
Ammehjerne Podcast
Vi er mange, der har prøvet at slå os på forældreskabet. Hvor krop og sjæl har fået blå mærker og ar, der ikke var der før.
Men der er ingen grund til, at vi alle løber panden mod den samme mur. Slet ikke, når der findes så meget viden og erfaring.
Det her er stedet, hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet.
Ammehjerne Podcast
#30 At få klippet sit tungebånd som voksen med Hanna
NY EPISODE HVER TIRSDAG. Forestil dig at leve med hovedpine, kæbespændinger og så hårdt et bid, at dine kindtænder er begyndt at slå revner - for så at opdage, at alt det går væk, når en lille bindevævsfold under tungen bliver løsnet.
I dag deler jeg min (Hannas) historie om at få løsnet sit tungebånd som 34-årig. Mie bidrager med sin erfaring fra de mange babyer og voksne, som hun har mødt i klinik, der har fortalt om deres oplevelse af at få løsnet deres tungebånd - enten med saks, laser eller elektrobrænder.
For der er mange fysiologiske faktorer i spil, når det er tungen, vi taler om. Både vagusnervestimulering, næse/mund-vejrtrækning og holdning.
Vil du have, at vi tager din situation op i Ammehjerne Brevkasse? Skriv en mail til hej@ammehjerne-podcast.dk.
...
Indholdet og oplysninger, som du finder i Ammehjerne Podcast, er udelukkende til inspiration og kan ikke betragtes som medicinsk rådgivning eller behandling og kan aldrig erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling. Og du bør altid tage kontakt til en sundhedsfaglig, hvis du har symptomer eller foretager væsentlige ændringer i din livsstil.
Støt podcasten:
Brug koden "AMMEHJERNE15" og få 15 procent i rabat, når du køber Green Goddess' produkter hos Green Goddess.
Rabatten gælder på instantjuice, collagen, blends OG (og det her er vi meget glade for og stolte af at kunne give jer) også 15 procent på Daysy cykluscomputer. Det er en genial opfindelse, der hjælper dig til at tracke dine fertile perioder. Det er en genial måde at lære sin cyklus at kende - og dermed kunne bruge den til at undgå eller opnå graviditet. Læs mere om Daysy her.
Fordi du vil jo nok gerne give 10.000, for at du ikke skal have hovedpæn resten af dit liv.
Speaker 2:Ja nu, når man ved det, så er man sådan at jeg vil give 100.000. Jeg oplever mange hvor jeg tænker at de vil have kæmpe, kæmpe effekt af at få klippet deres tungebånd. Pludselig går det op for dig at der ikke er en brugsanvisning, en tjekliste, en how-to, Bare et eller andet der kan hjælpe til at stå mere solidt på fødderne fra at du står med en positiv graviditetstest i hænderne og i årene frem. Vi er mange der har prøvet at slå os på forældreskabet, hvor krop og sjæl har fået både blå mærker og art der ikke var der før. Jeg hedder Hannah Andersen.
Speaker 2:Det er mig, der er din vært. Jeg er journalister i værks mor til to og i Armehjerne Podcast. Der giver jeg ordet til forældre og fagpersoner der på den ene eller anden måde ved en hel masse om at få et barn. Der er nemlig ingen grund til at vi alle løber panden mod den samme mur Slet ikke når der findes så meget viden og erfaring derude. Det her er stedet hvor vi deler. Det her er din forlomme i forældreskabet. Tak, fordi du lytter mod.
Speaker 2:I dag laver Mia og jeg en episode som er lidt anderledes end dem vi plejer at lave. I dag skal det faktisk handle om noget med voksne, men det er kun fordi at det er et emne der også er rigtig relevant for rigtig mange der har en baby, et emne der også er rigtig relevant for rigtig mange der har en baby. I dag skal vi tale om stramt tungebånd ved voksne og vi skal tale om min personlige erfaring med at få klippet løsnet mit eget tungebånd, fordi det fik jeg gjort da jeg var 34 år. I er mange der har spurgt til om vi ikke vil lave noget omkring det, og det giver egentlig rigtig god mening, fordi det er noget som mange af os bliver nødt til at tage stilling til når vi står med vores babyer der ikke kan amme eller på en eller anden måde har nogle andre trivselsudfordringer, og det er jo ikke rigtigt til at finde ud af hvad det er de oplever og hvordan det fø.
Speaker 2:Det føles da som at have et stramt tungebånd vs at have et løsnet tungebånd. Så derfor er vi to i studiet sammen i dag Mie Lindholm Goddag. Hannah Halløj Goddag. Det plejer at være mig der stiller spørgsmålene, og det er det sikkert også et stykke af vejen i dag, men det er jo min fortælling, som vi har aftalt at lave, den her episode omkring.
Speaker 1:Ja, og jeg synes det var ret relevant, fordi jeg oplever jo tit, når jeg har de små babyer i klinikken, at enten mor eller far opdager faktisk, mens de er ved mig, at de måske har lidt med det tunge bånd også, og det er rigtig svært at vide, hvor man skal gå hen med den her nye viden, fordi har der været nogle smerter hele livet, man kan være foruden, og der kan vi i hvert fald komme ind på hvordan dit liv har ændret sig. Men nu ved jeg jo, at du er sådan en, der skriver introduktioner til dine gæster, så jeg har lige lavet en til dig. Hej, mia, hej.
Speaker 2:Ej kæft ja.
Speaker 1:Okay. Så nu skal du i hvert fald lige høre her. Hannah Nørre Andersen. Du er gift, du er mor til to, og til dagligt er du journalist, og i mine øjne er du en helt fantastisk formidler, både på skrift og bag en mikrofon. Moderskabet har sat aftryk på dig på godt og ondt, og din store passion er at gøre det lidt nemmere at være børnefamilie i Danmark. Det gør du i vores fælles virksomhed og til daglig som vært her i Armehjerne Podcast. Som 33-årig fandt du ud af, at du havde et stramt tungebånd mens du ammede din yngste søn, og i dag skal vi tale om din tungebåndshistorie.
