
Ammehjerne Podcast
Vi er mange, der har prøvet at slå os på forældreskabet. Hvor krop og sjæl har fået blå mærker og ar, der ikke var der før.
Men der er ingen grund til, at vi alle løber panden mod den samme mur. Slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring.
Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet.
Ammehjerne Podcast
#8 Babybehandler Mie Lindholm: Skæve kranier og hvad du kan gøre
NY EPISODE HVER TIRSDAG: Åh nej, så skete det også for dig? Men hvordan i alverden gik det til, at din baby fik et skævt kranie (ikke at forveksle med et fladt baghoved).
Få ting giver forældre så dårlig samvittighed, som når et lille babykranie tager en uhensigtsmæssig form. Men hvordan er det nu lige, det hænger sammen med den hovedform?
For måske bliver du også overrasket over at få at vide, at der er meget, meget, meget mere, der spiller ind, end at du ikke har lagt din baby nok på maven. Som du måske har slået dig selv i hovedet over.
Faktisk kan skævheden opstå allerede inde i livmoderen! Alt det - og meget mere - det gør autoriseret fysioterapeut og osteopat Mie Lindholm, os meget klogere på i denne episode af Ammehjerne Podcast.
!OBS! Giv endelig podcasten stjerner og en anmeldelse. Det betyder alverden for, at vi kan fortsætte med at lege videre i podcaststudiet <3
Tak fordi, du lytter med.
WEBINAR TIL DIG!
Vi har lavet et webinar om emnet, hvor vi fortæller endnu mere. Her får du 40 minutters webinar inkl. video, der hjælper dig til at teste din baby for et skævt kranie samt gode øvelser, du kan lave for at forebygge eller afhjælpe et skævt kranie eller et fladt baghoved.
Alt dette til kun 89 kroner.
Find det her.
Støt podcasten:
Brug koden "AMMEHJERNE15" og få 15 procent i rabat, når du køber Green Goddess' produkter hos Green Goddess.
Rabatten gælder på instantjuice, collagen, blends OG (og det her er vi meget glade for og stolte af at kunne give jer) også 15 procent på Daysy cykluscomputer. Det er en genial opfindelse, der hjælper dig til at tracke dine fertile perioder. Det er en genial måde at lære sin cyklus at kende - og dermed kunne bruge den til at undgå eller opnå graviditet. Læs mere om Daysy her.
Der er mange forældre der har den følelse af, at det her var der helt sikkert ikke i går.
Speaker 2:Ja, det var sådan jeg havde det, men så tænkte jeg, at det er jo et kranie.
Speaker 1:Det er et kranie, men det vokser jo lidt i et taper. Så det der er så smart ved vores hoved, fordi det er så blødt og eftergiveligt det er, at hvis der først har været det her lille tryk lige bag øret, så ser forældrene det ikke, fordi det ikke er noget vi ser i ansigtet til at starte med.
Speaker 2:Og så lige pludselig, hvis hovedet så lige vokser en lille smule igen, så kan det føles som om det bare er l. Tak for at du så med. Jeg hedder Hanna Andersen. Det er mig, der er din vært. Jeg er journalister, i, værksætter, mor til to og i Armehjerne Podcast, der giver jeg ordet til forældre og fagpersoner, der på den ene eller anden måde ved en hel masse om at få et barn. Der er nemlig ingen grund til at vi alle løber panden mod den samme mur. Slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring derude. Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet. Tak, fordi du lytter med. Åh nej, hvordan skete det? Du kigger på din baby og pludselig ser du, at der er et eller andet med den hovedform Noget, der ikke er helt så rundt og symmetrisk som før. Så skete det også for jer. Men hvorfor Har du nu kludret i forældreskabet igen? Har baby ikke ligget nok på maven? Du havde da ellers virkelig været så opmærksom, Og alligevel er kraniet blevet skævt. Men er der virkelig grund til at vi forældre går og slår os selv i hovederne når babys kranie ændrer form? Er det farligt? Hvordan tjekker du det selv? Hvad er det egentlig, der sker Alt det og meget mere. Det skal vi to tale om i dag.
Speaker 2:Mie Lindholm, Og jeg tænker jo egentlig, at de fleste lytter, de kender dig nu. Men til de nye så er du behandlere, Du laver online babymassagekurser til forældre sammen med mig, Og du er både autoriseret og osteopat og fysioterapeut, Og så har du en overbygning i pediatri. Så tror jeg, at, hvis vi fik det hele med det må man da lige sige, Det lyder sejt, Ja, det er det også Dybt imponeret. Men Mie, du taler jo og møder rigtig mange forældre, hvor de kommer til dig, når baby allerede har et skævt kranie. Hvad er det for en bekymring som du oplever, at de her forældre står med oftest?
Speaker 1:Jamen, de starter tit med at spørge hvornår retter det sig. Så jeg oplever, at de er ret utålmodige. Det er den her gruppe, det har jeg også talt med mine kollegaer om, det er dem her, der er allermest. Nu må det gerne rette sig ud. Så, hvornår retter det sig? En kæmpe utålmodighed. Jeg har faktisk tænkt over det rigtig længe. Hvorfor er de så utålmodige? Fordi det kunne lige så godtstra ting med de her skæve og flade kranier som nu kommer vi ikke ind på de flade i dag. Men det jeg egentlig har tænkt måske kunne være, det er, at det faktisk er lidt tabuiserede, det her, at have et barn, der har et skævt kranie.
Speaker 2:Sådan tror du har fat i noget der faktisk, og det var også derfor jeg sagde i introduktionen hvad i alverden foregår der her? Nu skete det også for os. hvad har jeg gjort forkert? Jeg havde meget en følelse af i hvert fald, at ej, altså, jeg synes da jeg havde prøvet det der med mavetid og det er ligesom om, at det er en form for utilstrækket okay, kan jeg engang finde ud af at vende mit barns hoved?
