אילן והגננים

עמיר בלבן במסע אל הטבע העירוני


אילן והגננים, פודקסט גינון וסביבה פרק 60, כאן אילן גור. אל האורח שלי הגעתי על פי המלצתו של עופר בינדל  נוטע האלונים הוותיק בפארק השרון, שהוכרז ממש בימים   אלה גן לאומי. עופר הוא גיבור פרק 56 של אילן והגננים וממנו למדנו על יערות חדרה ועל האלונים שהגיעו מצפון עד הגדה הצפונית של נחל הירקון. בפרק הזה ובפרק שאחריו אני מארח את עמיר בלבן,  ראש תחום טבע עירוני בחברה להגנת הטבע. 

בלבן, איש טבע מילדותו, אמן  ומרצה,  הקים את תחום הטבע העירוני בחברה להגנת הטבע,  ועוסק בפיתוח אתרי טבע עירוניים קהילתיים בכל רחבי הארץ עמיר הוא אחד ממייסדי התחנה לחקר ציפורי ירושלים ע”ש נילי ודוד, ועמק הצבאים בירושלים שניים מאתרי הטבע העירוניים הראשונים בישראל.

עמיר הוא  בוגר המחלקה לצילום באקדמיה לאמנות בבצלאל מתמחה בתיעוד טבע בארץ וברחבי העולם, מרצה ומוביל קבוצות של מטיילים חובבי טבע וצילום במסעות בעולם. כמו רבים ממרואייניי, הוא  חוגג את עיסוקו ונהנה מכל רגע, פותחים לו מיקרופון והאיש שופע. נדבר על החיים, על בעלי חיים בעיר ועל גינון עירוני. בפרק 61, הפרק הבא ננסה להפיק עצות מעשיות לגינון גגות ולגינון קירות ולגינות שמקיימות עולם שלם של חיים משותפים עם שפע של בעלי חיים. נהניתי כרגיל, שהרי ההסכת הזה הוא קודם כל הסכת של אנשים.

ולפני שנתחיל שתי הערות בונות: הראשונה נוגעת לגננים. משתי שיחות אקראיות שקיימתי התברר לי שיש גננים מקצועיים שנוהגים להקשיב לפודקסט באוזניות בעת שהם מגננים. גננים יקרים, התרגשתי לשמוע. מה יכול להיות יותר מהנה מאשר להקשיב לפודקסט גינון כשנוטעים עצים. תבורכו.

והערה בונה שנייה לפני ההריסה. ישראל עוברת תהליכים מואצים של פינוי בינוי בתוך ערים. הבעייה היא שכאשר יודעים שבניין ישן נכנס לתהליך של פינוי בינוי נשכחת הגינה ולפעמים לשנתיים או שלוש. מי שמסתובב בצפון תל אביב בוודאי מכיר את התופעה: צמחים מוזנחים ולא מטופלים ועציצים שפעם איכלסו צמחים והיום מוטלים יבשים עם שרידים יבשים של מה שגדל בהם. ואני אומר: מצווה היא לקחת או לייחר צמחים מגינות מוזנחות כאלה. מומלץ לבקש רשות, שבוודאי תינתן, אבל כשלוקחים ענף לייחור זה ממש לא הכרחי. בגינה שלי יש כמה צמחים מפוארים שהיצלתי מאבדון. גם כמה עציצי ענק שנטלתי באדיבות הקבלנים. עד כאן ההודעות והתובנות ומכאן לעמיר בלבן