
David Storoy's Podcast
David Storoy's Podcast
Å håndtere usikkerhet og endringer + Forskjellige typer endringer som vi gjennomgår
Å håndtere usikkerhet og endringer + Forskjellige typer endringer som vi gjennomgår
Endringer gjennomtrenger hvert aspekt av livet og å håndtere dem effektivt er sentralt for vår overlevelse og velvære i våre personlige så vel som våre yrkesmessige liv. Nesten alle er bekymret for hvordan framtiden kommer til å utfolde seg. Dette er helt vanlig, og vi burde ikke utvikle komplekser for det. Problemet oppstår når bekymringene blir så sterke at vi blir nevrotiske omkring hva livet har i vente for oss. Frykten over hva som kanskje kommer til å skje blir så sterk at våre liv i stor grad styres av bekymring og stress. Hvordan framtiden vil arte seg er noe ordenen holder i sine egne hender. Ingen vet nøyaktig hva som vil skje i framtiden. Altså blir det å takle usikkerhet og endringer en viktig egenskap for oss alle.
Gita har et dyptgående bidrag for å gjøre det mulig å håndtere endringer effektivt. Før vi går inn i en analyse over hvordan vi kan håndtere endringer effektivt, analyserer vi hvilke typer endringer vi er underlagt, som potensielt sett kan skape omveltninger i vårt følelsesmessige liv.
Forskjellige typer endringer som vi gjennomgår
Helt fra fødselen av er vi underlagt store endringer, som ofte er for traumatiske for oss til å takle adekvat der og da. Den første endringen for et barn er å komme ut av komforten av morens livmor, hvor det var veldig trygt. Å komme ut til en verden som et individ er så ubehagelig at mange barn starter livsreisen med et stort skrik. I to-årsalderen er barnets følelse av individualitet velutviklet og det er store endringer i måten barnet oppfatter og reagerer på omverden.
Ungdomstiden bringer med seg store endringer på det biologiske, intellektuelle og følelsesmessige nivå. Uttrykkene for denne endringen kan ta ulik form, som inkluderer: å kreve uavhengighet fra sitt familiebånd og etablere sterke vennskap utenfor familien, utforske forhold med det motsatte kjønn, ønske store endringer i samfunnet eller generelt sett gjøre opprør mot tingenes tilstand.
Vi endrer oss igjen når vi er ferdig med vårt studentliv og blir med i arbeidslivet. Dette bringer med seg nødvendigheten av å bli mer ansvarlig, i samsvar med et organisatorisk hierarki og jobbe mot mål som er definert av organisasjonen, som ikke nødvendigvis stemmer overens med våre personlige mål. På det personlige plan kan vi gå inn i langvarige forhold og velge å gifte oss. Det å dele livet med noen bringer med seg store endringer i vår livsstil. Vi oppdager at avgjørelser ikke kan bli gjort utelukkende i henhold til våre individuelle preferanser, vi må også tilpasse oss andres meninger og behov. Hvis vi får barn så er det å ta ansvar for å oppdra et annet menneske et stort steg i livet. Vi lærer å elske et annet menneske så dypt at barnas ve og vel blir viktigere enn vårt eget. Denne endringen kan potensielt sett gjøre oss til en mindre selvsentrert person siden vi oppdager kapasiteten til å gi og ha omsorg på en uselvisk måte.
En midtlivskrise er uunngåelig for de fleste. Vi vurderer hva vi har utrettet i livet så langt – personlig og yrkesmessig. I hvilken grad har vi oppnådd våre mål og drømmer? Hva er det som virkelig betyr noe for oss nå? Deretter kan vi oppleve en utfordring i å reorientere livet vårt slik at det blir mer givende. Vi vil også oppleve utfordrende tap av folk som står oss nær, særlig foreldrene våre. Tapet av foreldre skaper et dypt tomrom siden vi da ikke lenger mottar ubetinget kjærlighet og aksept, som vi har mottatt fra dem. Etter hvert som vi blir eldre så vil frykten for døden bli mer påtrengende. Ofte vil vi i 50–60-års alderen bruke en del tid på å ta godt vare på kroppen for å begrense dens forfall og forlenge livet.
Kjøp av boka Bhagavad Gitas Visjon - https://www.bevissthetsvitenskap.com/bok