Speaker 1:Så det er sådan en kæmpe skyldfølelse på en eller anden måde mange af forældrene står i, og det vil i hvert fald forklare lidt af den her utålmodighed, som vi hyppigt ser hos den her faggruppe eller den her patientgruppe.
Speaker 2:Nej, og nu kender jeg jo heldigvis dig, så jeg stoppede jo relativt hurtigt med at slå mig selv i hovedet. Fordi, som vi skal tale om i dag, så er der rigtig, rigtig mange forskellige faktorer der spiller ind når din baby har et skævt kranie, og det er langt fra bare fordi du ikke har lagt baby nok på maven. Ja, fordi, i mit tilfælde min datter lå på maven hele tiden. Hun var der helt stiv og spændt og lå og kiggede fint op, og hun var stadig helt skæv i kraniet. Og lad os lige starte med at sige at i dag der taler vi om skævt kranie. Det er ikke det samme som et flat baghoved. Det er åbenbart, siger du til mig som fagperson et helt andet emne, som vi må tale om en anden dag.
Speaker 1:Men Mie, hvad er et skævt kranie? Jamen, et skævt kranie er egentlig, når hovedet ikke er symmetrisk mere. Så det vil starte med at vise sig som sådan en fladhed i den ene side bag øret, og så vil det, hvis man forestiller sig lidt nu skal jeg jo huske, at det her er en podcast, så det er noget jeg skal forklare lidt i billeder Men hvis du forestiller dig, at du har et rundt hoved og putter en firkant rundt om, så vil den ene side af firkanten ligesom forskyde sig i den samme side, så det lidt bliver til et parallelogram i stedet for Sådan, så at det er, hvis skævheden er i højre side, bag højre øre, så hvis det får lov at blive lidt mere skævt, så vil det også vise sig i samme side af panden, altså hele hovedet, der forskyder sig frem.
Speaker 2:Altså vil det sige, at jeg ser det næsten for mig, at du har et sødt lille babyhoved? Ej, lad os tage det på et voksenhoved. Det kan jeg bedre overskue. Men hvis du ligesom forestiller, at du stikkerkke snor ud gennem hver øre, sådan rigtig Halloween-agtigt, står det her i jorden med en sygtråd, og så kan man sige, at det ene øre sidder lige pludselig længere frem mod øjnene og det andet sidder længere bag mod nakken.
Speaker 1:Ja, det kan du faktisk godt sige, det er et meget fint billede. Mange tror jo, kun skævhed er bagpå, og det er også her den starter, når den er helt mild, og derfor, at du som forælder måske ikke lige opdagede det selv med det samme, fordi der går lige lidt længere tid, før man kan se det fortil ved ansigtet, og vi forældre har jo tendens til at kigge heldigvis vores børn i hovedet fortil fordi det er så.
Speaker 2:vi kigger jo ikke så tit bagved. Og så er der nogen, der bliver overrasket over at der faktisk har udviklet sig et skævt hoved. Ja, og jeg tænker, det vi helt sikkert skal ind på det er hvordan finder vi selv ud af, at vores baby har det sådan, så vi kan blive i stand til at spotte det tidligt? Men kan du ikke starte med at forklare lidt om, altså, hvorfor får baby det Og hvad er det, der sker?
Speaker 1:Jamen, jeg tænker egentlig, vi lige starter med at snakke om, at det faktisk er en ret stor patientgruppe eller babygruppe der har det. Der er ikke så mange studier endnu på det, men hvad man sådan kan se erfaringsmæssigt så studier endnu på det men hvad man kan se erfaringsmæssigt, så er det cirka hver tredje baby som har en eller anden form for skævhed, og det er jo et kæmpe tal, ikke også? Så det er jo i hvert fald noget der influerer rigtig mange børnefamilier, de her skæve kranier, og det er jo alt fra en lille mild en, hvor man når forrettet det, op til der lidt svagere tilfælde. Og så tænker jeg, at vi lige kommer ind på hvornår ser vi de her lidt svagere tilfælde også?
Speaker 2:Det er i hvert fald en stor babygruppe, og det er jo også derfor, at vi synes, at den her episode skulle ud, fordi vi vil jo rigtig gerne fjerne den her tabuiserets tanke, som mange forældre har, for der er fakt, hvis man får gjort det tidligt selv, og jeg er jo bare altid på jagt efter at finde ud af, hvad i alverden var det der foregik hjemme ved os, da mine børn var små, fordi jeg føler, at jeg har stået i så mange af de her problematikker, som vi skal igennem i den her podcast, og så er jeg sådan, da du sagde, skal vi gøre, altså var det bare mavetid, mavetid, mavetid. Og nu havde jeg jo en datter, som du ved, mie, der ja altså hun var vågen hele tiden.
Speaker 2:Så du har haft hende meget på armen, og så op, hun var på armen, hun var, jeg skulle til at sige bagersel, men det gad hun heller ikke. Hunvad er det der foregår? Og det er jo så også det. Du har lært mig, at det er jo ikke nødvendigvis det der har været på spil, men jeg fik at vide mere mavetid, og det var totalt uoverskueligt, for hun lå dernede, synes jeg, hele tiden, og jeg lå dernede og kiggede på hende.
Speaker 1:Så du fik faktisk ikke en løsning på Ja, men hvad tænker du? hvorfor er det at baby får et skævt kranie? Ja, altså, vi kan jo se generelt sådan en stigning efter at vi lavede nogle altså Sundhedsstyrelsen lavede nogle anbefalinger tilbage i start-90'erne. Vi ville rigtig gerne mindske vuggedød. Der var et større antal der desværre led vuggedød, og der lavede man den her anbefaling fra statens side, at babyer skulle sove på ryggen i stedet for førhen, der sov de meget på maven. Så der har vi i hvert fald kunnet se en stigning i de her skæve kranier. Fordi de jo så opholder sig mere tid på ryggen, så er der selvfølgelig også en større risiko for at få det her tryk på kraniet.