Speaker 2:Så vil du fortælle mig, hvordan du fandt ud af, at du havde et stramt tungebånd? Tak for det. Vi er jo også barn der udfylder. Det vidste jeg ikke lige du havde lavet. Tak, ja, jeg vil gerne fortælle, hvordan jeg fandt ud af, at jeg havde strandtungebånd. Så for det første har jeg jo haft to sådan. Jeg har jo altid sådan lidt en ja-hat på grundlæggende, og det gør jo også nogle gange, at jeg har lidt lang tid om at opdage, når der er nogle ting der virkelig sejler for mig, fordi jeg hele tiden tænker, at det går nok og det går over år. Så da jeg havde haft brystbetændelse mange gange med den første og startede forfra med den anden, fordi deres teknik bare var elendig, for at sige det som det var, så begyndte jeg jo virkelig at få dykket for alvor ned i stramtungebørn. Og jeg kan huske, det var med min mindste, som er fire år nu, da han, da du også fik fingrene i ham og jeg havde bristbetændelse for anden gang sikkert, og han var kun halvanden måned gammel. Så siger du, at han har stramtungebånd, men han har faktisk en rigtig god funktion af tungen. Så det vil sige, at det var en af de der lidt grænsetilfælde, men hvor du også lige havde helt klart kigget på mig inden og sagde sådan, det kan hun sgu nok ikke lige overskue. Og der var det jo så, at du også sådan kiggede på mig der og sagde jeg ved godt, vi ikke har snakket om det før, også i relation til dine datter, men det er jo arveligt, stramtungebånd, og altså ja, du har det også Svisken på disken, svisken på disken, svisken på disken.
Speaker 2:Og det, ved jeg jo, er noget, som Du arbejder meget med. Du vurderer altid, hvad har folk mod på At få at vide. Lige nu Er det der de er, at de kan overskue Og få det at vide. Det er jo noget jeg øver mig på, efter jeg er begyndt at kunne spotte stramme tungebånd. Hold da op, ja, jeg øver mig sådan Det.
Speaker 2:Det er jo, fordi jeg har nærmest fået en passion for optimering, og det er faktisk langt hen ad vejen startet med mit tungevånsklip, tror jeg. Men det var simpelthen der jeg fandt ud af det. Og nogle gange så sker der det, at man finder én ting, som lige pludselig viser sig at bare have indvirken på alle de symptomer du oplever. Og det var det jeg oplevede med det her stramme til ungebørn, da jeg så var inde på symptomlisten. Så var jeg bare sådan oh my god, jeg har jo 9 ud af 10 af de her symptomer, og det har jeg haft hele mit liv, og der var altså 33, hvor jeg var 34, da jeg fik det klippet, men hvor det føltes seriøst som fuldstændig spild af tid Og at have gået rundt med en lille bindevævsfold under tungen, der har skabt så mange udfordringer.
Speaker 1:Ja, og nu ved jeg jo, at du har kæmpet meget med meget spændte tænder, skulle jeg til at sige kændtænder der har været meget slitte, og du har kæmpet meget med hovedpine og kæbespændinger, og du havde sågar en scanning. Havde du en tid til en scanning med din hofte? vi har jo gået i skole sammen som om at det har været noget der altid har været der og som har hæmmet dig i din bevægelighed, både som gymnast og hvad du ellers lavede som ung.
Speaker 1:Så du havde jo mange symptomer som virker lidt syrede. Hvis det hele skulle have noget med det at gøre.
Speaker 2:Ja, og jeg tror, at hvis jeg skal ramse op, hvilke ting jeg har levet med i mit liv som er forsvundet efter jeg har fået løsnet mit tungebånd, jeg tænker, vi skal nok komme ind på også i episoden hvad jeg gjorde, hvorfor jeg gjorde det og hvad jeg har oplevet ved det og hvordan det var at få det klippet. Men hvis jeg bare skal ramse op de symptomer jeg har fået fikset ved at få klippet mit tungebånd, hvilket var et indgreb, der tog jeg noget at tælle til syv sekunder, altså syv sekunder. Da jeg sad i den der tandlægestol og de syv sekunder var gået af et slap Slask, sagde det bare, så røg min tunge. altså det føltes, som min tunge bare cleanede sig op i min gane For første gang nogensinde. Den har altid været i sådan en underlig midterposition, så en tunge skal jo korrektvis ligge i ganen. Min har sådan ligesom, hvis man prøver at trække din tunge lidt tilbage og lægge den midt i munden, så den hvller ikke i gane, den er bare i sådan en hvileposition midt i munden. Det er sindssygt anstrengende.
Speaker 2:I det sekund der var løsnet, så forsvandt min spændingshovedpine, og der står jo i min karakter, altså i den der skolehjem-bog. hvad hed den Kontaktbogen? Kontaktbogen ja, for børnehaveklassen. Hun kl. Jeg har haft hovedpine hele mit liv, og det har ikke været en buldrende hovedpine, men det har været hovedpine, der også er blevet udløst. Der var der hele tiden, og så blev den bare værre, hvis jeg havde sovet med en anden hovedpude end min memory foam hovedpude.
Speaker 2:Så jeg har haft kronisk hovedpine. jeg har haft en kæbe der knækker, jeg har lidt åben bid, jeg har indadvendte undertænder. De vender sådan indad i sådan en lille ve, hvis man kigger. Så har jeg haft. altså jeg blev nødt til at gøre noget, fordi alle mine kintænder var så hårdt medtaget af mit hårde tyk og skærme tænderne om natten, at alle sammen var ved at begynde at revne, alle mine k så hårdt sammen.
Speaker 2:Et korrekt bid har jeg fundet af sidenhen af sådan et, hvor man ligesom kan forestille sig, at de hviler og der ligesom kan ligge sådan en lille tynd lad af silkepapir rigtig ind imellem. Så det har jeg virkelig mega hårdt bid. og så var der jo sådan en ting, som jeg har overvejet, om jeg skulle. faktisk jeg var blevet røntgenfotograferet og der var ikke noget med den. så jeg skulle videre til en MR-scanning for at se, hvad fanden det var, om det var noget i ledbåndene. Men cirka 24 timer efter jeg havde fået klippet mit tungebånd, så forsvand. Og det var faktisk der, hvor jeg som 34-årig på det tidspunkt Var blevet sendt videre til MR-scanning, fordi jeg havde ingen mobilitet i min hofte.
Speaker 1:Og hvordan er den hofte i dag egentlig? Fordi mærker du noget engang imellem?
