
Ammehjerne Podcast
Vi er mange, der har prøvet at slå os på forældreskabet. Hvor krop og sjæl har fået blå mærker og ar, der ikke var der før.
Men der er ingen grund til, at vi alle løber panden mod den samme mur. Slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring.
Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet.
Ammehjerne Podcast
#23 Stramt tungebånd og klip eller ikke klip med babybehandler Mie Lindholm
NY EPISODE HVER TIRSDAG: Hvordan kan et stramt tungebånd påvirke dit barns trivsel og amning, og hvornår er det nødvendigt at overveje et indgreb?
I denne episode er babybehandler Mie Lindholm tilbage i studiet. Hun er osteopat og fysioterapeut og sammen dykker vi ned i de mange udfordringer, et stramt tungebånd kan medføre. Fra vægtstagnation til vanskeligheder med at die godt ved bryst eller flaske, luft i maven, refluks og meget mere.
Beslutningen om at få klippet babys stramme tungebånd kan være vanskelig for forældre. Vi diskuterer de potentielle fordele ved indgrebet, såsom bedre amning og reduktion af symptomer som refluks og kolik. Men det er ikke altid, at klip (eller løsning af tungebånd med elektrobrænder eller laser) er den bedste løsning - her er det så vigtigt at se på den enkelte situation. Sikkert er det dog, at vi skal sørge for at sikre, at babyerne bliver undersøgt korrekt - for nej, det er ikke (nødvendigvis godt) nok, at baby kan række runge eller at tungen ikke er hjerteformet.
___
Som noget helt nyt har Hanna og Mie startet Klub Mini (eller det gør vi her én af dagene). Her er der plads til alle - også forældre, der er forvirret over hele tungebåndssituationen. Her kan I sparre med hinanden - og med os.
Vil du være med i Klub Mini? Skriv dig op her. Ganske uforpligtende. Så sender vi dig en mail - med et godt tilbud - når vi er klar til at gå i luften. Alle, der har skrevet sig op, får helt ekstraordinært mulighed for at få 2 måneder for 1 måneds pris.
Følg Ammehjerne Podcast her - og følg Mie og Hannas instagramprofil Easeyourbaby.dk lige her.
Og giv endelig podcasten en anmeldelse eller nogle stjerner. Det betyder så meget for os.
Støt podcasten:
Brug koden "AMMEHJERNE15" og få 15 procent i rabat, når du køber Green Goddess' produkter hos Green Goddess.
Rabatten gælder på instantjuice, collagen, blends OG (og det her er vi meget glade for og stolte af at kunne give jer) også 15 procent på Daysy cykluscomputer. Det er en genial opfindelse, der hjælper dig til at tracke dine fertile perioder. Det er en genial måde at lære sin cyklus at kende - og dermed kunne bruge den til at undgå eller opnå graviditet. Læs mere om Daysy her.
Hvad er det, den her tunge skal kunne, og hvordan kan vi opnå det? Fordi det jeg synes, er så ærgerligt det er jo netop det her, med at der er så mange der får at vide, at det er bare lidt stram.
Speaker 2:Det er jo næsten sådan et helt lille fysiologisk mesterværk. Pludselig går det op for dig, at der ikke er en brugsanvisning, en tjekliste, en how-to, bare et eller andet, der kan hjælpe til at stå mere solidt på fødderne Fra du står med en positiv graviditetstest i hænderne og i årene frem. Vi er mange, der har prøvet at slå os på forældreskabet, hvor krop og sjæl har fået både blå mærker og art der ikke var der før. Jeg hedder Hanna Andersen. Det er mig, der giver jeg ordet til forældre og fagpersoner, der på den ene eller anden måde ved en hel masse om at få et barn. Der er nemlig ingen grund til at vi alle løber panden mod den samme mur, slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring derude. Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet. Tak, fordi du lytter med.
Speaker 2:Jeg er nok ikke ret mange med en baby, der ikke på et eller andet tidspunkt har hørt noget om et stramt tungebånd. Men hvad er det for noget med de stramme tungebånder? Er det egentlig bare en trend? og hvad gør man og hvordan tester man det? Alt det skal vi prøve at gøre jer lidt klogere på, og derfor har jeg inviteret dig i studiet, mie Lindholm. Goddag, goddag, ja, goddag, og dejligt at have dig tilbage i studiet, ja, dejligt at må være her igen. Og du er jo babybehandler, og du er osteopat og fysioterapeut og du har en overbygning i pediatri, og du har rigtig, rigtig mange forældre i klinikken, hvor I kommer forbi med en baby og du tester for stramtungebånd, eller de har hørt noget om stramtungebånd.