Speaker 1:Så det er jo i hvert fald her der er helt naturligt kommet en stigning i det Grunden til at de kommer. De er faktisk lidt forskellige. Jeg har delt det lidt op i 3-4 ting, tror jeg, at årsagerne kan være, for det kan faktisk være noget der stammer helt tilbage fra at de ligger inde i mors mave. Så hvis nu din baby er i underkropstilling, det vil sige, at de ligger med numsen ned i stedet for at ligge med hovedet ned i bækkenet, de kan også have stået rigtig tidligt fast i bækkenet og på den måde har fået et tryk på krænget der, eller hvis de har ligget i tværl så meget plads i livmoren, så de vil opnå det. At tænke med din datter, for hun har haft nogle spændinger og et skævt muskeltræk, der har formentlig gjort, at grænnet så har udviklet sig til at blive skævt, og så har det jo intet at gøre med dine evner som mor, men at du skulle ligesom have vidøre, at de får nogle spændinger.
Speaker 2:Det lyder ellers så charmerende med en hjerteformet livmor, men det er måske ikke noget man stræber efter.
Speaker 1:Og så er der også de her fødsler, som jo selvfølgelig også er en kæmpe power-ting, at at skulle ned igennem sådan en lille fødselskanal her.
Speaker 1:Men kraniet er jo helt blødt. Jeg forestiller mig, at jeg siger tit til forældrene, at hovedet er så blødt, at du skal forestille dig, at det er en vandballon Og den her fine lille vandballon, som de fleste forestiller sig, at hovedet ligger nedad, det skal masses ned igennem den her fødselskanal, som er rigtig, rigtig lille, og for at den kan det, så skal hovedet jo kunne trække sig sammen eller ligesom minske sig. De her plader som man har, som senere bliver til et voksen kranie, de skal sådan kunne overlappe omkring ens plader, for at de kan komme igennem. Så det er jo klart, at hvis de så tager en anden vej, eller de har stået der længe, eller der er en eller anden skævhed Nogle gange er der jo også en hånd med oppe, når man føder, eller en skulder, der lige kommer med op, så mange af de her ting, at de her lidt at føster, også helt normale føster, kan jo give de her skævheder i kraniet, fordi det er jo en voldsom trangproces, laver sådan en fin rotation, hele babyen også Som almenforældre.
Speaker 2:hvad hører vi jo det her med, at babies kranie er meget blødt i starten, og det er jo faktisk det du snakker om. Jeg tror, jeg har sådan lidt en idé om at knoglerne var bløde, men det du siger, det er jo faktisk fleksibiliteten i det.
Speaker 1:Altså, kraniet består af flere knogler i kraniet, og det er faktisk slet ikke forbenet endnu, det er brusk. Så kraniet er super, super blødt og fleksibelt. Og så er det jo klart, at når det er så blødt, så er det jo også rigtig nemt at udvikle en skævhed hurtigt. Ja, så både knoglerne er ikke hårde som en bordplade forbenet og de er ikke vokset sammen heller, så det er dobbelt op på blødhed Ja, og det er jo rigtig smart, når man er designet til at skære ned gennem den her fødselskanale.
Speaker 1:Og der er også det der lille hul oppe i toppen af hovedet. som jeg kan huske, er det lige i starten, hvor sundhedsplejersken tjekker Hvad hedder det? Fontaneller? Og det er fordi der er flere plader der mødes der. så vil det være lidt større huller i starten, og det er der hvor vi får at vide, at der må man ikke trykke ned fordi så rammer du direkte ind til hjernen nærmest.
Speaker 2:Der holder vi fingrene fra, der holder vi fingrene fra. Ja, du fortæller næsten, at den her vandballon bliver mast ned gennem fødselskanalen Og så, når baby kommer ud og kraniet er ude, popper det så bare ud igen, eller sker selve problemet. Kan det også opstå lige der? eller hvad sker der bagefter?
Speaker 1:Jeg ved ikke om du har set nogle gange de her kranier. Jeg ved ikke om din egen pige havde det, men i stedet for at pladerne mødes, så kan de faktisk godt komme til at overlappe hinanden. Så det er ligesom, at der kommer fure oven på det der hedder suturerne, som er egentlig ledfladerne.
Speaker 2:Har du haft det også?
Speaker 1:Ej, nu er jeg sådan lidt sart nogle gange det som tektoniske jordskorpeplader i stedet for, hvor der sker, jordskæb, det kan jeg bedre håndtere. Ja, ja, altså, de mødes jo også, og så kan de ligesom sådan faktisk lave sådan en lille fure på kranet, så det du ser nogle gange der under hovedet ikke føles sådan helt rundt og fint, men at der ligesom er sådan puff tilbage igen. Så det er meningen, at vi er skabt til at have den her kompression, og så er vi skabt til at kunne puff tilbage igen.
Speaker 2:Du skal huske at varsle mig, mie, hvis du har tænkt dig at sige nogle fysiologiske voldsomme ting. Det er da overhovedet ikke voldsomt. Jo, sådan en kranje E puff og ligge fint og glat igen. Så man har et dejligt glat babykranje, hvor man holder fingrene fra hullet, og så har vi jo, kan man sige, når der så har.
Speaker 1:for eksempel ser vi et øget antal af skævheder og spændinger i kranjet, hvis det for eksempel er, at babyen er taget med en kop, Må jeg godt?
Speaker 2:lige spørge om noget inden Hvis den der kranieplade ligger oven på den anden kranieplade, er baby.
Speaker 1:Så okay, ja, baby er helt okay, fordi at hjernen er jo så smart eller kraniet er så blødt, så det skal nok finde sin vej Altså rundt. hjernen skal jo have lov at vokse som den skal, og så er det jo det den gør, når der er de samme voksninger her. Det er jo så, at den find se skævheden. Så fødsler med kop, det kan også være en god idé. De har i hvert fald på en eller anden måde fået det her træk. Måske de lige er på vej ud af bækkenet der, og så bliver de hævet ud resten af vejen. Måske der er en hjerterytme der falder eller sådan noget. Så er de lidt hurtigere til at de selvfølgelig gerne vil have baby ud.