Speaker 2:Altså, smerten i min hofte var fuldstændig væk i tre år, men her, det sidste års tid er det sådan. Min tun, min tunge heller ikke, er helt så smidig mere, men jeg er begyndt at have smerter i en lille grad i høje hofte igen. Så jeg tænker helt sikkert, at der er noget at arbejde videre med der. Til gengæld er min spændingshodepin fuldstændig væk. Jeg havde efterklippet 14 dage uden nogen former for hovedpine, hovedpine, og det var det vildeste at prøve. Altså, når du har haft hovedpine, sådan en svag hovedpine, hele livet, afløste af en stærk hovedpine, så er det det vildeste at prøve, og der gik cirka 10-14 dage. Så kom der cirka 10% af min hovedpine tilbage, men den er væk i dag.
Speaker 1:Okay, fordi man kan sige, at et er, at du går fra at være en masse symptomer til ingen symptomer, så skal vi jo bare lige huske at fortælle her, at der er jo ikke et quick fix på hverken børnenes klip af tungebånd eller voksnes. Så vi to var jo i et lille tungetræningsforløb sammen inden, og man havde nogle øvelser også lige efter klip, og så havde man også et måneds tid i hvert fald nogle øvelser man skulle lave, for at du ligesom oparbejdede noget styrke i din tunge og du lærte at slappe lidt mere af i dine kæber. Fordi det der er med en tunge, det er jo det den, der skal op og danne det her virkelig kompenserende spændinger fra de kæber, så tungen skal ligesom være toppen af munden og danne det her vakuum, og det er jo noget, der skal læres, det skal trænes op. Så det er jo ikke sådan, at det lyder jo vildt fedt at bare sige sådan. Og så smaskede den det, for vi to tog faktisk det for løb sammen.
Speaker 2:Jeg skulle nok have klippet mit også samtidig, men det kan man jo så, så, derfor må I døje med alle hendes små kliklede derovre, for hun har ikke lige fået det gjort.
Speaker 1:Ja, men det jeg kan huske, det var, at du faktisk nærmestisk at lave meget af det her. Så det er jo også tit en eller anden fagperson, der skal ind og vurdere, hvad er så det vigtigste du skal gøre her, fordi der var faktisk nogle udfordringer du fik med at træne tungen op her, mens der stadig var en masse spændinger, og hvis det også i forløbet efter, sådan som jeg husker det, ikke?
Speaker 2:Jo, en række øvelser, der ligesom var blevet specielt udvalgt. Jeg kan huske, det var lige under corona, og det var derfor det var første gang du kunne tage et såkaldt OMFT-forløb. Altså, hvad står det for Det ved du måske? Omeoficiale.
Speaker 1:OMFT Facial Treatment.
Speaker 2:Det må vi lige slå op i. Ja, det slår vi lige op, jeg kan aldrig huske det.
Speaker 1:Jeg kalder det bare OMFT, Men det er træning af, kan man sige hele mundmotorikken efter klip fra fem år og op til voksne. Så man taler ikke om OMFT til babyer.
Speaker 2:Så man kan ligesom tænke det, at din tunge muskulatur skal til at gøre noget andet end den har været vant til, og derfor, hvor skal du træne op? Fordi, hvis ikke du har trænet op og øvet den i ligesom have styrke til at blive op i gane, så vil den blive Og synke, og synke korrekt, hvilket jeg overhovedet ikke gjorde og stadig også døjer lidt med. Men så får du ikke det optimale ud af. Det Kan man ikke sige det sådan.
Speaker 1:Jo, det er i hvert fald det et bedre output af dem, der har brugt flere måneder på at træne op, og de har selvfølgelig jo også virkelig en meget god intention om at det skal ende godt, når man også gør noget ud af det. Men det er klart det jeg oplever, at når de også har brugt tid på at træne, så har de også et bedre output efter.
Speaker 2:Og nu er du jo fagperson og jeg er moren og jeg tænker nogle gange på. Jeg har nemlig mødt flere hvor de virkelig gerne vil have klippet deres tungebånd og hvor de har rigtig mange forskellige symptomer. Der er jo også bare stress osv, fordi der er noget med at når tungen ligger i ganen så stimulerer den vagusnaven, hele det centrale nervesystem, bliver beroliget. Der er rigtig mange der oplever meget der. Jeg tror ikke nødvendigvis vi skal komme ind på ADH, det er lige nu men der er et eller andet der peger i en retning der. Bare for at sige at jeg oplever mange hvor jeg tænker, at de vil have kæmpe, kæmpe effekt af at få klippet deres tungebånd eller løsnet det, fordi de skal i et langt træningsforløb af tungen inden. Og der har jeg sådan en pragmatisk tilgang hvor jeg synes virkelig det er ærgerligt, hvis de går glip af at få løsnet det her helt lavpraktiske bindevæv der sidder og er for stramt til deres tunge, fordi de ikke kan overskue at. Trænker du om det.
Speaker 1:Jamen, for mange er det jo også et økonomisk spørgsmål, Altså hvor det er, hvis du skal op og ligge i den 8.000-10.000 for at få det her indgreb, for at få det optimale output. Det er ret mange penge For folk, der egentlig ikke helt ved, om man får det output, som man søger, fordi du vil jo nok gerne give for at du ikke skal have hovedpæn resten af dit liv. Det er jo virkelig billigt sluppet.
Speaker 2:Ja, nu, når man ved det, så er man sådan, at jeg vil give 100.000, for den effekt jeg fik af det tungebåndsklip, der vil jeg give 100.000 uden at blinke, altså fordi det har optimeret hele min livstrivsel. Og det er bare der, hvor jeg synes, at det er også forskelligt, og jeg er super sådan modtagelig kalder du det altid, for jeg er meget sensitiv på en eller anden måde, og det er jo også positivt, når der sådan netop sker noget. Ja, det er jo ikke alle, der oplever så mange mirakuløse effekter, nærmest som jeg har gjort. Men for mig var det rigtig dejligt at have en fagperson med. Hun hedder Mie, hun er fra funktionel terapi og ved sindssygt meget om mundmotorik, i det hele taget sammen med en anden rigtig, rigtig dygtig ergoterapeut, mundmotorisk specialist, hanne Bundgaard. De er virkelig nogle skarpe damer på det her område.