Speaker 1:Ja, det er mange af den patientgruppe jeg ser. Jeg vil sige, vi nærmer os nok op omkring halvdelen af dem jeg ser som kommer med et vist skræd af de her udfordringer.
Speaker 2:Og det er et emne som på mange områder er oppe i vælten, i hvert fald i perioder, og det er noget som mange af os der har haft baby og har haft inde på livet, tæt inde på livet. Men, mie, vil du ikke starte med at fortælle os?
Speaker 1:hvad er et stramt tungebånd og hoved? Ja, men et tungebånd, hvis vi skal starte med det faktisk, så er tungebåndet noget, der sidder under vores tunge, så det er ligesom forbundet ned fra mundbunden og hæfter fat op på vores tungebånd. Så har vi også vores læbebånd, som er på den. Vi går op på vores øverste gumme her og mærker imellem læben og gummen på overmunden eller inde i overmunden.
Speaker 2:Hvis man løfter sin egen overlæbe op, så kan man se derovre foretænderne, der hvor os, der har et stramt læbebånd, har mellemrum mellem foretænderne eller har haft det. Så kan man se oppe i toppen der, der sidder også en lille streng der. Der er jo faktisk også noget der hedder kindbånd. Men jeg tror, vi stopper den her. Der er i hvert fald sådan.
Speaker 1:Altså, læbebåndet bliver også klippet i Danmark nogle steder. Så det er, jeg synes ikke, vi kan komme udenom, Så derfor nævner vi både tungebånd og lebebånd i den her episode.
Speaker 2:Og de forældre, hvor du ved en fysisk undersøgelse kan vurdere, at baby har et stramt tungebånd. Hvad er det typisk for nogle udfordringer de står med.
Speaker 1:Jamen, det er jo både på mor og på baby der kan være nogle udfordringer. På mor er det ofteerter eller en fornemmelse af, at amningen ikke er så fredfyldt som man nu gik og drømte om, altså den her klassiske. man lige kan forestille sig, at man sidder og ammer på en café og alt baby hopper bare på og alt er bare fod og gammel her. Så det er sådan en fornemmelse af at kommer og fortæller, at det spiller ikke bare Nogle har smerter og andre er det mere sådan en fornemmelse af, at vi samarbejder ikke lige nu, mig og baby. så hvad handler det her om?
Speaker 2:Og hvorfor er det vigtigt at tungebåndet har sådan en god fleksibilitet? kan man kalde det det? Hvorfor er det at vi skal bruge det til noget? Vi skal bruge?
Speaker 1:det, fordi hvis der er en for stor restriktion eller at baby bruger sin tunge så uhensigtsmæssigt i forhold til hvad den er skabt til, så kan det give nogle udfordringer omkring amningen. Så et er, at det selvfølgelig kan være smerter, men det kan også være babys evne til at trække mælk ud af brystet, som er noget af det jeg synes bliver overset lidt. Ja, hvad kan man sige? Det er mest det omkring smerter der udløser et kig på tungebåndet, synes jeg. Hvor det jeg ser, når jeg ser møderne både i den her periode, men også lidt senere, så vil jeg altid gå ind og teste, ligegyldigt hvad de kommer med for en problematik, fordi det kan give nogle symptomer på andre ting end smerter eller uro ved brystet. Det kan også være luft i maven, refluxsymptomer eller nogle andre ting.
Speaker 2:Jeg har jo i hvert fald på et tidspunkt set sådan en ultralydsvideo af en tunge i funktion, og det er jo næsten sådan et helt lille fysiologisk mesterværk, hvor man kan se, hvordan den i en bølgebevægelse trækker op imod ganen osv. Det er langt fra en enkel funktion, som en tunge har, og det er jo den, der skal fungere når du skal dive et bryst, hvis det skal være godt. Så ja, det er jo netop, at, når ikke den fungerer optimalt, simalt, så kommer der luft med ned, når man er i gang med at hive mælk ud af brystet. Man kan måske ikke hive mælk ud af brystet uden at bruge sine kæbemuskler, og der er rigtig mange forskellige elementer forbundet med det.
Speaker 1:Ja, så det er jo en blanding af at der kan være de her symptomer, men der kan også være, at der over tid kommer nogle symptomer, så de her lidt længere varende ting, som for eksempel, at lige pludselig står vægten stille på baby, og hvorfor er det så svært for baby at trække den her mælk ud. Og der er det et godt sted at kigge, i hvert fald og se om der er noget med funktionen som er påvirket.