Speaker 2:Det er der, hvor man ser baby komme ud med sådan en helt aflangt hoved og der lige bliver lagt en hånd på. Ja, jeg sidder og bliver helt sart igen, undskyld. Jeg har en veninde der har fortalt om at jeg går ud fra, at mange af dem der lytter med har født, men at der var kop på og lægen havde en fod på briksen. Lægen havde en fod på briksen og hav i koppen. Jeg kan forestille mig i hvert fald, at der er det rigtig, rigtig værdifuldt at have et blødt kranje.
Speaker 1:Ja, De kan tåle meget, de her babyer. men det er jo også noget vi os, der i hvert fald arbejder meget manuelt, kan tit mærke, Og endnu mere, hvis de så har prøvet at trække dem ud, og så finder ud af, at de ikke kan, Og så får de et agut knæsersnit, og så skal de lige trækkes den anden vej igen.
Speaker 2:Har du nogensinde mødt en baby, der har haft, en baby, der har blevet taget med kop, som ikke har haft nogen spændinger?
Speaker 1:Jeg har haft nogen, hvor jeg er blevet overrasket over, at det ikke har været så. Så har de spændinger, så det kan man i hvert fald lige tænke over. Hvis man har en baby, der har et skævt kranje og i også har taget med kop at så kunne det en noget manuelt behandling og selvfølgelig noget øvelsesvejledning jo være rigtig godt til den her babygruppe. Nogle jordmøder er vildt gode til at sige det hvis de har været godt at de har været lidt voldsomme og sige sådan, det kunne godt være, at I skulle opsøge en eller anden behandler, der kan løsne op på jeres baby, og det synes jeg jo så fint. Det håber jeg, at der er flere der siger, i stedet for at man bare siger, at det er en fuldstændig normal fødsel. Men hvis de ved, at de har været lidt ekstra hår, så lige sig det til forældrene, så kan de jo selv vælge at gøre det.
Speaker 2:Jo, men fordi for mit eget vedkommende, der tror jeg, at jeg har vidst, at kraniet er blevet, jeg har vidst, at det kunne give sig, og jeg har også været opmærksom på spændinger. Men jeg tror måske også den her tanke om, at kraniet sætter sig jo tilbage igen. Men jeg kan jo godt forestille mig, at nu jeg ved, hvor finmekanisk du sagde 29 knogler, prøv lige at overveje, hvor mange forskellige elementer der har været i spilsoven og sådan en fødsel, hvor mange snitflader der ligesom skal folde sig ud igen, hvor mange steder der ligesom skal ud i balance og symmetri igen. Så ja, Okay, så har vi.
Speaker 1:Fødselen kan spille ind på lidt forskellige måder, og så har vi lidt mere. Det er også en stor gruppe af de her babyer, som gerne kan lide at følge lys og lyd. Mor ligger altid på den samme side om natten, og baby ligger måske altid og kigger til den ene side, fordi de kan rigtig godt lide at dufte til deres mor. Så der kan man i hvert fald være ret ops på at forvente sig. Så baby har mulighed for at kigge til begge sider efter deres mor. Tidligere er det jo også en pusleplads, hvor der er lys på den ene side.
Speaker 2:Hvis der fx er et vindue, så kan de også udvikle en præference over tid. Måske hvis man har en bedside-crib, så lige være opmærksom på at baby har hovedet i forskellige ender På den måde, så mor og far er forskelligt forblivet.
Speaker 1:Ja, i hvert fald man lige være lidt ops på at. Det er faktisk ret vigtigt at der er den her symmetri til begge sider. Så kan vi fjerne nogle af dem som ikke måske har været fødselen, der har været årsagen til at det udvikler sig.
Speaker 2:I forhold til det her med lys og lyd osv. Jeg tænker, det er jo en af de handlemuligheder du som forældre har. Der er ret let at arbejde med Det her, med at sørge for at stimulere til interesse eller hvad man kan sige på den side, der ikke er flad Sådan, så barnet vender hovedet. Så det er jo både noget med. Kan jeg huske, jeg selv fik at vide, at sørge for at løfte barnet på begge sider, fordi vi mennesker er jo også vanedyr, Helt vildt. Så når jeg er højrehåndet.
Speaker 1:Jeg løfter mit barn op og lægger barnet på højre skulder. Prøv lige at se, om du også lige kan få. I hvert fald det. Jeg tror, hvis vi kan finde det her rigtig hurtigt, fordi det er meningen, at en helt ny baby har en lille præference faktisk. Så ind den første måned er det okay, at de måske kigger en lille smule mere til højre, men vi vil altså også gerne se, at de kan det rotation til begge sider af hovedet. De må også godt ligge i en lille bananform i starten, men I skal gerne se bananformen til begge sider. Så I skal se, at armene bevæger sig lige lidt og benene bevæger sig lige lidt. Selvom det er et primitivt mønster i starten, så må de gerne have Eventuelt ned, hvis I oplever det, og så lige være ops på at de faktisk kan kigge til begge sider. Så får man ret hurtigt en fornemmelse af, om der har været spændinger fra fødsel eller andet.
Speaker 2:Så vi skal ikke panikke, fordi vi netop ser en lille tendens. Det vigtige er, at vi kan se, at babys bevægelighed og bevæge mønster, eller hvad man kan kalde det, er til begge sider.
Speaker 1:Ja, så skal man ikke panikke, men så kan man måske være lidt mere ops på, så at få brugt hovedet til den anden side og så at gerne alt frø og gamle med den her præference kan sætte sig. Så efter den første måned, der er det nemmere for os at se, om baby bevæger sig frit.
Speaker 2:Okay, hvis nu jeg bare lige skal prøve at oprise i forhold til hvad det er, der ofte er på spil. Du ser, som en årsag til at der faktisk er, sagde du. Hver tredje barn har en eller anden form for skævhed.