Speaker 1:Det må man sige, og de begynder også at udvikle både nogle kurser til forældre, og de har lavet fagpersonkurser i nogle år nu. Men nu begynder de faktisk også at tænke, det kan være en god idé at gøre forældre lidt klogere.
Speaker 2:Ja, det er virkelig en god idé. Jeg tænker, vi skal lidt ind på hvordan selve indgrebet foregår eller kan foregå på.
Speaker 1:Jo, altså herhjemme i Danmark, der vil der jo, der vil det blive klippet med saks, hvis man går til en ørnissehalslæge i Danmark. Der er en tandlæge i Danmark, der også klibber med, eller klibber med, løsner det med laser, og hun løsner desværre indtil videre kun voksne, og hun løsner også kun voksne, der har trænet op inden for at få et, fordi hun også fornemmer, at det giver et bedre output. Så tager man til udlandet, så er det jo meget tandlæger, der gør det her indgreb, og de bruger alt fra elektrobrænder, som lugter lidt mere.
Speaker 1:Det har du vist prøvet med din datter Det er blandt andet i Holland og i Tyskland og i Irland osv. der klipper de med eller løsner med laser. Så det er egentlig faktisk mest, hvis du skal til en ørnæsehalslæge i Danmark, så vil, så ville de klippe med en saks.
Speaker 2:Ja, og jeg har jo fået mit løsnet med en laser, og min datter, da hun var fem år, fik sit løsnet med en elektrobrænder, og det var ikke sådan, at jeg på nogen måde kunne se som ikke faglært nogen form for forskel i hverken resultatet eller i oplevelsen.
Speaker 1:Men begge gange har det været en enormt god oplevelse. Det har det. Man siger også som udgangspunkt, at værktøjet er ligegyldigt, så længe den der udfører det er specialist inden for det de laver, så kan de faktisk lave et godt indgreb, om det er med sakslaser eller elektrobrændere. Der er nogle studier der taler lidt om om der er en forskel i helingen af arvevet efter det har blevet løsnet med laser eller brændt, eller i versus klip, hvor der er noget der tyder på nogle gange at de kan klaske lidt mere sammen når det er sax. Men der er også noget der tyder på det andet, fordi vi hele er jo så forskellige i kroppen, alt efter hvem vi er, så der er ikke noget entydigt på om der er et redskab der er bedre end andet.
Speaker 2:Der kan muligvis også være noget omkring, altså netop med laser eller elektrobrænder så lukker du såret lidt nemmere i forhold til potentielle blødninger, at i Danmark er det stadig et tabuiseret eller omdiskuteret indgreb, hvor vi tager til Irland, vi tager til Tyskland, vi tager til Holland, vi tager til Polen, vi tager rundt til alle vores nabolande for at få lavet et indgreb med en elektrobrænder eller en laser langt hen ad vejen som på en eller anden måde. Det er så svært at lave statistik på, men det er også bare som. Jeg kan kun fortælle min personlige historie, men den er også vigtig.
Speaker 2:Ja, og det har også gjort en kæmpe forskel for min datter. Altså, ja, da hun var fem år, da hun fik det gjort, hun fik en jeg kalder det altid hun fik en blød krop. Hun sad altid ret op og ned på mig, og efter vi fik klippet tungebånd, så begyndte hun at læne sig ind mod mig Og hendes mørke render under øjnene blev markant mindre, og der var ja hendes. hendes ansigtsformer også ændrede sig, og det var jo jeg var ikke fået at fortælle, hvorfor det var. jeg også tænkt, at nu skal jeg bare have det gjort. Det var også. det hjalp lidt på det for mig, at jeg så sådan et før-efterbillede af en, der havde fået det gjort, hvor det ikke er fordi jeg har manglet kæbelinje fuldstændig, men jeg har altid haft sådan lidt en tilbagetrukken hage, aldrig i hvert fald haft en der Hollywood, hvor det nærmest altså kæbelinjen går op under hagen, og det har jeg stadig ikke.
Speaker 2:men hele min ansigtsform har jo ændret sig ret meget efter at jeg fik mit tungebånd løsnet, så hvor jeg følte det, det sekund det blev løsnet, jeg følte mig som en ule, og jeg havde virkelig sådan. jeg har det stadig. altså, det er ikke sådan en gåhed, men ikke en dobbelthage, men en trækning tilbage, hvor jeg godt ser, når jeg bevæger min tunge sålen. der sidder der, og det er den, der har lavet den restriktion tilbage i mig, som jo også bare har gjort, at den har skabt så meget ravage i mit system, både kosmetisk i kæberne og det hele samtidig med. jeg kan huske, du altid har sagt til mig gå nu ordentligt, anna.
Speaker 2:Det var, fordi mine hofter sådan svingede Ja side til side. hvor nu er jeg blevet fast? Og det er simpelthen fordi jeg kan få forbindelse, føler jeg, til mine baller. nu, jeg har aldrig kunne have forbindelse til dem, og derfor har jeg fået en meget mere stabil gang, og det kan jo også være noget, der på sigt også hjælper med hoften. Men det er jo simpelthen et eller andet med hele, at jeg er blevet connectet på en eller anden måde.
Speaker 1:Jeg kunne godt tænke mig lige at høre, fordi det jeg oplever er en stor bekymring for mange forældre, men også de voksne jeg har igennem, der har fået klippet, Gjorde det ondt.
Speaker 2:Altså jeg piece of cake, det må jeg sige, for mig var det i hvert fald. Da min datter skulle klippes, der gav jeg hende panodil inden, og hun fik også en slikkepind med noget bedøvende i til munden, som man også sørgede for, som var nede under tungen osv. Efter, og så holdte jeg hendes smertedække ud af panodil i et og et halvt døgn bagefter For mit eget vedkommende. Der tænkte jeg, jeg er sådan lidt mod medicin, ikke sådan med vilje, bare sådan. Jeg er allergisk over for så mange ting, så jeg prøver også at holde mig for så mange ting som muligt.
