaker 2:Τι πάθαμε? αλλά Και εδώ μου λες κάτι πολύ βασικό. Και τι πάθαμε? τι ξέρουμε πια πώς έχει συνδεθεί η πρόσληψη ζάχαρης, για παράδειγμα, με διαταραχές συγκέντρωσης. Δεν το λέω και πολύ Άσως στο πραγματοκόψεις, αλλά πώς συνδέεται η ζάχαρη, για παράδειγμα, με συμπεριφορές, με συμπεριφορικά προβλήματα Και ζητήματα, με αλλαγή στη διάθεση Ή με κούραση ή ταυτόχρονα με υπερδιέγερση?
Speaker 1:Ακριβώς Με αρχές στο Συνδέεται πολλές φορές.
Speaker 2:Κατά πόσων μπορούν τα παιδιά να αυτορυθμιστούν? Γιατί μια ζάχαρη, η πρόσληψη τροφίμων σε ζάχαρη τους αυξάνει τα επίπεδα, γλυκό ζυστάμα, και όλο αυτό μπορεί να τους διαγύρει, να τους κάνει να μην μπορούν να. οπότε όλα, όλα αυτά, και βέβαια έχουμε και τους μακροπρόθεσμους. μιλάμε τώρα για τα άμεσα προβλήματα, αλλά έχουμε και τα μακροπρόθεσμα προβλήματα ότι πολλές φορές, όταν μαθαίνουμε στην πρόσδοξη να παίρνουμε τόσο πολύ ζάχαρη το τρόφιμο, μετά ίσως Άρα μπορεί να μας δημιουργήσει ένα είδος εξάρτησης. φυσικά. Είναι και πάρα πολύ δύσκολο να το κόψουμε.
Speaker 1:Είναι όμως εφικτό να το κόψουμε, και θέλω τώρα να περάσουμε στην επόμενη ερώτηση.
Speaker 2:Δεν ξέρω, αν θα μου πεις την ερώτηση, ότι ξέρετε, επειδή δεν έχουμε συναντηθεί τις ερωτήσεις, και θέλω να το σημειώσω. Αυτό συζητάμε εδώ ανοιχτά και εννοείται ότι όποτε το ανεβάσεις, θα μιλήσουμε και στους γονείς αν έχουν τυχόν απορίες. Παρ' όλα, αυτά όμως δεν μπορούμε να έχουμε στη διατροφή μας με μέτρο τρόφιμα τα οποία βρίσκουν τα παιδιά, πχ. Στα παιδικά πάρτι ή στα κεράσματα. Εννοείται δεν μπορούμε να πούμε όχι σε τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη και τέλος, αυτό δεν είναι σωστή προσέγγιση θέλει ένα μέτρο ουσιαστικά.
Speaker 2:Εννοείται, θέλει μέτρο και θέλει το όριο και ταυτόχρονα θέλει να ειστε δικά στα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ο Τίμος, για παράδειγμα, ότι κάνουμε κάποιες συμφωνίες, δεν μπορούμε να τρώμε μπισκότα που περιέχουν ζάχαρη κάθε μέρα. Μπο παιδέσουμε τα παιδιά σε αυτό, εννοείται. Και ποια είναι η δεύτερη ερώτηση?
Speaker 1:Η ερώτηση η επόμενη εδώ πέρα είναι ουσιαστικά να μιλήσουμε για μερικές υγιεινές εναλλακτικές έτσι ώστε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη στη διατροφή, για να μειώσουμε σιγά σιγά την πρόσληψη ζάχαρη στα παιδιά.
Speaker 2:Καταρχήν να πούμε το εξής ότι για παράδειγμα, τα φρούτα είναι γλυκά. Φυσικά μπορούμε να φτιάξουμε έτσι για αλλαγή. Εννοείται θέλουμε τα θετικά συστατικά από το φρέσ και εσύ του είνες. Αλλά μπορώ να φτιάξω μήλο στο φούρνο με κανέλα, είναι και αυτό ένα γλυκό. Θα μπορούσα να επιλέξω κάποιες φορές αποξηραμένα φρούτα χωρίς πρόσθετη ζάχαρη. Και εδώ μια προσοχή, όχι να έχει γίνει η ξύρανση μέσω οσ�υσικά μπορώ στο γιαούρτι να προσθέσω λίγο φρούτο ή λίγο κανέλα. Εννοείται, μπορώ, αντί για γλυκό γλυκό, να επιλέξω μερικές φορές και αυτό πάλι σε με μέτρο κάποιες σταφίδες, δηλαδή ουσιαστικά την στα παγωτό στο σπίτι, με γιαούρτι και φρούτα, εννοείται οπότε βλέπουμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές, αρκεί κάποιος να έχει τη διάθεση να ψάξει.
Speaker 1:Ευτυχώς υπάρχει πλέον Πάρα πολλή πληροφόρηση. Ακόμα και αν κουγκλάρει υγιεινές συνταγές χωρίς ζάχαρη, παιδικά σνακ, κτλ. Μπορεί να πάρει κάποιες ιδέες.