Speaker 1:Så der er de her. Retningslinjen er fjernet også med at baby må sove på siden når det er nat. Men det der er ret mange forældre der faktisk ikke ved, det er, at hvis I er vågne som forældre og din baby skal have en lur, så må de hjertensage en lur på siden.
Speaker 2:Er det egentlig bare fordi man er bange for at de ruller om på maven?
Speaker 1:Ja det er kun for at forebygge vuggedød, at man har fjernet den. Ja, så det er ikke sidelaget i sig selv der er et problem. Det er ikke sidelaget, det er genialt, og de har jo tit et hoved, der sådan hvis du har forestillet dig en helt ny baby på puslepuret, der karter de rundt med deres primitive reflekser og armene derud og sådan. Så de kan faktisk rigtig godt lide at ligge på siden, mange af dem ikke.
Speaker 2:Så er der lidt styr på den ene arm i hvert fald Ja.
Speaker 1:Så ikke, de slår sig selv i hovedet at de er overvåget, kan man sige. Og det behøver ikke at være, at man står ind over dem hele tiden, men selvfølgelig lige få tjekket til baby og være lidt ops på at de har det godt.
Speaker 2:Ej, nu vi snakker om søvn, så får jeg lige lyst til at spørge dig ind til en anden ting omkring det. Du sagde det her med, at hvis baby har en yndlingsside, så bliver der, så den ikke går ind og bliver permanent. Ja, sådan forstår jeg det. Jeg kan huske panikken over at ens barn endelig sover og har skævt kranie. Og så har du fået at vide, at du skal huske at baby skal kigge til begge sider når baby sover. Så du står der og kigger på dit barn, der muligvis endelig sover, og tænker er det nu, jeg skal prøve at dreje hendes hoved. Og jeg kan huske jeg brugte meget tid på at stå og vurdere skal jeg seriøst gøre det nu, fordi at risikoen for at hun vågner er jo kæmpe, og det har jo sikkert selvfølgelig også været, fordi hun så har haft spændinger, går ud fra i den side, der sover dårligt.
Speaker 1:Jeg tror det er fordi du har haft det her kolikbarn som sover dårligt, og der er det rigtig svært for forældrene at så lige tage det hoved og dreje det. Ja, det forstår jeg virkelig godt.
Speaker 1:Der er jo næsten panikangst inde med det i vågen tid, men mange af de her børn kan faktisk godt lide at sove, hvis der ikke er alt muligt andet med kolik, og så vender man altså det hoved. Jeg havde lidt et trick faktisk, at jeg havde en hårlestik på, så når baby havde sovet det gjorde jeg også når jeg skulle amme faktisk men så når, hvis jeg havde sådan et armbånd til søvn, for eksempel, så jeg vidste, at den side jeg havde vendt hovedet til, der havde jeg også ligesom taget min hårlæstik på, og så puttede jeg det over på den anden hånd næste gang, fordi tit kan du faktisk ikke huske, om du lægger dit barn til højre eller venstre side.
Speaker 1:Og så havde du en eller anden retsnur for Det, der med side af bryster. Og var det nu venstre og højre? Ja, du galer ens hjerne lidt på overarbejde i forvejen no-transcript begge sider når de sover. Så bliver det ofte ikke et problem. Det er jo mere de her, når de kommer og siger at babyen vil ikke sove med hovedet til den anden side.
Speaker 2:Så lige så snart jeg lægger det så drejer de det til noget med nogle spændinger, okay. Okay. Så vi havde retningslinjerne for Sundhedsstyrelsen og du sagde, det er for 92 eller sådan noget, det er old stuff. Så er der fødselen, der kan gå ind og påvirke, fordi at baby jo uden vi går i detaljer, synes jeg her så masses baby ned igennem kanalen Eller kan være i forskellige positioner, ja inde i maven faktisk at kende som forældre, fordi det er den der fritager os for ansvaret. Forstår mig ret, men det er jo, jeg kan ikke vende det hoved ind i maven, jeg kan ikke gøre. Altså, du ved, jeg kan ikke gå der. Den er bare virkelig vigtig for mig personligt at vide, at den også er en ting.
Speaker 1:Ja, helt sikkert, For det er ikke altlpe lidt til, at den der dårlige samvittighed over. var det nu mig, der? Hvordan skete det?
Speaker 2:Og så til sidst har vi den her preferenceside, yndlingsside, favoritsiden, kald det hvad du vil, kæretbarn har mange navne, men det er den, som vi godt selv kan arbejde med og hvor, hvis ikke det fungerer og baby bare kun har en yndlingsside, så kan vi i hvert fal at gå ind og lede efter en årsag til at baby ville det.
Speaker 1:Ja lige præcis, og det, der jo er lidt ekstra at vide, som er lidt sjovt, at du faktisk igen har haft det med, at din baby faktisk var rigtig glad for mavetid det er, at der kan faktisk også komme det her muskeltræk som primært fra vores halsmuskel, hvis man i hvert fald har den her yndlingsside inde i livmoren. så når de ligger og har mavetid, så er det også vigtigt, at vi lige kigger på, om de ligger lige og har mavetid, fordi hvis de faktisk kigger mest til den ene side eller ligger med et lille tilt, så ved vi faktisk, at det fordi den her muskel har fat på kraniet, så det her skæve muskeltræk kan også gå ind og påvirke en skævhed.
Speaker 2:Fordi det simpelthen trækker det her bløde kranie, ja, musklerne er forbundet til kraniet, altså klistret fast på, og når det står. Jeg er jo ikke fysiologisk, anatomisk vidne på samme niveau. Men den sidder fast, den er hæfter på kraniet, på knoglen, og hvis den står og trækker nedad, fordi den er spændt, der kan jeg jo godt se for mig, hvordan kraniet bliver trukket i. Og når det er så blødt, er det noget skidt.
Speaker 1:Ja, for så er det jo igen ikke lejringen her. Der er andre årsager til, end at du bare skal arbejde væk fra lys og lyd. Så det er det der med at have et mindset på, om baby kan dreje til begge sider, og at der kan være andre årsager.