Speaker 2:Så tænkte jeg, den her, den tager jeg sgu uden nogen former for smertelindring. Men jeg fik det jo faktisk gjort. På et tidspunkt var muligt at få det gjort i Vejle med en laser, også med en tandlæge Derovre hun gør det ikke mere desværre men jeg fik simpelthen sådan en bedøvelse under tungen, ligesom når man skulle have lavet et hul. Så jeg var relativt bedøvet faktisk, og jeg kunne overhovedet ikke mærke det. Da min datter, hun havde fået den der slikkepins, hendes bedøvelse af to panodiler, hun lå også med åben mund og trækvade og talte til syv, mens hun fik sit løsnet og klarede det så flot, og jeg tænkte bagpisen, ej, den klarer jeg uden, men det er at komme hjem seks timer efter.
Speaker 1:Der kan jeg huske, at jeg tænkte sådan ej jeg t i slåskamp efter. Altså der er nogle muskler, der har været på arbejde længe, der bare bliver så ømme.
Speaker 2:Ja, fordi en ting er, at du får ligesom et sår under tungen, kan du sige Og det er jo sådan ligesom et sår, ja, det er da ikke rart at have, men det var faktisk også rigtig meget muskulært, det Altså, det føltes som om Det var den vildeste følelse At føle, at hele ganen var fyldt ud af min tunge. Det var så vildt at prøve, og følelsen blev længere, så jeg lesbede lige lidt i starten. Jeg var sådan Hvordan får jeg nogensinde styr på den her tunge? Men nu er jeg jo faktisk begyndt at lesbe markant mindre Efter. jeg har fået det klippet, min nye tunge og kende det helt sikkert.
Speaker 1:Men det var ikke så slemt. Altså, du har været lidt øm i timerne efter, og så tog du panodiler nogle dage, eller kunne du egentlig nøjes med den ene gang der, eller hvad?
Speaker 2:Nej, jeg holdt mig faktisk, fordi så havde jeg alligevel lige prøvet at mærke, at det gjorde lidt nalle, og så skulle jeg lave aftercare, som altså, hvis man forestiller sig, under tungen du klipper tungebåndet over, så gælder det om, at du får nemlig altså tungebånd igen, så det gælder om at strække det ud, fordi der er ingen grund til det, hvis tungt man kan forestille sig, det vokser kort sammen eller det vokser langt sammen. Så jeg strak det sådan. Så derfor så beslutt i halvanden døgn cirka. Men det var virkelig. Jeg havde altså også født det på børn.
Speaker 1:Det var ingenting, okay, fordi der er nogen, der tager panodiler væsentligt længere tid.
Speaker 2:Ja, men jeg tror det gik også virkelig fint med mit klip.
Speaker 1:Ja, Og det man siger omkring det her med aftercare.
Speaker 1:Det er jo en tanke om at netop at lade den her sårhæling vokse mere fleksibelt sammen, så det bliver, at tungen bliver så højt som muligt, at den ikke bare falder ned på plads. Ligesom, hvis man forestiller sig, at man har en blist inde i munden, så hæler vi helt vildt hurtigt. Munden er ligesom designet til at der ikke skal alt for mange bakterier ind der, så vi vokser sammen rigtig hurtigt. Og det er på baggrund af det, at det her aftercare er opstået. Det er for simpelthen at sørge for at holde de her flader så åbne som muligt, så det bliver så fleksibelt. Den her sovehælling i stedet for, som du siger, netop at det ikke bare klask er en top og en bund, og så er der en midte og det er midten her. Den horizontale del, hedder det det? Hvad hedder det? Den vandrette del? Ja, vandrette.
Speaker 1:Den vandrette del, der tit lukker sammen først, og det er jo der, hvor man så vokser sammen i det dybe plane af vævet, ikke. Så det er det. Vi forsøger, bund og adskille de her punkter, så det bliver så åbent som muligt over tid og arvevshælingen bliver så fleksibel og god som muligt.
Speaker 2:Ja, og man kalder det aftercare. Det er simpelthen sådan en række øvelser man laver i såret, netop hvor man strækker tungen op og gnider lidt i såret osv.
Speaker 1:Man laver noget yoga for tungen no-transcript, fordi du kan jo bare selv sige fra i det Der ligger jo nogle anbefalinger på kan man sige nu taler vi ikke om babyerne i dag, men det jeg ofte får spørgsmål fra for forældrene, det er det her med, er det her aftercare vigtigt, og Og der kan jeg jo mest referere. selvfølgelig kan jeg jo også se, hvad jeg mærker. eller mærke dem, der har lavet aftercare vs dem, der ikke laver aftercare En forskel i det erfaringsmæssigt og samtidig med alle mulige komponenter i, om de bruger sutter, hvordan er deres stress situation og alle de her ting, som jo også har en impact i hvordan vi heler. Men synes du, at selve aftercare-delen gjorde en forskel for dig, eller kunne du godt have klaret uden? Fordi jeg ved jo faktisk, at man egentlig ikke har så meget aftercare til voksne, hvor det er mere tungetræning. Men jeg oplever vildt mange voksne, der har behov for at løsne det med deres fingre alligevel.
Speaker 2:Ja, for mit vedkommende føltes det virkelig godt, fordi jeg følte at min tunge ville jo gerne ned hvor den plejede, instinktivt, og når jeg ligesom var inde og arbejde med såret og strækte og åbnede det igen. Det er jo faktisk det man gør Man åbner faktisk sit sår igen og igen for at det kan få en større og at den bedre kunne, det, der var meningen den skulle kunne, fremadrettet. Okay.
Speaker 1:Ja, så for mig. Så, hvis du sprang derovre i nat, så ville du kunne mærke forskel.