Speaker 2:Hvordan bliver det så undersøgt? Altså, du har en forældre og du kan mærke, at der er et eller andet der ikke fungerer, eller forældrene ved på forhånd, at der er noget her der ikke spiller. Hvad gør du så for at kunne vurdere, at baby har et stramtungebånd?
Speaker 1:Jamen, hvis babyen er mellem 0 år jeg skulle til at sige 0 måneder og 4 må egentlig er noget, som alle fagpersoner skal screene babyer for. Hvis mor kommer og siger noget omkring armeudfordringer, så er det sådan en test der kan laves på alle babyer. Så den vil jeg selvfølgelig bruge og den giver et klart indblik sådan ret hurtigt og ret nemt screeningsmetode til at indikere, om vi går videre med en dyberegående undersøgelse inden for tungen her.
Speaker 2:Og nu er det jo sådan en faglig test, kan man sige. Men hvis nu du skal prøve at forklare for os andre forældre, hvad er det den tester for?
Speaker 1:Jamen, den tester både for noget bevægelse, altså hvor vi får kigget på babyen, mens vi måske bare lige taler med den, hvordan den bevæger sin tunge ud og op osv, men også sådan en screeningsmetode til at kigge på udseendet af tungen. Så man screener lidt børnene fra 0 til 8, og har de en lavere screening end 5, så kan man sende dem til enten noget videreudredning, eller jeg vil så også, fordi jeg arbejder meget med den her patientgruppe altid undersøge videre for at finde ud af, hvad der er på spil.
Speaker 2:Noget af det jeg har hørt rigtig meget i mit forældreskab, og jeg er jo mor til to børn med stramtungebånd, hvor den ene er blevet klippet som femårig og er den anden det hvis især måske ikke nævne, at han også har stramtungebånd. Det ved han ikke selv, men det jeg i hvert fald hører, det er sådan.
Speaker 1:Nej, jeg fik at vide, at mit barn ikke har stramt tungebånd fordi punkt 1, tungen er ikke hjerteformet eller punkt 2, nej, fordi at baby kan faktisk godt række tunge, så tungen kan faktisk godt komme ud af munden. Så er der. Fordi det er bare meget mere komplekst end det. Det handler simpelthen om at sige, hvordan kan vi zoome ind og få den her funktion af tungen til at blive så god som muligt, så den kan få lov at gøre det arbejde den skal, og at alle andre muskler ikke skal overkompensere, så der ikke er de her hårde babykinder eller babysår med åben mund. Vi får en forståelse for hvad er det den her tunge skal kunne, og hvordan kan vi opnå det? for det jeg synes, er så ærgerligt, det er jo netop det her med. Der er så mange, der får at vide, det er bare lidt stramt eller det er ikke stramt nok til at blive klippet.
Speaker 1:Altså, hvor er de ikke? tale altid klip, ikke klip. Der er så mange andre ting vi kan gøre på den her mellemvej til om det skal klippes, fordi det er ikke nødvendigvis alle med stramtungebånd der skal klippes. Det er jeg helt med på, og det synes jeg egentlig også selv, fordi det er ikke altid vi når i mål med de her klip, men det er bare vigt at sige, at der er så mange øvelser vi kan gøre og gøre forældrene bevidste om. Hvad er det egentlig at vi skal have den her tunge til at gøre? Der er mange der ved at tungen ikke skal op og ligge i ganen når vi sover.
Speaker 2:Ja, den skal op og ligge i ganen, så er det.
Speaker 1:Det er der mange der ikke ved at vi får næseværdtrækning, fordi det betyder rigtig meget for den måde vi ilter blodet på og ilter hele processerne i vores krop. Og bare det her med at lære forældrene det i stedet for bare at få at vide at det er kun lidt stramt eller det er ikke stramt nok til at blive klippet, der er så stramt, så går de videre i deres søen på at få trivsel.
Speaker 2:Og hvad tænker du netop omkring det her, med at det ikke er så stramt?
Speaker 1:Kan et tungebånd være lidt stramt. Nej, enten er det stramt eller også er det ikke stramt. Men det er fordi, at man ser det lidt som, at der er en stramhed, men den skal også give nogle funktionsnedsættelser i tungen og der skal være nogle symptomer hos mor og baby. Så vi kan ikke bare kigge på det her tungebånd og lave en vurdering af når længden er det her, bredden er det her, så er det ikke et problem.