Speaker 2:Så det handler lidt om at få lidt opstødt lidt tidligt, for jo tidligere vi faktisk får jer ind, jo, mere har vi at rute med af tid, hvis nu vi skal ind og se på, hvornår det her opstår. Jeg husker tydeligt, at jeg gik og kiggede på min datter og tænkte sådan, det kører for mig, det her, det er godt, det er så, det Ja, så var det så, at jeg en dag kiggede, og så følte jeg fra den ene dag til den anden, hvad i alverden foregår der nu med det kranje. Det er blevet skævt. Og det var det ikke da jeg kiggede, sidst, synes jeg.
Speaker 1:Hvornår kommer det, og er der noget med at? det kan føles som om at det lige pludselig bare kommer.
Speaker 2:Ja, der er mange jeg havde det.
Speaker 1:Men så tænkte jeg ej, det er jo et kranje. Det er et kranje, men det vokser jo lidt i et tapper. Så det der er så smart ved vores hoved, fordi det er så blødt og eftergiveligt, det er, at hvis der først har været det her lille tryk lige bag øret, så ser forældrene det ikke, at det bare er dukket op ud af det blå, fordi så lige pludselig kommer der den her skævhed i panden osv.
Speaker 2:Det er noget med, at proportionerne også bliver større. Det vil sige, at hvis der er en skævhed på et lille kranje, så kan man forestille sig, at hvis der var en skævhed på en ballon, der var pustet halvt op, så puster du ballonen helt op, større.
Speaker 1:Ja, man kan sige jeg tror at det er rigtigt En ballon kan ikke rigtig være skæv, men you know what I mean.
Speaker 1:Og jeg tror at man siger at det er nu må du ikke helt hænge mig op på det, men det er noget med at kraniet vokser 9 cm i omkreds de første 6 måneder af deres liv Og de næ seks måneder af barnets liv. Så hvis vi kan få lavet et lige tryk her, sådan, så det ikke er, at barnet kommer af fem-seks måneder og siger sådan, jeg tror der er kommet et lidt skævt hoved, så det er ikke fordi det ikke kan lade sig gøre tid og der vil være mere sådan musklerbejde og træning i det end, hvis I kommer og baby kun er seks uger, og hvornår ser du så ofte at det sker? Jamen, det er her omkring de der seks uger, når baby er seks-åt uger gammel. Ofte er der det her besøg ved sundhedsplejersken. Hvor mange kommer og siger jeg hun, men det er fordi de fleste sundhedsplejersker er kvinder. Det er noget, der er opspunktet lidt, når de kommer på det her to-måneders besøg.
Speaker 1:Så jeg synes, mange af dem ligger omkring de seks uger, to måneder. Der bliver det opdaget, og der er det jo også man og hovedet ikke vil til den anden side. Nu har jeg prøvet med nogle øvelser i at prøve at få baby til at kigge til den anden side aktivt, og jeg kan simpelthen ikke få min baby til at gøre det, så det er en rigtig godt tidspunkt at komme på.
Speaker 2:Ser du nogle gange babyer med et skævt kranie, som så for eksempelvis skyldes fødslen, for eksempel, men hvor baby ikke har en favoritside, altså hvor det umiddelbart ser ud som om at baby i øvrigt er i balance, symmetrisk, og så er der stadig et skævt kranje, ja, det kan de godt have.
Speaker 1:specielt hvis de er ligget i underkropsstilling, så har man tit sådan nogle kranje, kan man sige deformiteter, altså noget skævhed nogle lidt andre steder som kan være, for eksempel af at de har haft hovedet op i ribbenene. Det ser lidt sjovt ud, men der går vi ind og arbejder lidt med at få løsnet på de her fascher inde i kraniet, så det kan give sig at blive fint rundt. Så det kan sagtens være at der er fri bevægelighed i nakken med en baby. Det er ikke så tit, fordi det der jo ofte er, når de ligger med hovedet oppe i ribbenene, så har de altså også tit nogle spændinger i resten af kroppen. Men ja, teoretisk set kan det godt vise sig.
Speaker 2:Og er det noget der er farligt for babyerne?
Speaker 1:Der er ikke noget, der tyder på at det er farligt. Så det har jo været lidt sådan en en diagnose, siger jeg, som har været meget pågående på at det er et kosmetisk behov, at vi gerne vil have vores babyer til behandlinger, fordi de har et skævt hoved.
Speaker 2:Ja, men alligevel må der jo være noget, tænker jeg bare sådan rent lavpraktisk. Der er jo en grund til at hovedet er bygget i den form, det som udgangspunkt er, og der er plads til en hjerne.
Speaker 1:Ja ja, men det er jo fordi, at hjernen kan jo virkelig arbejde sig rundt i hele kranget, så der er ikke noget, der tyder på, at det er farligt for babyen. Der er nogle studier, der nu peger hen af og det er vi jo glade for, fordi det giver jo virkelig god mening for os osteop der tyder hen på, at man egentlig Gud, hvorfor får man egentlig en skæv kæbe? Eller at ganen er påvirket sådan, så tænderne måske ikke sidder lige. Der er en øget tendens til, at de og egentlig altså, det er okay der er lavet forskning på det nu.
Speaker 2:Men selvfølgelig altså, hvis kraniet er skubbet fremad i den ene side, så følger kæben med næsen, øjnene, hele molevitten, men kraniet hænger jo stadig sammen. Så den anden side bliver noget miskmask.