Speaker 2:Ja, det synes jeg faktisk, at jeg kunne. Ja, det må jeg sige, og det var også, bare, fordi jeg armede det og så det var så nemt. Ja, og jeg gjorde jo også. Jeg fik klippet mit eget først frem for at få klippet min datters, fordi jeg vidste jo, at hendes også var meget stramt, og hendes var jo ligesom mit, og jeg vidste jo, hvad jeg havde døjet med hele mit liv. Så da jeg først fik den indsigt, så tænkte jeg bare, jeg skal prøve at gøre det på hende. Min mand var selvfølgelig helt totalt med på det, og det gav mig en kæmpe ro. Jeg kunne mærke alle de store effekter jeg selv oplevede, samtidig med at jeg havde mærket, hvad indgrebet var, og min datter, der jo var fem år, vi havde øget inden og holdt munden åben i ti sekunder, og så videre vi på restauranten, og så spiste hun en gigaportions spaghetti med kødsovs. Jeg har aldrig set hende spise på den måde før. Det var sindssygt. Hun fik bare en voksen portion og hun kørte bare, og hun var så glad, ja, det må jeg sige. Og så fik hun bare panodiler og skærmtid bagefteru' skærmtid, der Det var der, altså bare fuld gas på det, og hun hyggede sig. Det var virkelig en god oplevelse, det må jeg sige. Jeg har taget en erfaring med fra en anden, fordi nogle gange så oplever jeg også, at der er nogle voksne der skriver til mig og hører hvad tænker du osv i forhold til hvad oplevede du her? Og jeg har s som har skrevet til mig, som endte med at tage afsted. Han var i Polen faktisk, og for sit tungebånd løsnede, og det er jo fordi han er skuespiller og hans sangtrænere har altid sagt der er altså et eller andet der gør du ikke når dit fulde potentiale her, der er et eller andet med din udtale, noget der ikke spiller. Og det var derfor at han havde den brændende platform, som man ville kalde det inden for journalistik, til at gøre noget ved det, ligesom jeg fik at vide at alle dine kindtænder er ved at smadre. Hvad gør vi her? Så han havde også en god årsag til det, og han skrev til mig efter noget tid Jeg kan se at det er halvandet år siden nu. Jeg havde bare sådan lyst til at læse op hvad han skrev, fordi så er der da, om ikke andet, to voksne menneskers erfaring. Hvis der er nogen der ligesom sidder og tænker sådan altså, hvad er det for noget? Nå, men han er selvfølgelig anonym, fordi ja, det er han. Så er der gået en måned siden jeg fik laserfjernet mit tungebånd. Altså det lyder måske lidt voldsomt, at han har fået det klippet ikke, og jeg vil lige give det lidt tid. Inden jeg skrev til dig, jeg havde egentlig fået at vide fra min læge at jeg ikke skulle forvente det store, og det var lidt hokus pokus med alle de testimonials der var online. Men stop, nu, hvor er det fuldstændig latter lidt, at jeg har gået rundt med det hele mit liv. Du får Nå. Så roser han mig lidt her. Yes, det behøver vi ikke.
Speaker 2:Jeg havde jo en del spændinger og problemer med nakke, som bare er meget bedre nu. Jeg kan synge bedre, min stemme er mere klar og min hals er afslappet. Min sanglærer kan også høre det, plus, min angst omkring at bruge min stemme er næsten væk. Min holdning er blevet bedre, som jeg har rejst mig op rigtigt for første gang, så min mave puster sig ikke ud af, og jeg ser allerede anderledes resultater nede i fitnesscenteret. Og det er jo faktisk sjovt, for det var det jeg også glemte, hvor jeg var. Ja, præcis, jeg går tilbage til hans besked. Jeg kan endda mærke, at jeg bruger mine muskler anderledes, men altså bedre, og andre kan også se det, men allerbedst er altså min søvn reddet. Jeg har haft kroniske problemer med søvn hele mit liv, til en grad hvor jeg har frygtet min fremtid i forhold til job, partnerskab, forældreskab osv.
Speaker 2:Fordi jeg aldrig er udhviled. Jeg kan ikke vågne tidligt eller komme ordentligt i gang fra start, og jeg har prøvet alt. Jeg vågner mellem 6.30 og 7.30 nu, og så er der sådan tre emojis der eksploderer, så man slet ikke jeg kan sætte ord på hvor meget det betyder at gøre forskel. Jeg er klar på dagen, Jeg er oplagt, åben for nye ting i stedet for at være konstant udmattet i mit hoved. Nu er jeg endda hoppet på kursus og lærer lidt om økonomi, og jeg synes det er spændende, og så en grave smiley snart. Men så sidste lidt kan jeg konstatere at jeg har haft en eller anden ængstlighed i krop og sind altid, og den er bare stort set væk. Det er fantastisk. Altså. Jeg synes simpelthen jeg blev også så glad for at han skrev det til mig, fordi nogle gange så føler jeg mig helt sindssyg når jeg fortæller Altså jeg tør ikke at nævne det, der med min hofte.
Speaker 2:Jeg har fået det meget bedre, fordi jeg synes jeg lyder fuldstændig sindssyg, men for mig er vel en af de 10 effekter jeg har oplevet værd nok til at gøre det igen, hvis min hovedbind er væk. Min hofte har ikke gjort ondt i 100 år. Jeg har fået kontakt til mine muskler. Min kæber gør jo ikke ondt mere. Mine tænder er ikke ved at blive smadret mere. Jeg er stoppet med at snorke. Jeg skal ikke tænde om natten. Det er helt vildt.
Speaker 1:Ja, det er altså dejligt at høre, synes jeg, alle de her erfaringer, fordi det er vildt svært at lave forskning på det her område. jeg tror, som kan ændre det lidt, det er, at vi begynder at få øjnene op for, hvor vigtig næseværetrækning er og hvor meget det betyder for søvn og vores måde at være udhvilede på, og det ved vi i hvert fald, hvad det gør ved kroppen, hvis vi sover med en dårlig kvalitet. Så jeg tror, det er her vi kan begynde at tale nogenlunde samme sprog, fordi det ved vi altså er ret vigtigt. nu. Og toppen af munden, altså vores gane, det er altså bunden af vores næse, så de har fuldstændig top og bund sammen og er så relevante. Hvis der ikke er en bred gane, så kan det også påvirke hvor meget luft vi kan få i vores næse. Så derfor er vi nødt til at se det her som en funktionel sammenhæng, inden at der måske kommer fuldstændig forskning ind i det her billede.
Speaker 2:Altså simpelthen se den her funktionelle anatomi som værende nok til, at det er noget vi har set i klinikken gennem mange år. Og netop det du siger lige der med næseværetrækning. Det er jo rigtigt. Jeg har jo været kronisk mundværetrækker i hele mit liv. Jeg vidste ikke, om man skulle bruge næsen til at trnd. Så ryger jeg tungen jo op i gamen og så blokerer den jo for mundværetrækningen, fordi så er der ligesom ikke nogen passage fra mundåbningen til næsen mere. Så jeg opdagede jo lige pludselig, at min næse ikke fungerede. Det var så, fordi jeg havde kroniskrig, havde brugt min næse til noget. Men det er faktisk stadig en af de ting jeg møder, hvor jeg ser folk, der trækker vejret udelukkende gennem munden, hvor de er sådan jamen, det er da bare sådan, man trækker vejret, og det kan man også godt, det er rigtigt. Men altså, jeg vågner jo.