Speaker 2:Fordi, hvis det er et problem for mor og babyategi i gang, hvor vi lærer babyer at få en bedre tungefunktion, Ja, fordi det svarer vel lidt til det her med altså der er en restriktion og den er der, eller også er den der ikke. Men hvis den er der, så kan du jo også, hvis du har en restriktion i en anden binde, at nu tænker jeg bare sådan en sene eller en finger, der, hvis bare du stadig kan bruge fingeren til det du har behov for, er det måske fint nok. Men restriktionen er der stadigvæk. så det er noget med hvor god er du til at kompensere? Hvor stærk muskulatur har du eksempelvis i din tunge?
Speaker 1:Kan den stadig det den skal kunne, uden at du får en kompenserende adfærd også er helt vildt spændt i dine kæber og brystkasse, så vil det måske vise sig som værende en endnu større problematik end hvis der ikke var spændinger i resten af kroppen. Så nogle gange det med at have forlystnet kroppen op og få skabt en eller anden form for velvære og ro i nervesystemet osv. finansieringsmønstret bliver bedre.
Speaker 2:Så vi kan bare nå så meget længere, tror jeg, hvis kommunikationen i det bliver anderledes, så det ikke bare handler om den her ene struktur Der er jo for eksempel en øvelse, som vi i vores virksomhed kalder for tungemagneten, og det er jo en man kun gider at lave, hvis du ved, at det er meningen, at tungen skal skal hvile i ganen. Jeg møder stadig mange, også i min vennekreds, hvor jeg er sådan hvor er din tungehænde? spørger jeg, og folk kan nogle gange blive helt, det ved jeg egentlig ikke. Men det her med at fortælle at det er meningen, ligesom, at tungen skal ligge og hvile op i ganen, der hvor du slapper af, og det er noget, som jeg er blevet enormt op, den der følelse af at min tunge røg op i gangen, det var den vildeste følelse lige pludselig, at den lå der, hvor det var som om at min mund ændrede sig.
Speaker 2:I det jeg ville sige med det var bare, at vi skal jo sikre, at alle har den her basisviden om hvor hører en tunge ind hjemme, hvordan kan en tunge se ud, både når den har en restriktion, men også når den er optimal osv. Fordi det er jo ikke noget som det er med kroppe, der er jo ikke noget, der er så sort-hvidt. Så det er det der med, at ofte får folk at vide, det er ikke et stramt ungebørn, det er ikke særligt stramt, eller det er meget stramt. Skal det klippes eller skal det ikke klippes? nødt til at være sådan en en helhedsorienteret vurdering.
Speaker 2:Men jeg ved jo stadigvæk at der er flere der bliver klippet i dag end der har været eller den udvikling der har været. Ved jeg at du har sagt at der er nogle tal fra 17 i hvert fald og 20-21, og hvor man kan se at andelen af babyer der bliver klippet er stedet.
Speaker 1:Ja, det er næsten. Altså, jeg kan se at jeg har fundet nogle tal her fra 2017, hvor 4169 er klippet, og i 2021 er det 7.433. Så det er nærmest en fordobling på de her år. Så der er sket en kæmpe udvikling.
Speaker 2:Og er det danske babyer, eller er det babyer, der bare er klippet i Danmark, Fordi vi er jo mange der valgfarter ud af landet?
Speaker 1:Jeg vil formode uden at jeg har lige set kilden på det, fordi det er fra Dansk Pædiatrisk Samfund, så jeg vil tro, at det er danske klip, der er registreret her. Jeg tror ikke på, at de registrerer de klip der også foregår i udlandet.
Speaker 2:Det kunne jo være rigtig interessant at se, hvor mange der generelt er, fordi nu kan jeg bare fortælle dem, der ikke ved det, at der er meget forskellige måder at klippe og løsne tungebånd på forskellige steder i verden Og i Danmark. Der har vi én tilgang til det. Her bruger vi ofte eller altid. Nej, der er et sted man elsker.
Speaker 1:Jeg så at 91 procent bliver klippet hos en ørenæsehalslæge i Danmark. Resten er på hospitalerne.
Speaker 2:Okay, og man bliver klippet med en saks oftest, Hvorimod hvis du tager til Holland, der har jeg fået klippet.
Speaker 2:Eller Tyskland Eller Tys, bruger de en elektrobrænder i rigtig mange tilfælde. Jeg har selv fået klippet mit tungebånd i Danmark for de her år siden, og der var det også med en elektrobrænder. Var det ikke en laser? En laser, nå, det er rigtigt, undskyld, ja, det er en laser. Jamen, altså, alt det er elektronik. Det var en laser, lige præcis. Og der er sådan en hel verden, og når du først kommer ind i tungemånsverdenen, så er det sådan wow, man kan virkelig blive overvældet som forældre. Og hvordan, nu er der en masse der lytter med til den her episode, og de er sikkert præcis lige så snotforvirret som jeg var, da jeg står med min amning og min sjette brystbetændelse og så videre, og man er stadig sådan jamen, hvad skal jeg gøre? Hvor skal jeg starte? Altså, hvis der står en forældre med en bekymring for om deres barn, altså om et stramt tungebånd kan være årsagen til deres problem, hvad skal de så gøre?