Speaker 2:Εννοείται, γιατί πάντα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το φρούτο που είπαμε πριν ότι έχει τη φρουκτόζη. Μπορώ να χρησιμοποιήσω να πάρω μήλα, να τα καθαρίσω, να τα ξεφλουδίσω και να τα λέσω Αυτό στα αγγλικά λέγεται applesauce, άρα το χρησιμοποιώ ως γλυκατικτικό, έτσι όχι ως μέρος ενός φρουτού, αλλά ταυτόχρονα, για παράδειγμα, μπορώ να χρησιμοποιήσω λίγο βανίλια, το εκχείλισμα βανίλιας, για να δώσει άρωμα. Μπορώ να χρησιμοποιήσω ξύσμα πορτοκαλιού ή λεμονιού για να δώσει τη γεύση. Τώρα μια μεγάλη συζήτηση γίνεται για το κακάο.
Speaker 2:Θέλω να πω ότι το κακάο μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί δεν έχει ζάχαρη, βέβαια, αλλά ταυτόχρονα περιέχει καφέινη. Άρα μπορώ να χρησιμοποιήσω χαρούπι στις συνταγές μου, στα κρυτσίνια μου, στο ψωμί μου, στα κέικ μου, εννοείται.
Speaker 1:Οπότε βλέπουμε εδώ πέρα η Ελένα πόσες εναλλακτικές μας έχει δώσει που μπορούμε να φτιάξουμε, σε αυτό εδώ πέρα το σημείο που είχε σαν βάση κάτω τον χουρμά η τελευταία στρώση ήταν με χουρμάδες και είχε βγει απίστευτο, είχε δώσει πάρα πολύ ωραία γεύση και σε αυτό που είπε η Ελαιάνα για το κακάο, ότι και το κακάοάχρονα με καφέινη μέσα στο σώμα τους έχουνε, που έχουν αυτή την ενέργεια. Μου φαίνεται, λέα, να πρέπει να κάνουμε και ένα βίντεο με τέτοιες ωραίες συνταγές και να τις ανεβάσουμε.
Speaker 2:Παραω να δίνουμε σωστές πληροφορίες και δεν θέλω να σας στεναχωρήσω σε καμία περίπτωση ή να σε διακόψω, αλλά είπαμε πριν για τους χουρμάδες, όπου πάλι περιέχουν σάκχαρα μέσα και ότι θέλουν. Μέτρο πάρα πολύ. Ένας μέτριος χουρμάς περιέ. Είναι βόμβα θερμίδων, μια ισοδυναμία σαν να τρώμε περίπου 4 με 5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης.
Speaker 1:Οπίστευτο, οπίστευτο.
Speaker 2:Ναι, προφανώς δεν είναι για καθημερινή χρήση.
Speaker 1:Είναι όμως καλύτερη χρουμάδες.
Speaker 2:Ναι, δεν είναι για καθη. Παιδιά έχουν φυτικές ίνες, παιδιά έχουν κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πολυφενόλες, δηλαδή διεξιοδετικά.
Speaker 1:Εννοείται, είναι σίγουρα καλύτερο από τη σκέτη ζάχαρη. Οπότε αυτό το συμπέρασμα που μένειρινό Μειώνουμε όσο μπορούμε τη ζάχαρη στα παιδιά. Προφανώς, όπως είπε και η Ελέανα, δεν γίνεται να την κόψουμε τελείως από τη διατροφή τους. Δηλαδή, όταν πάει σε ένα παιδικό πάρ, έχει το παιδί κάθε μέρα πρόσβαση σε μπισκότα, σε γλυκά και ούτω καθεξής. Μέτρο λοιπόν Και Ελεάννα, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για το σημερινό μας επεισόδιο Θα ακολουθήσουνε.
Speaker 2:Και να πούμε ότι όταν θα Ακριβώς, γιατί?
Speaker 1:μπορούμε να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα. Αν τον έχουμε με πολύ αυστηρά όρια Και του δημιουργούμε συνέχεια ενοχές κάθε φορά που τρώει κάτι γλυκό, αυτό θα γυρίσει boomerang σε εμάς στο τέλος της ημέρας.
Speaker 2:Εννοείται, και επίσης τα παιδιά μιμούνται. Στο σπίτι δεν ακολουθούμε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καλή διατροφή με μέτρο, όλα Πώς τα παιδιά? μετά ζητάμε από τα παιδιά να κάνουν το ίδιο.
Speaker 1:Ακριβώς. Δεν γίνεται να μας βλέπουν, εμάς, τα παιδιά με ντόνατς και γλυ, σαν μικρά υποβρυχιάκια, με αυτό το περισκόπιο, και κοιτάνε 24x7 τις κινήσεις μας. Ελέα, να, σε ευχαριστούμε πάρα πολύ, καλή συνέχεια Και θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας και για επόμενα επεισόδια Έγινε Ευχ Επίσης γιαγιά, στο επόμενο επεισόδιο. Υπότιτλοι AUTHORWAVE.