Speaker 2:Ej, det er også glemt at sige. jeg vågner jo. Naturligt for mig at lukke munden helt, når jeg sover, men jeg er jo også blevet meget mere drænet i mit ansigt. Jeg har jo altid været hævet i ansigtet, enormt hævet omkring øjnene. Det har jeg aldrig forstået.
Speaker 2:Altså, jeg har aldrig forstået det der med at du skulle i bad om morgenen for at fjerne din hævelse Hvad var sådan en hævel? men efter jeg kan trække vejret gennem næsen om natten og har mundtag på, så er jeg jo slank i ansigtet når jeg vågner. Og jeg troede jo bare at jeg var sådan en, der var tyk i hovedet når jeg vågnede, eller tyk altså, der er væske i mit ansigt og rundt om øjnene, og det er jo simpelthen det føles.
Speaker 1:Jeg kan ikke forklare det bedre end Ja tillykke til dig, du Tak skal du have, og så kan man sige, at et af det her Det er jo selvfølgelig din historie. Jeg har også ret stramt tungebånd Og har jo slet ikke De symptomer, som du døjer med. Jeg kan godt mærke, at jeg har noget med min udtale.
Speaker 2:Jeg kan også sige som hende, der klipper Din podcast så laver du tit sådan en lille Klik med tungen, inden du skal til at sige noget. Men det er jo også. Du har jo bare en eller anden naturlig fysiologisk evne til at kompensere enormt hensigtsmæssigt eller hvad. Men det er jo, fordi det også handler om alle ens kropsystemer.
Speaker 1:Altså, hvordan fungerer dit nervesystem, dit hormonsystem, dit stresssystem og alle de her ting i kroppen hænger jo bare sammen med os. Vi er jo meget mere end den her fysiske krop, og den hænger bare sammen på virkelig mange forunderlige måder. Og jo mere vi bliver klogere på bare hvad en dyb vejrtrækning kan sætte i gang i vores krop, så tror jeg, vi er nødt til at se det lidt anderled på det. Det hele hænger bare sammen, og min krop fungerer bare egentlig ret godt. Altså, jeg ville da gerne, jeg kunne godt tænke mig at overveje, hvis jeg skulle gøre det, som jeg jo nok gør på et tidspunkt. Så er det nok min holdning, som jeg tænker, at hvis den kunne gøre noget.
Speaker 1:Jeg er også altid sådan lidt spændt ned omkring mit tungeben og mine tungemuskler, men jeg har hverken hovedpinekæbespændinger hævet i hovedet eller nogle af de ting, som du egentlig kæmper lidt med, og det er egentlig faktisk bare for at sige nuancerne i det, og det gør det lidt sværere for mig at tage det der endelige valg af at få det gjort. Bare det her med at tænke, som du siger, at vi er lidt mere ops på den her sundhedsoptimering, Hvis jeg kan sove bedre eller min tunge ligger i ganen hele natten, og hvad godt vil det ikke gøre for hele min måde at restituere på og have en sund krop. Så på baggrund af det kunne jeg sagtens finde på det mere end jeg tænker sådan. Hvorfor skal jeg også have vilde?
Speaker 2:symptomer for at jeg skulle gøre det. Ja, fordi at det er netop hvis du også får trænet din tunge inden. Så var det virkelig for mig. Jeg var sådan are you kidding me? Som han også skriver her. Han skriver sådan jeg kan ikke fatte det. Jeg har gået med det hele livet, altså, hvor er det spild af tid? Og han har så været i Polen og fået det løstet. Men det var samme jeg. Men jeg tror sgu ikke engang at jeg havde fået det gjort på hende, hvis ikke jeg havde mærket effekterne på mig selv. Men igen, wow, mand, det var godt nok et lille indgreb Er du gal i forhold til de effekter jeg har oplevet? Og selvom jeg, som sagt, bare kunne have fået en af dem, så havde jeg gjort det igen.
Speaker 1:Og jeg forstår godt, at du præ bare blive ved med det, Fordi hvis du bare kan ramme en til som ham her, der har fået en livsændrende adfærd, det er sgu da fantastisk. Og så må vi jo bare blive klogere i videnskaben, og alle os, der behandler manuelt med det her, og alle dem, der træner tunger op og taler om dybe og brede ganger, ganer og hvad kan jeg tunge, Altså. vi skal simpelthen bare blive klogere, så vi kan hjælpe mange flere, i stedet for bare at sige, det er hokus pokus.
Speaker 2:Ja, præcis Det er simpelthen for let købt.
Speaker 1:Vi kan også høre alle nuancer af det Jeg har præcis tænkt alle dem, der render rundt med apnø og alle de her ting, hvor man ikke engang undersøger, ser ud om der er et blødt svæld, om der er jamen, hvad er der? Altså, det er bare. Det synes jeg altså er lidt for lidt købt, og det skal vi blive bedre til.
Speaker 2:Ja, det var faktisk en af. Det var faktisk også det som var en af de overvejende årsager igen i forbindelse med alt det her med mit hårde nattepid vil jeg kalde det. Det var, føler jeg ikke træk været, så det var faktisk. Jeg var også begyndt at have søvnopnød, muligvis også sammenhængende lidt med noget udmattelse osv i forbindelse med at have en baby oveni og have en toddler. Men stadigvæk, det er jo også søvnopnød. Altså, det er også en af symptomerne. Jeg tror bare at, fordi jeg ved, at det er et omdiskuteret emne, at jeg tror helt sikkert at jeg får lyst til at skrive sådan noget på episoden med at det her er kun en udtryk for vores egen holdning, fordi jeg er faktisk helt nervøs for hvordan det bliver taget imod.