Speaker 1:Jamen, det er jo faktisk den her udfordring jeg synes er allerhårdest at stå med i klinikken, fordi jeg forstår virkelig godt, at der er en kæmpe frustration på det her område og også en kæmpe tvivl i, om man gør det rigtigt, fordi du udsætter jo din lille baby for et lille risikofyldt indgreb her.
Speaker 1:Altså, der er en risiko forbundet med det, men det er ikke mere risikabelt end andre bundet med det men det er ikke mere risikabelt end andre. Nej, nej, nej, overhovedet ikke, og det er selvfølgelig jo en meget lille Når. Altid når man vælger et operativt indgreb, så er der en lille risiko for at der sker et eller andet. Så jeg tror det er den, mange står med om det, så bliver denik i, om man skal vælge det her lille indgreb med en lille bitte risiko i forhold til hvad outputtet er.
Speaker 1:Fordi dem jeg møder, som har vildt stor gavn af det, de siger jo også, at, prøv at tænk, en baby jeg har fået, nu uden spændinger og uden luft i maven. Det hele føles bare meget roligt og rar i den her lille krop. De vil jo til enhver tid gøre det igen, hvis de vægter det her indgreb versus babyens symptomer. Og så er der andre, hvor de har mindre gavn af det, hvor det også er, at det er jo bare så komplekst, fordi hvem er mor, hvem er farven eller partner, hvis man må sige det nu, hvem er mor, hvem er partner, hvem er babyen, og hvordan har de startet deres liv her?
Speaker 2:Det er så komplekst, meget mere end at vi kan skabe lige nøjagtigt det her forskning på den her lille struktur, der bliver klippet med så mange forskellige symptomer, og jeg har jo selv stået i situationen, hvor at i Jeg stod i situationen hvor i min familie har vi jo en strikket undertrøje fra 1930'erne som kvinderne altid får, når de har fået en baby. Og det får kvinderne i min familie fordi der er sjovt nok at vi alle sammen har stramt tungebånd til min mors side, eller nej, det er ikke det, vi har brystbetændelser, og det skyldes jo så at jeg er den første i min familie der har opdaget stramtungebånd. Det er jo super arveligt, men det vidste jeg ikke dengang at jeg fik mit første barn særligt. Jeg vidste simpelthen ikke, at det var det. Der var årsagen.
Speaker 2:Jeg kender jo selvfølgelig dig, men det er jo også bare et emne som nårn, mens de var små. Min datter er først blevet klippet som femårig, og det tænker jeg, vi skal snakke mere om på et tidspunkt. Men jeg fik jo også først hende klippet efter. Jeg havde prøvet at gøre det på mig selv, fordi jeg gerne så. Nu har hun også blevet så stor, og så vil jeg jeg panodiler i et døgn, og så var mit liv forandret.
Speaker 1:Ved at sige at jeg er jo en af de voksne der har haft kæmpe, kæmpe stor effekt af mit klip af tungebånd Ja, og jeg tænker faktisk, at vi skal tage en hel episode med, der også spørger, om ikke vi kan tale om tungebånd til voksne, fordi der er jo rigtig mange af dem vi har igennem, der får en eller anden fornemmelse af, at det kommer fra enten mor eller partner eller i hvert fald nogle gener.
Speaker 1:Så jeg tænker helt sikkert, at det kunne være ret sjovt at fordele din historie både i forhold til dine overvejelser før og efter. Hvad har du gjort inden og sådan nogle ting.
Speaker 2:Og hvordan det føles at få klippet sit tungebånd, fordi det er jo også noget som i hvert fald har fyldt meget for mig inden vi fik klippet vores datter, hvor vi tog til Holland og fik det gjort.
Speaker 1:Ja, og du har jo fortalt mig også atrop vil jeg nærmest sige, til at du får klippet din datter, og prøv at forestille dig, at du ved, hvor effektfuldt det har, eller du har i hvert fald mærket det på egen krop, og så de vil tage det der så lang tid at bestille en tid til dit barn.
