Ammehjerne Podcast

#26 Brystbetændelse - fakta og anbefalinger med Mie Lindholm

Hanna Andersson Season 2 Episode 26

NY EPISODE HVER TIRSDAG: Vi dykker ned i et emne, der rammer overraskende mange ammende mødre - brystbetændelse. Med eksperthjælp fra Mie Lindholm får du værdifuld viden om, hvordan du kan skelne mellem de to typer brystbetændelse: bakteriel og inflammatorisk - og hvorfor det er afgørende at kende forskellen.

Men hvordan føles det at have brystbetændelse, hvordan kan det se ud, og hvad gør du så? Både for at forebygge og for at behandle? Og bruger vi mon lidt for meget antibiotika i Danmark? Ja. Mener vi.

Og hvorfor får vi brystbetændelse? Her skal vi ofte have et fast blik på baby - for kan baby egentlig trække mælken ud af brysterne? Hvis ikke, så kan det meget vel være der, det går galt. 

Lær meget mere om at spotte en udfordret sutteteknik og hvad du kan gøre ved det, i Mie og Hannas helt nye onlinekursus Spis godt, baby. Her bliver du ekspert på din egen situation og din babys fysiologi. 

Support the show

Støt podcasten:

Brug koden "AMMEHJERNE15" og få 15 procent i rabat, når du køber Green Goddess' produkter hos Green Goddess.

Rabatten gælder på instantjuice, collagen, blends OG (og det her er vi meget glade for og stolte af at kunne give jer) også 15 procent på Daysy cykluscomputer. Det er en genial opfindelse, der hjælper dig til at tracke dine fertile perioder. Det er en genial måde at lære sin cyklus at kende - og dermed kunne bruge den til at undgå eller opnå graviditet. Læs mere om Daysy her.

Speaker 1:

Det har jo ofte rigtig meget med babys teknik ved brystet at gøre. Ofte er det et symptom på dig, et eller andet, der ikke fungerer.

Speaker 2:

De færreste tilfælde er den der hedder en bakteriel brystbetændelse. Hvis der er sår og revner, så er risikoen for brystbetændelse som er bakteriel større.

Speaker 1:

Pludselig går det op for dig at der ikke er en brugsanvisning, en tjekliste, en how-to, bare et eller andet, der kan hjælpe til at stå mere solidt på fødderne fra du står med en positiv graviditetstest i hænderne og i årene frem. Vi er mange der har prøvet at slå os på forældreskabet, hvor krop og sjæl har fået både blå mærker og art der ikke var der før. Jeg hedder Hanna Andersen. Det er mig der giver jeg ordet til forældre og fagpersoner der på den ene eller anden måde ved en hel masse om at få et barn. Der er nemlig ingen grund til at vi alle løber panden mod den samme mur, slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring derude. Det her er stedet hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet, tak fordi du lytter mod og måske din krop ryster og du kan ikke rigtig holde din baby, eller også, så mærker du ikke så meget andet end en lille smerte og et lidt rødt bryst, og så ved du, at den er gal.

Speaker 1:

I dag skal vi tale om noget der rammer ret mange ammende mødre, særligt nybagte mødre, fordi der er så mange fysiologiske elementer der er i spil i den her første tid hvor vi skal til at amme vores baby. Vi skal tale om brystbetændelse, og det skal vi tale om dig og mig, mie Lindholm, ja, det skal vi. Velkommen i studiet, tak, altså, som altid, så er du jo den første fagperson herinde som ved rigtig meget om alt muligt, der har med baby at gøre, og jeg er moren, der har oplevet alt det, der har rigtig meget med baby at gøre. Så i dag, der skal vi simpelthen kombinere vores viden og erfaring omkring brystbetændelse, så vi kan hjælpe en masse lyttere.

Speaker 2:

Ja, fordi det er jo altså sådan, at brystbetændelse er en af de hyppigste. Så er det, at vi gerne vil forlænge ammeperioderne så længe som muligt, så dem, der har lyst til at amme, også kan gøre det længe.

