David Storoy's Podcast

En kritisk refleksjon over utfordringer knyttet til AI-teknologi

David Storoy

Noen utdrag fra en informatikkstudent, som jeg kjenner om emnet, som er verdt å nevne. Han skrev denne hjemmeeksamensoppgaven i 2019. Og det er fortsatt veldig nyttig den dag i dag år 2023:
 
 «Innledning 
 
 Som informatikkstudent så jeg på det å ta dette faget som en mulighet til å fordype meg i en mer filosofisk og samfunnsrelatert tilnærming, til konsekvenser av teknologier som jeg studerer. Jeg hadde (og har fremdeles) stor tro på en slik tverrfaglig tilnærming til et så stort tema, og jeg tror det er nødvendig for å fullt ut forstå implikasjoner av teknologi, og for å kunne ta de riktige valgene. 
 
 Kunstig intelligens vil jeg definere som en maskin skapt av mennesker som er i stand til å gjøre ting som ligner ting ellers bare mennesker er i stand til, med sin intelligens. I denne oppgaven vil jeg se nærmere på hvilke implikasjoner en slik teknologi vil kunne ha for samfunnet. Pga emnets komplekse natur, skal vi se at det spenner over en rekke fagområder, som informatikk, filosofi, jus, og psykologi. 
 
 Jeg har gjennom refleksjoner gjort i løpet av kurset forsøkt å bevare et åpent sinn. Slik har jeg noen ganger kommet frem til nye innsikter og gjort nye refleksjoner, i mitt møte med andre fagretninger og innfallsvinkler. I den forbindelse har særlig de ukentlige refleksjonsoppgavene vært nyttige.»
 
 «I forhold til regulering av å utvikle noe slikt er det også en kjensgjerning at noen aktører kan se ut til å være under mindre kontroll enn andre. F.eks i Kina er det i motsetning til andre steder ingen begrensning på bruk av sensitive data til å utvikle maskinlæring, og dermed er det mulig at Kina vil dra fra resten av verden på dette området. Dersom slike og lignende teknologier viser seg å bli vanskelig å kontrollere kan det måtte oppstå en streng internasjonal kontroll. Men vil det være tilstrekkelig til å ha kontroll, og vil det komme tidsnok? 
 
 En annen sentral innsikt jeg har fått er at mange framtidige endringer av samfunnet ved hjelp av AI etter min mening ikke er naturlig, fordi kunstig intelligens av natur ikke er naturlig. Som i eksempelet med en AI som booker bord på restaurant vil det kunne oppstå mange unaturlige situasjoner med slike teknologier. Samtidig tenker jeg at det er viktig å se hvor behovene er store nok til at bruk av ny teknologi vil være bedre enn andre alternativer. 
 
 Gjennom kurset har tenkningen min hovedsakelig endret seg ved at jeg har oppdaget nye problemstillinger som jeg har måtte ta stilling til. Jeg har gjentatte ganger endret syn på det totale bildet i møte med forskjellige juridiske betraktninger. Jeg tror fremdeles at det foregår et kappløp mellom stormaktene som vil medføre en mangel på regulering (f.eks i forhold til innhenting av data), og et monopol på overlegne teknologier. >
 
 Jeg endret oppfatning i forhold til å behandle AI som et retts-objekt, til at det kan bli mer relevant dersom de utvikler menneskelignende intelligens. Jeg tror mindre på utvikling av menneskelignende kunstig intelligens eller en generell superintelligens. Mye fordi jeg tror utviklingen er begrenset av de fysiske lovene, som at det f.eks er en begrensning på hvor små man kan lage bestanddelene av en prosessor. 
 
 Alt i alt ser det ut til at vi står overfor en kompleks samling av utfordringer relatert til utviklingen av kunstig intelligens i fremtiden. Og jeg er overbevist om at en tverrfaglig tilnærming og en bredest mulig dialog er veien å gå.» 

Du kan lese mer i bloggen - Kunstig intelligens - Hva betyr det for oss mennesker? (bevissthetsvitenskap.com)