Speaker 2:Ja, og jeg har jo ikkendret mit liv og jeg kunne også se, hvad det har gjort for hende. Så det er sjovt, det der med at, selvom jeg kender effekterne til det, at det er det og så videre og ved det, så er det bare noget man skal tage sig sammen til. Og jeg slår mig selv i hovedet hver nat når jeg ser at han ligger med åben mund. Og mit liv, fordi jeg har haft stramtungebarn hele mit liv. Så på en eller anden måde.
Speaker 1:så kan jeg jo godt se. Men det er også derfor det kan sættes i sammenhæng til dem, der står med en helt ny bak baby og skal finde ud af, hvor skal jeg have klippet mit barn, skal jeg have klippet mit barn? Og det kan være rigtig sv. står og kigger på mig og siger kan du ikke tage den her beslutning for mig? Og det kan jeg jo som udgangspunkt ikke. Jeg synes virkelig det skal være forældrenes beslutning. Men det kan være så sindssygt svært at få den besked når man har brug for en voksen der tager den her beslutning og hjæørgelse på brystet osv, buder, efterspørgelse på brystet og så videre. Så det her med at give forældrene en læring, det går jeg meget op i, fordi jeg synes faktisk at det, at forældrene skal mærke efter om det også er noget der føles rigtigt i deres mave, for jeg har haft nogen hvor de har valgt at blive klippet, uden at de egentlig havde lyst.
Speaker 2:Og det bliver, at mor har en fornemmelse af at det har hun faktisk ikke lyst til, og de skal også have lov til at være der. Hvis nu du skulle prøve at ramse sådan en liste op med symptomer som du gennem tiden det er jo ikke fordi det virker hver gang, men symptomer som du har set er forsvundet efter at et barn med stramt tungebånd har fået lysnet sit- tungebånd, hvad vil det så være?
Speaker 1:der er for en liste.
Speaker 1:Jamen, de er også meget forskellige, men i hvert fald der er jo nogle babyers reflux der forsvinder fuldstændig Det kan også være kolikbørn, hvor ikke det overhovedet er et quick fix, men at de simpelthen minimerer deres gråd. Jeg mærker rigtig tit at der bliver et forskel i spændingsniveauet i babyerne. Altså det her med at hvis vi har behandlet nogle gange på den her baby, så er det bare, at de samme spændinger kommer igen og igen. Så er det igen. Vi begynder at tale om Okay, hvad er det baby kompenserer sådan for, og så når der bliver løsnet, så mærker jeg en helt anden afslappethed i babyen. Så det tydeligste. Og så selvfølgelig de her med at mor kommer tit og siger at nu åbner de munden op og nu ligger de godt på brystet, eller jeg kan fornemme at det er lidt mere effektivt. Der er mange møder der kommer og siger at deres baby faktisk begynder lige i perioden efter at gylbe lidt mere, og det er ofte min tese, i hvert fald.
Speaker 2:Og sådan noget med. Jeg ved også, det er noget af det du har sagt tidligere. Det er sådan noget med luft i maven altså, der simpelthen bliver minimeret, og det er jo noget at gøre med, at der på en eller anden måde dannes bedre vakuum ind i munden, og når vakuum er godt, så klikker baby lige pludselig ikke på brystet, og der kommer ligesom ikke lige så meget lu. Forsøge at undgå, fordi den kan jo være. Altså, den er sådan en starter for luftbetyndende reflux og forstoppelse og fordøjelsesproblemer i det hele taget.
Speaker 1:Jo lige nøjagtigt, og det er jo sådan en snak om skal man klippe sit barn, fordi de har luft i maven, fordi det går jo over over tid, og det er jo det her med hvor holistisk ser vi lige det her lille baby. Altså, fordi det er jo symptomer, der selvfølgelig bliver bedre. De fleste babyer stopper jo med at græde og de stopper med at have reflux. Men som dig, der har haft problemer hele dit liv, for eksempel, og har kæmpet med nogle forskellige gener i din krop, der er jeg sikker på, at du ikke er enig i, at det ikke kunne have været meget rart at blive fikset som baby.
Speaker 2:Ej, jeg tænker jo jævnligt på det. 30 års spændingshudpine, der kunne være undgået. Alle mulige forskellige problemer For døgnet, min kæbe og mine tænder. Jeg er ved at smadre på grund af kæbespændinger. Alle de her mand. Hvor ville jeg bare ønske, at det havde været noget, der var en ting og at det var noget jeg havde fået fikset dengang, fordi det var så lillebittet indgreb og har gjort så kæmpe forskel for mig. Du ved det jo. Du behandler jo også mig nogle gange, de spændinger som jeg har stadig mange gamle spændingsmæssige vaner i min krop, men hvor på en eller anden måde nu kan der arbejdes med det, fordi jeg ikke kompenserer så meget hele tiden ikke.