Speaker 1:

Det skal i hvert fald være et aktivt valg, om man vil stoppe med at amme, og for mit eget vedkommende, der stoppede jeg medpleve. At få antibiotika i en alder af 10 måneder, ja, det er jo helt absurd. Så der skal vi helst ikke ud. Nej, der er heldigvis kommet meget viden på min bagklap siden da. Men nej, der skal vi nemlig lige præcis ikke ud. Så Mie, hvad er brystbetændelse?

Speaker 2:

for en størrelse? Jamen, brystbetændelse. Det er simpelthen en betændelsestilstand i vores brystvæv. No-transcript. Svært også at få mælken ud af brystet.

Speaker 1:

Og ja, og så har vi jo double trouble, fordi en ting er selvfølgelig, at det er været, der er hævet og ømt og spændelse.

Speaker 2:

Ja, det bliver i hvert fald sådan lidt noget, der bliver dobbelt forstærket, fordi det vi ved, det er, at der er allervigtigst, når det er, at brystet bliver inflammeret, det er nemlig at få tømt ud, så der igen er plads og at vævet kan finde ro og komme tilbage til sine normale standarder, kan man sige, som brystvæv. Fordi det vi ved, det er, at vi kan ikke 100% sige, hvad brystbækstændelse det kommer af, men man mener lidt, at det er et misforhold mellem produktion og tømning. Så derfor er det jo lidt et dobbelt konflikt, når det er, at selve den her inflammation jo også påvirker tømningen.

Speaker 1:

Så når vi sidder i en situation hvor vi kan måske mærke en smerte, vi kan se, at brystet er blevet rødt og vi kan mærke at det er hårdt, så skal vi gerne lægge baby til at amme, eller hvordan er det?

Speaker 2:

Ja, fordi det er rigtig vigtigt, at brystet bliver tømt. Så hyppig amming er noget af det, der er allervigtigst for at komme det hurtigt til livs igen. Og vi skal altså ikke være bekymrede for at noget af det her inflammerede væv eller noget går ind og påvirker mælken. Baby kan bare arme løs på det her bryst.

Speaker 1:

Og jeg ved, der findes to forskellige former for brystbetændelse.

Speaker 2:

Og kunne det ikke være noget svært på den måde at skælne de her to brystbetændelser? Jeg tror der er rigtig mange møder, der ikke ved, at der kan være forskel, fordi lige så snart man har det rigtig skidt, så har man egentlig bare lyst til at få noget medicin for det. Men der findes simpelthen en inflammatorisk brystbetændelse som skaber den her betændelsestilstand i været, men den er ikke forårsaget af en bakterie eller infektion eller noget andet. Så der er der egentlig andre tiltag der giver rigtig god mening vi kan gøre i stedet for at gå ind og give antibiotika tidligt her. Og så har vi, som er de færreste tilfælde, det er den, der hedder en bakteriel brystbetændelse, og det er så her hvor det giver mening, at der kan komme noget antibiotika i spil. Det er det her. Der ser vi tit, at de har sår og revner, og det behøver man ikke at have. Men der er i hvert fald større risiko for at vi er over i den bakterielle brystbetændelse her.

Speaker 1:

Så der skal en bakterie ind og forsage skaden, hvor den inflammatoriske er mere opstået.

Speaker 2:

indefra kan man sige Ja, men du kan også godt udvikle en bakteriel uden at der er sår og revner, Og det er simpelthen når der kommer en ubalance i hele vores brystvev, så kan det faktisk godt sætte sig som en bakteriel infektion alligevel. Men mange af dem Sådan prøver jeg lidt at skille det op med at hvis der er sår og revner, så er risikoen for brystbetændelser, som er bakterielt, større.

