David Storoy's Podcast

Innledning til bloggen Finnes det en kulturkrig? Er Woke overdrevet? En analyse av hva vi liker og misliker i dagens verden

David Storoy

Innledning
 
Begrepet "woke" har gjennomgått en betydelig forvandling fra sin opprinnelige betydning til å bli et ord som ofte beskrives som misbrukt og overdrevet. Opprinnelig hadde "woke" røtter i afroamerikansk slangspråk og ble brukt for å betegne en bevissthet om sosial urettferdighet, særlig rasisme og diskriminering. Det handlet om å "våkne" til samfunnsproblemer som påvirker marginaliserte grupper. I denne sammenhengen var begrepet knyttet til empati, inkludering og rettferdighet.

I løpet av de siste årene har imidlertid ordet blitt fanget opp i den politiske debatten og har fått en mer polarisert og negativ ladning. På høyresiden blir "woke" ofte brukt som et skjellsord for å diskreditere personer eller bevegelser som fremmer progressive verdier eller ideer som oppleves som for politisk korrekte. Denne bruken av begrepet har gjort at det ofte blir brukt til å avfeie alt fra miljøvern til likestilling som en del av en "woke agenda" eller "woke ideologi", uten at det nødvendigvis reflekterer de faktiske spørsmålene som tas opp.

Videre har "woke" blitt en overforenklet og generalisert betegnelse som omfatter nesten alle liberale eller progressive standpunkter. Dette innebærer at nyanser og variasjoner innenfor disse bevegelsene blir oversett, og at begrepet i mange tilfeller brukes som en form for stempling som ikke anerkjenner kompleksiteten i de aktuelle sakene.

Medienes dekning har også bidratt til denne overdrivelsen. I enkelte konservative medier blir ordet brukt som et fyllord for å beskrive enhver form for sosial eller politisk endring de er uenige i. Denne karikerte fremstillingen av "woke" gjør at begrepet mister sin opprinnelige mening og blir en symbolsk motsetning til det som oppfattes som "vanlige" verdier.

Selv blant dem som støtter progressive ideer, har ordet "woke" begynt å brukes ironisk. Dette reflekterer en forståelse av at begrepet ofte forbindes med overfladisk eller symbolsk aktivisme, der folk viser frem sin «våkne»-holdning uten å følge opp med konkrete handlinger eller dypere innsikt. På denne måten blir "woke" brukt til å kritisere dem som er mer opptatt av hvordan de ser ut utad, enn av den faktiske kampen for sosial rettferdighet.

Politisk har "woke" blitt et effektivt verktøy for å nøre opp under frykt for eller motstand mot sosiale endringer. Ved å kalle motstandere "woke", kan man avskrive komplekse diskusjoner om samfunnsutvikling og rettigheter som en form for ekstremisme, noe som polariserer debatten ytterligere. På grunn av denne utviklingen har "woke" mistet mye av sin opprinnelige betydning og blitt et generelt uttrykk for avvisning av progressive ideer, uten nødvendigvis å reflektere det innholdet begrepet opprinnelig sto for.
 
 En facebook-venn sa det så fint om emnet Woke:
 "Vel, vi får vel alle velge våre kamper, og selv holder jeg meg stort sett unna den idiotiske kulturkrigen. Men her er poenget, som jeg støtter 100%, at woke-begrepet er helt håpløst slik det brukes i såkalt debatt - det fungerer kun som en veldig lavthengende hersketeknikk. Kritiser gjerne utspill, holdninger, politiske og andre avgjørelser som i det offentlige debattrom gjerne stemples som "woke", men man kan avgjort høyne nivået ved å være langt mer presis.» 

Du kan lese mer i bloggen - bevissthetsvitenskap.com/post/finnes-det-en-kulturkrig-er-woke-overdrevet-en-analyse-av-hva-vi-liker-og-misliker-i-dagens-verden