Speaker 1:Ja, vi er jo nok nødt til, på en måde bare at tænke anderledes omkring hele det, at være et menneske på den måde, at vi kan ikke bare en til en sige, at det er det samme for alle folk. Så det er jo tilbage til den her for fornemmelse og er det noget, der skal klippes i dig eller i dit barn på fire? Det er da jo kun dig, der skal bestemme på en eller anden måde. Men jeg synes i hvert fald, det er ærgerligt, det her med at vi er blevet, at det er i hvert fald i medierne, der bliver gjort som om at det er noget møg. Vi skal ikke bare have klippet alle for enhver pris. Vi skal jo helst undgå nogle indgreb, hvis vi kan. Men det er bare ikke så simpelt.
Speaker 2:Og jeg er jo sådan ej, hvor er det bare en skam, hvis der er en masse indgreb der ikke bliver lavet, fordi man netop bliver utrygget eller usikker eller ikke ved hvor man skal gå hen, eller man bliver mødt af en ørenæsehalslæg som ikke synes det er en trend og at nu kan baby godt række tunge ud. Når jeg ved hvor stor en effekt det har for mig og for min datter, hvor det er jo en kæmpe, kæmpe skam, og jeg oplever altså bare, må jeg sige, at der er mange der kommer ud i en situation hvor de bliver m, der laver en screening eller en test som ikke er fyldeskørende, og som siger jeg kan huske min sundhedsplejerske, som simpelthen var så skøn og er så skøn, som siger jamen, tungen er ikke hjerteformet, så der er ikke noget. Og nu kan jeg jo se dig, der sidder der lige og fugter dine læber med din fine hjerteformede tunge. Helt store problemer, fordi du er sådan en form for muskulær powerbody Jeg ved ikke hvad det er, den kan, men du kompenserer i hvert fald på en måde hvor du har ikke kronisk hovedpine og sådan en ting og kæbespændinger og du har et hjerteformet tungebånd.
Speaker 2:Kan jeg se, jo, et hjerteformet tungebånd. Ja, tunge, forsaget er et str, har noget der hedder type 3, tror jeg det hedder Det kan jeg ikke huske, hvad han har, men det kan godt passe og det sidder lidt længere tilbage.
Speaker 2:Han kan godt række tungen langt ud osv. men han har bare stadig alle mulige problemer.
Speaker 1:Så det kan godt stadig være at han synker uhensigtsmæssigt.
Speaker 2:Han synker på præcis samme måde som sin mor.
Speaker 1:Men det er jo bare en spændende dialog, og jeg synes jo det kunne være så spændende, at vi kom lidt væk fra det her klippe-ikke-klippe, at vi tager os ned i de her forskellige faggrupper og taler om hvad er det vi også oplever erfaringsmæssigt, fordi der er ikke sindssygt god forskning på det her område og vi er nødt til på en eller anden måde, tror jeg, kun om at have ammeudfordringer. men der kan være så mange andre ting på spil, og hvis vi kan få talt om hvad andre egentlig oplever, så kan det være, at vi kan nå frem til at rådgive de her forældre, så de ikke kommer ned hos mig og siger kan du ikke please tage en beslutning, fordi nogen siger det ene og nogen siger det andet, og så det er så svært at være i Det kan jeg virkelig godt.
Speaker 2:Ja, men det er jo sindssygt svært. Om ikke andet, så kan det godt være, at vi ikke kommer til altså vi kommer aldrig til at kunne fremlægge en eller anden lækker, evidensbaseret, kæmpe pejl af eksempler, der viser, hvis du gør det, så kommer der til at ske. Det vigt tale om det på en måde, hvor alle føler, at de bliver set og hørt, fordi du kan sidde der med din hjerteformede tunge og ikke opleve de store problemer, eller du kan række tungen op og pille næse og have kæmpe mange udfordringer, og det er det vi bliver nødt til at tale om. så vi skal bare sørge for at vi kan ikke bare sige til forældre nej, men hvad betyder det?
Speaker 1:Der er jo også mange diskussioner omkring hvor meget skal du efterbehandle sådan en tungebånd. Jeg siger aldrig bare ja eller nej. Jeg er da nødt til at forklare, hvorfor er de retningslinjer lavet ud fra. Fordi så siger forældrene sådan det forstår jeg godt, så vil jeg gerne det. Så vi er nødt til sådan. Vi skal ikke bestemme over nogen, men vi skal vejlede. Og det er det jeg synes kunne være rigtig fedt, at vi kunne være bedre til på det her område. Så godt, at vi har en lille screeningsmod, forklarer hvad er det funktionen er, hvorfor skal den gøre sådan og hvad er det du skal lægge mærke til. Og så er de meget nemmere ved at tage deres beslutning.