Speaker 1:

Jeg var inde og kigge på sundheddk, som det er jo lidt svært sådan at gøre op, hvor mange har været osv Men altså der er det faktisk kun 1 ud af 20 brystbetændelser. man mener, der er bakterielt. Altså den hvor meninger for antibiotika.

Speaker 2:

Ja, og jeg tror, at tallet af dem, der får antibiotika er væsentligt større. Så det jeg håber lidt, at vi kan få lidt frem her i podcasten det er, at alle de tiltag vi kan gøre inden vi står der med kulderystelser, 40 feber osv. hvad kan vi egentlig gøre for at det ikke når dertil hvor det føles som om antibiotika eller hvad det nu kunne være, af ibuprofin eller noget andet som også kan nedsætte feberen, kan gå ind og påvirke møderne?

Speaker 1:

Så nu har vi været lidt inde på, hvad brystbetændelse er og hvorfor det kommer os til dels, men vi skal i hvert fald igennem den her episode, skal vi netop forbi det her. Hvad gør vi så? ved det os? Hvordan forebygger vi det? Hvad gør vi, hvis vi sidder i saksen allerede, og hvordan kan vi ligesom? altså, hvad er årsagerne? Skal vi måske også endnu mere ind på, fordi det er jo som sædvanligt ikke altid kun noget med mor at gøre. Vi skal også tit endelig kigge lidt på babyens teknik på brystet, som du siger det her med. Hvis baby ikke kan suge den mælk ud, der er tilgængende, så ligger mælken og bliver sur og skaber problemer Og bliver tyk, og bliver tyk.

Speaker 2:

Men det skal vi i hvert fald have. omkring de her forskellige emner. Kan du ikke starte med at fortælle, fordi jeg er jo en af dem, der ikke har haft brystbetændelse? Du nævnte lidt i introduktionen, men hvad oplevede du egentlig, for du har haft det, hvad 9-10 gange eller et eller andet 10-11-12 gange alt i alt hvis jeg lægger sammen med begge mine børn.

Speaker 2:

Men bare sådan. Hvis der står nogen og tænker, jeg ved sgu ikke lige helt, om vi er på en begyndende, eller jeg tror ikke der er så mange der er i tvivld har lært.

Speaker 1:

Det er, at for mig kunne det se meget forskelligt ud.

Speaker 1:

Så det vil sige, at hvis det var en af dem hvor jeg fik tilbudt antibiotika, så har det været med en rødmen på brystet.

Speaker 1:

Altså den kan sidde sådan. Det er ikke hele brystet, der er rødt, menrystet, begynder at gøre ondt. Jeg har også forrestået rigtig meget med svamp i brysterne efter mine antibiotikabehandlinger, og jeg er lidt i tvivl om hvilken smerte der har været. Det at have svamp kan være enormt smertefuldt. Jeg husker også brystbetændelser som enormt smertefuldt, men jeg husker svamp endnu værre. Der ser jeg altså sådan og undskyld hvis der er nogen der sagde det, men svamp, det var sådan en følelse af sådan en hakket brødkniv, der bliver stukket ind i brystet, hvor man sådan forestiller sig, at den står og saver langsomt frem og tilbage, hvor jeg er lidt i tvvert fald, sådan, så det gør ondt, og så har det været den her følelse af kropslig utilpasthed, så det er sådan, der til sidst ender i sådan influenza-kullerystelser, men virkelig bare helt smadret influenza-følelse og det er ubehag, og her er det rigtig skidt.

Speaker 1:

Og for mit vedkommende er det kommet ofte når mælken er løbet til første gang, og det har været sådan cirka jeg tror første med mit første barn var det på 9. Dagen. Jeg fik det cirka Og det jeg jo ved. Nu, det er jo at mine børn har jo aldrig været i stand til at være effektivt brystet. De har begge to str ungebørn, og det har jo været det, der har været på spil i vores situation hjemme ved mig. Så det har jo ikke på den måde været noget med mine bryster at gøre. Jeg har været så disponeret, men det har været fordi begge mine børn ikke rigtig har evnet den opgave de havde. Ved at de er korrekte.