Speaker 1:men det er også dejligt, at der begynder at være lidt forskning der kunne pege hen ad den retning, fordi det kan vi jo godt lide, når der også er forskning, der tyder på at der er noget. Så kan vi stå nok så meget og sige som osteopater, at den ene kæbe arbejder mere end den anden, men der begy skæve kranier som spæde. Og det er jo det som, tror jeg, er min største ønske i den her snak omkring de her skæve kranier. Det er jo ligesom, at vi skal nå til at sige, at skæve kranier er jo en symptom på at et barn der ikke bevæger sig frit. Så når et barn ikke bevæger sig frit, så er det også sværere at have en god motorisk udvikling. Så jeg vil så gerne have, at de her børn får lov at få den hjælp hos børnefysioterapeuter og osteopater og dem, der arbejder med den motoriske udvikling så de bliver støttet i at nå symmetriske mål.
Speaker 2:Så det du siger er, at børn, der har et skævt kranje, de har det med at være lidt motorisk forsinket, og det skyldes ikke, tænker jeg bare, at der sker en hjernefejl på den måde men det skyldes, at børn der har et skævt kranje oftest ikke har den bevægefrihed som der er brug for for at lave en optimal motorisk udvikling.
Speaker 1:Ja, lige præcis, fordi de har jo en hånd til den ene side, der er mere udviklet. Hvis de mest kigger til højre, jamen, så vil det også være højre hånd, der når ind i munden og de nu sådan bliver hurtigere stærke motoriske der og glemmer måske lidt den anden side. Så der er det jo. Tidligere vi får i gang, sat en symmetri i kroppen igen, jamen, jo mere vil hjernen jo også tænde i alle de områder lige i venstre og højre side. Så jo mere vi kan skabe symmetrien i kroppen tidligt, jo mere tror jeg virkelig på, at vi kan få motorikken til også at være mere symmetrisk over tid. Så de triller til begge sider, de kravler helt normalt, siger jeg, uden tarsenkravl osv, og kommer op og går og bliver stærke unge mennesker, der har lyst til at bevæge sig.
Speaker 2:Men det er jo virkelig interessant, fordi min søn, der er tre år nu han kunne jo for eksempel ikke finde ud af det der med en pedalcykel, altså rundt med benene, Og så viste det sig jo, at der var netop en låsning i hans højre side af bækkenet.
Speaker 1:Ja, han krøber os sjovt, kan jeg?
Speaker 2:huske. Ja, ja, ja, der var lidt der, men ligesom, når det så først bliver løsnet, så viser det sig jo, at drengen kan jo godt finde ud af at cykle. Han har bare været begrænset i sin ene side, og det kan man jo sagtens forstå. Jeg ved ikke om du har, sikkert ikke nogen skavanker med din krop. Jo, du har noget knæ, du havde en knæskade engang. Men os andre, der har lidt med højre hofte og lidt med den ene side af nakken, vi kender jo også godt følelsen af, at vi bliver begrænset, når den ene side ikke spiller så godt sammen med den anden side ikke spiller så godt sammen med den anden side.
Speaker 1:Det er jo klart. For du bliver overkompenseret i den ene side, så den ene side er meget stærkere end den anden, og så kan den anden ikke helt finde ud af, hvilket muskelarbejde den skal gøre. Og så er det jo. Det med kommer skaden.
Speaker 2:Så der, hvor du er overbelastet eller kommer den der, hvis du lige pludselig så begynder. centre i hjernen, det er jo faktisk også noget jeg ikke ved så meget om, men som jeg er ret interesseret i, og der er jo alt muligt med sanserne vi ville kunne tale ind i der, som vi ikke skal ind på nu, fordi så får du mig ikke stoppet lige i forløbet.
Speaker 1:Nej, lad os tage det i en anden episode. Det er mega spændende, det her med at få tænkt på. Jeg tror, hvis man som foræ begge sider ligeligt, jo mere har kroppen også sådan forestiller det bare sådan et lys over dit barns hjerne. Vi vil gerne have, at den er tændt over det hele. Så det er sådan et ret fint billede af, at jo mere der er tændt lys i begge sider, jo mere symmetri og ligeligt arbejde vil din baby også lave. Og det er jo ikke blive slået tilbage med at det krænge, det skal nok rette sig. Og det er også rigtigt jo ældre de bliver, jo mindre kan du se det, de får hård osv. Det er motorikken, der er mit kæmpe hjertebarn. Jeg vil gerne have, at så mange babyer og børn som overhovedet muligt ikke bliver begrænset i deres krop til at lave lige det de drømmer om motorisk.
Speaker 2:Jeg fik jo at vide, at min datter hun bare skulle ligge noget mere på maven, så skulle det nok rette sig. Og nu her med den viden jeg har, så ved jeg jo godt, at det er jo en form for symptombehandling. Det er jo ikke noget som helst atge ind i årsagen. Hvad er der med det ryglæggende? Hvorfor er det, at vi per autopilot bare fik at vide, at lægge på maven, så skal det nok blive?
Speaker 1:bedre. Det er jo fordi, at kraniet er så blødt. så jo mindre vi faktisk kan lave trykket på baghovedet hvilket også giver rigtig god mening Jo mindre du kan lave det her tryk på dit barns baghoved, jo mindre er risikoen også for at udvikle den her skævhed. Så igen, det handler jo om at finde årsagen og få undersøgt barnet ordentligt og finde ud af, hvorfor er det at kraniet egentlig viser sig sådan Ligesom med alle mulige på, og tænker hvordan var fødslen egentlig? Og har jeg noget i min dagligdag, der gør, at min baby kun vil kigge til den ene side Og så man både kigger de andre parametre igennem, at dit barn kun skulle ligge mere på maven? så skulle du ligesom have resunderet at sige jamen, jeg har jo baby op hele tiden, min baby sover ikke.
Speaker 1:der må være et eller andet jeg kan gøre. Og nu er der den her podcast. Så det du skulle have gjort, tænker jeg, det er jo selvfølgelig at blive spændt ud og så have fået både nogle øvelser i vågen tid, hvor du side, så babyen får tændt de her hjerneforbindelser i begge sider, samtidig med at du også skulle have lavet nogle passive øvelser, altså her, hvor det er, at vi får strukket lidt mere og får spændt lidt ud i de her bløde fascher, som er blevet spændt af at din baby har ligget i tværleje formentlig inde i maven.