Speaker 2:Og der må vi jo bare sige, at det er viden, der gør forskellen. Det er viden om hvordan ser en ordentlig sutte teknik ud, hvordan kan jeg prøve at massere relevante muskler for at tunge, for optimal bevægelighed så kan det godt være, at der er en restriktion for tungebåndet, men hvis nu du i hvert fald sørger for, at kæben og tunge osv og brystkassen er afspændt i mellemtiden, så kan det være, at din baby kan kompensere sig ud af det på en måde, så det giver de store udfordringer.
Speaker 1:Ja, sådan så det ikke.
Speaker 2:Større perspektiv i det her, og nu bliver der simpelthen nødt til at komme lidt ananas i egen juice, fordi vi er jo ret passionerede omkring at vi ønsker at øge vidensniveauet i Danmark, sådan så at vi kan træffe nogle bedre beslutninger. Og det er jo ikke fordi at vi som sådan har en masse ekstra materiale om lige præcis stramt tungebånd, men str en del af hele det nye online-kursus som vi lige har lanceret eller er lige ved at lancere.
Speaker 1:Det ser vi lige på, når det her kommer ud.
Speaker 2:Men hvor vi deler en masse viden omkring. Hvad er det for nogle udfordringer og hvad er det for nogle fordele man har når du skal amme eller når din baby. Der er jo også noget for dem der giver flaske. Men hvordan fungerer en sutteteknik?
Speaker 1:Hvad er det er et fedt nyt kursus, synes jeg hvor det er, at vi måske efter at vi har haft det gamle kursus i noget tid i hvert fald, og det her med, at vi er nødt til at oplyse mere for at I forstår, hvorfor I skal gøre det. hvad skal vi kigge efter, hvis ikke det her virker med de her massageteknikker og simpelthen bare gøre jer klogere på det her univers? Altså, vi får jo bare en baby uden overhovedet at have nogen forskellige, altså uden at have nogen forudsætninger for hvad der er op og ned her og forventes bare, at vi skal bruge vores intuition og mavefornemmelse som måskelig noget af en opgave, der lander lige i ens skød.
Speaker 2:Vi har virkelig prøvet at kåre noget ned, så når du sidder og skal til at amme, eller du vil forberede dig, eller du allerede er i gang med en ammning og du synes det hele er lidt svært at børje, eller en supplering ind i billedet og også til flaskegivere.
Speaker 1:Men det er klart, at vi taler mest om amning i det her kursus.
Speaker 2:Men der er i hvert fald en masse også massage osv, der går ind og hjælper i forhold til at spænde af de her steder. Og så er der jo også hele vores nye klub Mini, hvor Også muligt at være en del af et fællesskab, hvor du kan spare med andre i samme situation. Men jeg tror ikke, jeg vil fortælle meget mere om det nu. Jeg vil bare kigge ned i episodebeskrivelsen, så lægger vi et link ind Noget mere viden Fordi. Så hvis du står i en situation endnu, hvor du også er lidt i tvivl om hvad i alverden der er op og ned osv, så hop derind.
Speaker 1:Vi skal virkelig have sådan et lækkert, fint fællesskab op, hvor vi har lyst til både at optimere på vores børn og finde ud af, hvad der er op og ned.
Speaker 2:Ja, præcis, videndeling og støtte.
Speaker 1:Masser af hæb, masser af hæb på vejen. Det er så vigtigt.
Speaker 2:Ja, det er det virkelig, Jamen M, at jeg vil sige tak fordi du kom i dag. Det var en fornøjelse, og du gjorde mig lige lidt klogere på emnet tungebånd igen.
Speaker 1:Ja altså, jamen, det er jo et udtømmeligt emne og det er jo noget, der virkelig deler vandene, men vi kan jo ikke lade være med at tale om det. Det er vi nødt til, så vi kan gøre de stakkels forældre klogere. der sidder i saksen, synes jeg, Det er virkelig dem, der er taberne i hele den her diskussion omkring klip, ikke klip. Vi er simpelthen nødt til at blive klogere.
Speaker 2:Men ved at være hermed er vi godt på vej. Tusind tak fordi du kom, og tusind tak til alle jer, der lytter, med Danske tekster af Jesper Buhl. Scandinavian Text Service 2018.