Speaker 2:

Jo, og det er jo også det jeg lidt oplever i k mellem gentagende brystbetændelser og en sulteteknik der ikke spiller fuldstændig Tidt tror jeg, at det er lidt murter for en idé om at det er hende, der gør noget forkert eller at det er hende der er årsag til betændelsen.

Speaker 2:

Men mange af dem jeg ser er jo selvfølgelig også nogen der kommer hvor det er meningen at jeg skal tjekke baby, nogen der kommer hvor det er meningen at jeg skal tjekke baby. Men jeg ser virkelig et dejligt stort lighedstegn ved dem, som har brystbetændelse eller som får det på et eller andet tidspunkt i deres ammeforløb, og så en teknik der har været udfordret, og en udfordret teknik er jo alt fra det, at liggekke mælk ud. Så jeg oplever klart, at de her faser af ammeperioderne hvor det er, at der skal optrappes af produktion eller hvor mælken løber til, som du selv sagde, eller hvor der måske skal fndring i amning efter sygdom eller noget, hvor de har amet løs hele natten og så lige pludselig finder et normalt leje igen, der skal man også lige være ops på brystbetændelsen. Men min pointe er bare, at det tit kommer i den forbindelse af, at det er svært at trække mælk ud af brystet.

Speaker 1:

Og det kan måske også være relevant at kigge lidt på historikken i familien, og jeg ved godt, jeg har fortalt om den før, men hvis der er nogen der ikke ligesom har hørt det før, så i min familie har vi en famøs hjemmestrikket uldundertrøje fra 1930'erne som altid har gået i arv i generation for generation til kvinderne der skulle føde børn på min mors side, og det er jo fordi at det har vi altid set som forbyggende for brystbetændelse, men det har jo også været, fordi der har været enormt mange kvinder på min mors side ned igennem linjen familien som har haft brystbetændelse, og det der er jo rigtig interessant. Det er ja, men hvorfor er det? vi har haft det. Hvis vi så kigger på stramtungebåndshistorikken jeg har stramtungebånd, min mor har stramtungebånd, min mormor, jeg er sikker altså, du ved, det er jo kunje der har haft brystbetændelse så kan det godt være, at du også lige skal have et ekstra opspunkt allerede inden du bliver mor, ikke Jo?

Speaker 2:

men jeg tænker i hvert fald, det er jo. Jeg tænker i hvert fald, at vi skal ind over de her. Nu har vi talt lidt om symptomerne, men men også omkring, hvordan kan vi forebygge at det overhovedet sker, men også tage det i opløbet, fordi det man kan se, det er jo, at jo hurtigere vi kan identificere at der er noget på vej, jo hurtigere kan vi også komme tilbage til en normal krop igen, der er tilbage til balance. Så det her med at finde ud af, hvad er de helt tidlige stadier jeg kan høre på dig. Det har været lidt svært på den måde, at ikke bare lige blive lammet af en feber, men faktisk også se de her små ting, og der tror jeg, jeg kan komme med lidt input, fordi jeg har nok været mere af den her, der har set det ske tidligere og nogle meget spændte bryster, også i de perioder hvor mælken løber til, men også i andre perioder i ammeforløbet, hvor man har været ude nogle dage og så har babyet svært ved at få nok mad eller tømt brystet, og så er det også der, at det er sindssygt vigtigt, at man begynder at tænke, at der ikke er spist helt som der plejer.

Speaker 2:

Jeg skal lige huske at sørge for, at der også er godt flow i mit brystvæv, og der har jeg jo helt af mig selv masseret mig i armhulen og rundt om mine bryster, både under og op over, og tænkt meget, den her drainage af væv væk fra brystet. Som jeg ved jo godt, er, kvæg min uddannelse også. Men Vi skal huske at mærke efter de her små ting, der er anderledes end hvad der plejer at være, fordi det er virkelig sådan, at når jeg hører, at jeg er i klinikken, så kommer de bare og siger, at det var nærmest over natten. Der er sket et eller andet meget hurtigt. Baby har måske sovet hele natten for første gang, eller jeg er kommet til at amme på det samme bryst hele natten, og så er skaden bare sket.