Speaker 2:Så det er selvfølgelig noget aktivering af de forskellige sider, sådan at dine babies pager op over lyser lige.
Speaker 1:Ja, fordi i sig selv vil rygtid for hende jo ikke have været en dårlig ting, hvis hun bare drejede sit hoved. Det er ingen problemer at lægge på ryggen. Jeg ser slet ikke den her sundhedsstyrelsens anbefaling om at rykke liggende, som egentlig behøver at have en voldsom stigning i skæve kranier, så længe din baby må gerne ligge på ryggen, så længe de kan dreje deres hoved. Altså vi siger jo gerne det her med at hovedet, at munden skal ud og kunne komme ud og kysse skulderen, så din baby skal kunne dreje sit hoved helt ud på siden til begge sider.
Speaker 2:Nu sidder jeg selv og drejer hovedet. Nå ja, det kunne man godt høre på lyden. Jeg sidder selv og drejer hovedet nu, og det kan jo godt være en udfordring for os voksne. så jeg kan sige, man skal nok ikke gå efter sine egne standarder. men det du siger er, hvis baby har optimal eller den mobilitet, der forventes af en baby, fakt faktisk, bare Så skal baby kunne dreje hovedet så meget, at baby kan kysse sine skuldre.
Speaker 1:Ja, Ja, ja, og hvis de kommer derud og ligge når de sover, så kommer, trykket jo faktisk helt om på siden af hovedet, og på den måde vil det faktisk ikke udvikle sig til et skævt kranie?
Speaker 2:Ej, men vi har jo faktisk. jeg har tænkt, at babies hoved er jo fuldstændig drejet. Det ser faktisk ret vildt ud. Altså, babyer har en meget større ratio, de kan dreje i end voksne. Eller er det bare mig, der spørger?
Speaker 1:Ja, ikke meget, Det skal jo bare egentlig kunne ligge på øret, så de skal egentlig kunne komme helt ud. Selvfølgelig tror jeg, at der er nogle grader mere, at de skal kunne komme ud og kysse deres skuldre, så de skal helst ikke ligge midtvejs i det. Så skal vi lige være lidt ops på, enten at forsøge at dreje det helt som forældre eller i hvert fald tænke hvorfor gør baby ikke det her af sig selv?
Speaker 2:Okay, det er meget gode parametre at holde øje med, og hvordan tænker du at vi kan hjælpe folk med at finde ud af om deres baby har et skævt kranie?
Speaker 1:Ja altså, der er jo faktisk en rigtig fin test, hvor man kan stikke fingrene i ørerne. Men jeg tænker jo, at det er måske lidt svært at forklare her i podcasten.
Speaker 2:Altså, den har vi faktisk har vi ikke en video på den? Jo, det har vi. Ja, jeg tror faktisk, vi har lavet en. I den virksomhed vi har har vi lavet en reel på Instagram på et tidspunkt, hvor man stikker fingrene i øret og så er det, man lige holder øje med noget. Jeg sætter et link ind under, for den bliver nok lidt svær at forklare.
Speaker 1:Det er i hvert fald vigtigt, at kigge oppefra i stedet for så det er det. Der er faktisk en fin måde man selv lige kan tjekke det derhjemme, om babyen udvikler sig. Man også skal holde øje fra uge til uge så for helt baby er helt nyfødt og lige holde øje med, at stikke fingrene i ørerne og så se, om der udvikler sig en skævhed, så man at slå det fast det er ikke det som den her test tjekker, for Det er noget andet end skæv, kranie. Fordi fladhed er jo på midten af hovedet.
Speaker 2:hvor skævhed det er til en af siderne Det kan godt være, at alle andre forældre havde forstået det.
Speaker 1:Jeg troede det var en ting. Hjælpkran, ja, Og der ser vi tit, at babyerne ligger til den ene side ved det flade hoved. Der ser vi gerne, at de kigger lige op i luften. Okay, Ja, Vigtig pointe. Så man er også lige lidt ops i de her slyngevugger her, som er meget populære. Vi vil rigtig gerne have den her fulde rotation. Det er også derfor, at mange har kommet med en helt flad bund, så har babyerne også mulighed for at rotere hovedet helt ud, så de ligger helt flat med øret ude, for også at forebygge de her skæve kranier. Fordi hvis de ligger igen sådan lidt halvt ude eller kigger lige op, så er 9 ud af 10 babyers kranier altså flat.
Speaker 2:Okay, jamen, jeg ved ikke, er der mere, om du kunne tænke dig mere overordnet set at fortælle om det her emne lige nu og her?
Speaker 1:Jeg kunne fortælle masser. Ja, det tænker jeg også, ellers skal det være her.
Speaker 2:Jeg tænker, at jeg prøver at stoppe dig. Ja, det må vi jo så finde os i. Men Mie, hvis nu du får lov til at sige én ting til den forældre, hvor baby har et skævt kranje, lige nu? Hvad vil du så sige til den forældre?
Speaker 1:Så vil jeg i hvert fald sige, at så er det med at komme afsted til en kompetent behandler eller begynde at massere sit barn derhjemme, hvis man har mod på det. Fordi tit er det jo det her med, at hvis vi kan skabe et bevægfrit barn, så kan vi faktisk få bugt med de her skævheder ret hurtigt, fordi en baby er jo bare så blød og ny, og på den måde skal der ikke så meget behandling til, før de faktisk har bevægfrihed. Så det er ikke noget med 10 behandlinger eller noget, men bare stille og roligt at få masseret din baby igennem derhjemme. Så kan det være, at I selv kan gøre forskellen.
Speaker 2:Mie, tusind tak, fordi du kom ind i studiet og gjorde mig og forhåbentlig en masse andre meget klogere. Velbekomme. Jeg glæder mig allerede til, at vi skal tale om det flade baghoved. Ja, også mig, det skal nok blive godt. Tak for i dag, tusind tak for i dag. Danske tekster af Nicolai Winther.