Speaker 2:Når du tal i en Facebook-gruppe hvor der var en der sådan før og efter tungebånd med et års mellemrum, hvor hendes kæbelinje var fuldstændig forandret og hun havde ikke dobbelthæng mere og jeg var sådan, altså hvordan? what? På grund af at jeg løsner den lille fold og nu står jeg der selv, hvor jeg er blevet, jeg har fået meget benere ansigt mærke, at det kunne godt være at de skulle dykke ned i det. Så håber jeg, at de kan få noget inspiration og noget mod til at dykke ned i det i hvert fald, fordi så kan de træffe et oplyst valg i stedet for bare at gå et helt liv med noget, som er unødvendigt.
Speaker 1:Ja, og det jeg lige vil sige sådan her, inden vi slutter helt, det er, at hvis du skal sådan have en fornemmelse af om det kan være tungen, der er lidt restriktiv, så skal du faktisk kunne nå ud og rense og mærke alle dine tænder, altså på ydersiden og indersiden af dine kindtænder. Nu sidder Hannah lige og prøver, om hun kan her. Så det er både på top og bund, at du skal faktisk kunne nå ud og rense brug af kæber.
Speaker 2:Og jeg sad lige og kørte rundt med dem i Arte på at godt mærke.
Speaker 1:Så det er jo noget af det man kigger på, hvis man kommer til en OMFT-uddannet som kigger på alle de her kompenserende adfærd og så en meget sjov ting. I kan prøve at teste derhjemme det mund mens du har åbnet munden.
Speaker 1:Altså sådan på højkant, ja, ja, en hånd på højkant, en hånd, og så ser du, om du kan få fire fingre ind, tre fingre ind eller hvad du kan der. Så tager du din hånd ud igen, putter din tungespids op bag fortænderne, ikke så de rørtænderne, men lige bag. Det er Ja, men det er sådan, lige sådan, at spidsen ikke rører bagsiden af fortænderne, men lige bag der, og så lægger du din tungespids der, og så ser du, hvor meget du kan åbne din mund. Det skal nogenlunde være det samme, om du har tungespidsen der eller ej.
Speaker 1:Og hvis du så går fra at have fire fingre inde i munden til to fingre inde i munden, så har du i hvert fald en eller anden form for restriktion af noget funktion af den her tunge, og så skal du selvfølgelig have arbejdet mere ud i hvad er det og hvilke typer er det? Så, det kan man i hvert fald lige prøve derhjemme og se, hvis der er stor forskel på hvor meget man kan åbne munden med tungen i tukkespidsen, i ganen, og så, om man kan rense alle sine tænder så mindst kæben simpelthen så stille. Og det er faktisk ret svært, det kan jeg nemlig ikke helt, så det kunne også godt være.
Speaker 2:Men du har også sindssygt stramt unge børn. Ja, Det er virkelig nogle gode tip, mie. Så begynd at være lidt nysgerrig på jeres egen situation, især lidt, hvis jeres børn har haft stramt unge tændelsesundertrøje igennem siden 30'erne og alle kvinderne jeg er sikker på du ved, den kører bare deroppe igennem generationerne. Så prøv at være ops på det, fordi det der var i mit tilfælde var jo også, at lige pludselig så kan du være ops på det næste barn, hvis det er atøre for at det er nok til at lave et indgreb.
Speaker 1:Det er jo kun dig selv, der kan mærke det.
Speaker 2:Ja, det er det, og i hvert fald for mit vedkommende er det bare vigtigt, at folk ved, at it's a real thing, at det er ikke en trend, det er ikkeet som man bare kan afskrive som ligegyldigt eller whatever. Det er jo bare en tungefunktion. Det er det måske for nogen, men det har det bestemt ikke været for mig, i hvert fald.
Speaker 1:Nej, det er jo også bare et bevis på at vi mangler masser af data endnu, på at vi kan sige noget der har en eller anden form for konsensus på den lange bane. Så få gode erfaringer, jamen, så er vi jo nødt til at tænke okay, hvis der er så mange der faktisk får effekt af det, hvad skal vi så ændre for procedurer her, og hvad skal vi begynde at være bedre til at kigge på? Og det tænker jeg vel egentlig nogenlunde kunne være de sidste ord for i dag medmindre du lige har noget på falder.
Speaker 2:Og der er også ting, der ændrer sig nu, og for mig er det bare vigtigt at bruge min egen opsøgviden og så mærk ind i hvad der giver mening, fordi det er ikke sådan, at de endelige svar er fundet endnu, og det er heller ikke sikkert, at det overhovedet ikke er for alle et endeligt svar, at jeg har fået klippet sit tungebånd, men i hvert fald, det er ikke så statisk.
Speaker 1:Alt det med sundhed Og nogen har også lyst til at optimere mere end andre, og det er også helt okay.
Speaker 2:Og sådan en er jeg jo. Ja, også mig. Jo, vi er jo nogle værre nogen. Ja, hvis der er noget, der kan blive bedre, så why not.
Speaker 1:Ja, Og det er vi jo selvfølgelig klar over, at. Så kan vi sidde og klappe hinanden på skuldrene og blive enent mind her Og sige nå, det var deres holdning, Og så er det okay, og så kan man bruge det man har lyst til.
Speaker 2:Og så tror jeg bare, jeg vil sige, vi har jo også lavet en episode om Stram Tungebånd og Baby, Og jeg kan simpelthen ikke huske, hvad episode det er, men det er i hvert fald før den her. Så prøv, og så tror jeg bare, jeg vil sige tak for i dag, mie.
Speaker 1:Jamen selv tak og tak for at dele din historie.
Speaker 2:Jeg håber virkelig at Ej skriv endelig, hvis der er nogen af jer der har enten fået løsnet, og det har gjort en kæmpe forskel, løsnet, det ikke har gjort nogen forskel Eller spørgsmål, fordi vi jo begyndte med det her.
Speaker 1:Hvor skal vi starte Et eller andet omkring den her vilde ting, det her med at få klippet tungebånd? Så der er altid mange spørgsmål til det, Så I sender dem bare på.
Speaker 2:Ja, den skriver jeg lige i mailadressen der Eller på vores Instagram-profil Armehjerne underscore podcast. Ja, der svarger med, men det er altså en meget fed profil at følge, det må jeg sige. Det er det i hvert fald, jamen. Tak for i dag, mie.
Speaker 1:Selv tak, Hannah.