Speaker 1:

Og der er jo virkelig også en point i det kan godt være, nogle gange det kommer rigtig hurtigt. Men det er jo også bare os, der ikke har en fysiologisk anatomisk baggrund, vi opdager ikke de der små tegn. Muligvis Og jeg har jo altid fået at vide masser og netop drainage altså har jeg måske været i gang i to, tre, fire minutter, hvor du siger ja, ja, men du tog jo et bad på en halv time, hvor du masserede konstant på brysterne eller sådan, hvor jeg er sådan nå det her med noget blid massage, det der vi skal være lidt ops på, hvis vi kommer til at være for hårde, så er det det faktisk kan.

Speaker 2:

Især hvis der er en inflammation i process her, så kan det altså godt gøre processen lidt værre og faktisk lave endnu mere inflammation. Så hvis du er mere forebyggende, vil jeg sige, så kan du godt være en lille smule hårdere. Om jeg prøver at få masseret nogle af de her knuder ud Og ellers, så vil jeg sige, rigtig, rigtig blid massage. Jeg kan huske, at jeg havde sindssygt mange knuder nede under brystet, som var ret vigtigt, lige at få masseret stille og roligt, blidt ud over en lang. Jeg sad jo i løbet af dagen, jeg sad om morgen, jeg gjorde de her forebyggende drainage teknikker, fik taget nogle dybe værtrækninger og bevæget min krop og fået strukket ud i hele min brystkasse og sådan noget jo også mega effektivt for at sørge for at der er et godt drainage flow generelt i kroppen.

Speaker 1:

Ja, okay, så hvis vi er inde i forebyggelse lige nu, så er det noget med virkelig at få masseret osv. Men hvad siger retningslinjerne ellers omkring det?

Speaker 2:

Jamen, de siger, at det allervigtigste nærmest det er at amme hyppigt på det her bryst, og det er jo simpelthen, at vi skal tænke hele tiden at komme væk igen, når der også ikke er så spændt op hvis man kan forestille sig, at der er en hel kugle nærmest derude så det er svært at få væsken væk igen. Og når skaden så er, der hvor der er væske, så er de nye. Hvis du har en forstuet fod og du gerne vil have noget af hævelsen væk, så lægger vi også kulde på, og i det her tilfælde ved brystet, så er det 10-20 minutter. Du kan måske putte en vaskeklud i fryseren og lægge den på der, hvor der er rødt og inficeret, og så synes rart Det er helt for egen regning, det her men at lægge varme på inden der skal ammes, så brystet også er varmt igen når baby skal til brystet.

Speaker 2:

Okay, så masser af bevægelse, mobilitet, og så kulde på mellem ammingerne, ja og så hyppige amminger, det der med at det bliver tømt godt, og man arbejder også lidt med det med at lave nogle gode, effektive armestillinger, og der vil jeg jo som osteopat jo bare lige tilknytte, det handler jo igen her. Nu står der nemlig ikke det her med at tjekke babies teknik ved brystet, men armestillingerne dækker lidt ind under det her med at finde nogle gode armestillinger, der er effektive, og det er lidt det samme. Jo, sørg for, at baby sutter effektivt, så brysterne bliver så tilstrækkeligt tøm som muligt, så der kan komme et godt flow. Her bliver anbefaldet laid-back-teknikken, og den kan I jo gå ind og google, hvis det er. Jeg oplever, at den er lidt svær for nogle af dem, der har udfordret sutteteknik generelt. Så det er ikke den, der er alfa og omega man skal gøre når der er brystbetændelse, men den gør sådan lidt, at hagen ligger godt ind til der, bliver masseret godt ind til brystet, og baby kommer tæt på brystet.

Speaker 1:

Og der må jeg jo i det hele taget bare lige skyde ind her at det har jo ofte rigtig meget med babys teknik ved brystet at gøre. hvis du får brystbetændelse, altså ofte er det et symptom på dig, et eller andet, der ikke fungerer. det tænker jeg, og her har vi jo faktisk vores helt nye online-kursus Spis Godt Baby, som er udvidet, som har podcast-lyd omkring rigtig mange af de her problematikker der er omkring opstart af amning eller i det hele taget også, selvom hvis du eller ikke har ammet endnu eller er i gang med at amme allerede, så er der virkelig noget godt at hente, der blandt andet også noget information om hvordan du tjekker din babys sutte teknik og hvordan en god teknik skal se ud.

Speaker 2:

Ja, netop det her med at vi kan få fornemmelsen af at det er altså ikke helt ligegyldigt, om din baby ligger den ene eller den anden eller den tredje vej eller er skruet væk fra hovedet når de skal amme. Mig, alle de her ting, der gør, at vi skal gøre det mening, kroppen er skruet væk fra hovedet.

Speaker 1:

Jeg sad sådan lige og kiggede, men jeg forstår, hovedet er drejet i forhold til kroppen.

Speaker 2:

Det indeholder også alle de her ting omkring at gøre ammeningen så et af dem skal være effektiv. Men babyerne skal ikke br, skal finde stillinger, hvor de synes det er rarest at være i, og det er jo her hvor en god ammevejleder kan komme i spil. Men også nogle gange man får tænkt over, at det giver mening, at baby ligger lige med sit ansigt hele vejen ned i kroppen, så de ikke bare ligger. Prøv at forestil dig, at der skal sidde og drikke et glas vand samtidig med at drejet dit hoved til venstre.

Speaker 2:

Det giver ikke verdens bedste syngefunktion, og det er det jeg prøver at forklare lidt i det her ammekursus vi også har Gjør det så effektivt som muligt og så mindst. Hvad hedder det?

Speaker 1:

Altså så gnidningsfrit som muligt, eller hvad tænker du Ja så?

Speaker 2:

babyen bruger mindst energi i forhold til hvad der giver mening at de skal bruge på at spise, for de skal også bruge energi på andre ting.

Speaker 1:

Så i forhold til, hvis vi nu står med en full blown brystbetændelse, så kan det jo være noget der går hen og bliver rigtig voldsomt. Altså nogen bliver indlagt med 40 i feber osv. Hvornår skal vi være opmærksomme?

Speaker 2:

Hvornår skal vi kontakte lægen hvis vi har brystbetændelse? Jamen, jeg vil sige, at det gør faktisk ikke nødvendigvis noget, at man har lidt feber, inden du i hvert fald skyder til medicin. Man kan godt komme det til liv, selvom der også er feber, feber er jo netop kroppens måde at prøve at bekæmpe noget.

Speaker 2:

Ja, det er jo en del af den inflammation, der sker. Så når kroppen prøver at tage nogle paracetamol eller noget, som nedsætter smerten, men også nedsætter feberen, som for eksempel noget ibuprofen, så man har det rart, fordi det er jo også det, der er vigtigt, det er, at mor også er okay i det her. Fordi hvis du også ligger og er virkelig, virkelig skidt, så kan det altså nogle gange være meget rart, lige at få øget sit eget velbefindende, sådan at man også kan overskue at arme sit barn. Så vi netop snakker med kulde og alle de der ting, der også skal gøres. Det kan du næsten ikke overskue. Hvis du også har feber, har det rigtig skidt, og det g kan vi jo ende ud i, at der kommer byller ind i brystet. Så vær lidt ops på, om der kommer pus ud af hvad det hedder brystvorten, fordi så skal man være lidt mere ops på, at det er de her byller, som helt sikkert skal overlæne og indlægges, fordi der kan man få noget, altså der, der skal det simpelthen drænes ud af brystet.

Speaker 1:

Ja, det er der hvor vi går hen og siger at en brystbetændelse er blevet rigtig alvorlig. Det er, når der kommer byller, og dem skal der altså tages hånd om.

Speaker 2:

Ja, og det er jo også derfor, at jeg tror, at der nogle gange bliver givet lidt for meget antibiotika. Det er fordi vi ikke vil ende i den her situation af, at der er jo ikke sikkert det har været nødvendigt at tage. Så der skal man lige selv være lidt ops på, om det giver mening at tage det her medicin.

Speaker 1:

Ja, det har jeg faktisk selv gjort et par gange. Det er jo rigtig vigtigt, hvis du opstarter en antibiotikakur, at du tager den færdig, altså tager den slut, har jeg hørt i hvert fald, at det er på et tidspunkt, hvor jeg har været presset og har været sådan nej, nu er det på vej igen. Fredag eftermiddag, så har jeg fået udskrevet antibiotikaen og taget den hjem, og så har jeg haft lavet den ligge, og så har jeg siddet og nedstiget den der pakke og virkelig bare gået i gang med alle de tiltag jeg ellers har kunne og haft. Altså, du kan jo godt på en eller anden måde bare have en fornuftig tilgang til er det nu jeg skal tage det, eller er det ikke? Ha' en refleksion omkring det?

Speaker 1:

Det tror jeg jo. Der er rigtig mange, der har allerede, fordi antibiotika, det er jo altså Guds gave. Han har sagt, det redder os jo for rigtig mange alvorligeriver, at vi skal bruge det med omhug, fordi der er så mange ting som antibiotika går ind og påvirker en krop, ja, og vi bliver resistente alle sammen for det Vi bliver resistente, vores mikrobiom ændrer sig og det kan tage op til flere år at opbygge det der kan gå tabt når du tager antibiotika.

Speaker 1:

Bare for at sige at det er så at kigge lidt på pakken et par dage.

Speaker 2:

Lige sidde og skue lidt til den. Men i hvert fald vil jeg sige det, der er det allervigtigste. hvis I skal highlighte noget, så er det i hvert fald hyppig amning, det er kulde mellem amningerne, og så er det masser af hvile og omsorg, så vidt muligt. hvis I har en partner der lige så hæv, lige fladet her og siger jeg har lige brug for at du er lidt mere sød og gentle og passer på mig, og så mit ekstra, ekstra, ekstra ting her, det er husk nu at massere din baby. hvis de er spændte kæber, kinder, tunge muskler eller andet, så kan det faktisk gøre en ret stor forskel på den måde din baby sutter på brystet på. Og det vil jeg ønske var en del af retningslinjerne også. Og hvis ikke du selv kan overskue det, så får din partner en ven, et eller andet til det.

Speaker 1:

Ja, men Mie, jeg synes, at vi stopper den her for i dag. Hvad mener du? du har noget du lige vil afrunde med.

Speaker 1:

Nej, jeg tænker at det var rigtig fint. Men så tænker jeg at jeg bare vil ønske god fornøjelse og pøj-pøj med det og husk at vi er altid andre der også har prøvet det. Ræk ud, hvis du står i en situation hvor det hele føles lidt svært. Og vi har jo også vores lukkede Facebook, facebook Gruppe Klub Mini, som man kan købe adgang til, hvor der også er sparring med andre i samme situation, eller mig og Mie. Så vi vil bare held og lykke at prøve på i midt, og vi håber virkelig at I ikke er ret mange derude der skal prøve at døje med brystbetændelse. Den lille lort har jeg lyst til at sige.

Speaker 2:

Ja lige præcis.

Speaker 1:

Men tak fordi du kom i dag, mie, det var en fornøjelse. Tak fordi jeg måtte, så håber vi kan redde et par brystbetændelser derude, også mig.