David Storoy's Podcast

En grundig analyse av Daniel Kahnemans Tenke fort og langsomt

David Storoy

Hjernens maskineri løser mange problemer raskt og effektivt ved å bruke en rekke mentale snarveier. Det er vanlig at vi trekker raske konklusjoner uten å ta med viktige faktorer som kan påvirke sannsynligheten for at svaret er annerledes. Kahneman utfordrer denne måten å tenke på ved hjelp av enkle eksempler.

Det er menneskelig å feile, som de sier. Vi har en tendens til å tro at vi er ganske rasjonelle og at vi er klar over våre egne tanker og handlinger. Men hvorfor tar vi av og til beslutninger som er helt gale? Og ikke minst, hvorfor gjentar vi de samme feilene om og om igjen? Daniel Kahneman, en anerkjent psykolog og nobelprisvinner i økonomi, har undersøkt hvordan hjernen fungerer, hvordan vi tar beslutninger, og hvorfor vi noen ganger gir helt feil svar på ting vi egentlig burde kunne svare riktig på. Han hevder at vi ikke kan unngå dette. Vi er rett og slett "programmert" på en måte som ofte er fordelaktig, men som også får oss til å gjøre mange feil.

Kahneman viser at vi har to systemer for tenking - enten rask, intuitiv og følelsesdrevet, eller treg, rasjonell og logisk. Begge systemene er nødvendige og danner en uslåelig kombinasjon. Men begge systemene har også sine svakheter. Kahneman viser hvordan til og med statistikkstudenter ved Harvard og MIT kan bli lurt av de enkleste oppgavene på grunn av sin egen måte å tenke på. Intuisjonen er alltid rask, men den har ikke alltid rett! Har du for eksempel lagt merke til hvor villige vi er til å generalisere? Vi lager oss gjerne en mening om en bestemt sak eller gruppe basert på veldig få tilfeller, kanskje til og med bare et par tilfeller. Denne feilaktige resonneringen er kanskje ikke så farlig blant folk flest, men Kahneman viser at til og med forskere og tunge akademiske institusjoner ofte legger vekt på studier med for lite datamateriale. En annen tabbe er å erstatte logisk tenking med andre former for slutninger - for eksempel ved bruk av representativitet.

Tror du kanskje at dette ikke gjelder deg? Men prøv deg selv på denne oppgaven: En person blir beskrevet av en nabo på følgende måte: "Steve er veldig sjenert og tilbaketrukket, alltid hjelpsom, men er ikke interessert i mennesker eller den virkelige verden. Han er en ydmyk person som liker orden, struktur og er opptatt av detaljer." Hva er mest sannsynlig, at Steve er bibliotekar eller bonde? Mange vil umiddelbart tenke at Steves beskrivelse passer bedre til stereotypen av en bibliotekar, men statistiske faktorer som er like relevante blir nesten alltid oversett. Tenkte du på at det er over 20 ganger flere mannlige bønder enn mannlige bibliotekarer i USA? Siden det er så mange flere bønder, er det nesten sikkert at det er flere "ydmyke ordensmenn" som jobber på traktorer enn bak skranken på biblioteket. I denne situasjonen har hjernen brukt andre kriterier enn logikk for å ta en beslutning. Slike interessante oppgaver er det mange av i "Tenke, fort og langsomt" og du vil få mange a-ha opplevelser.

Gjennom å forstå disse to systemene og hvordan de kan samarbeide, kan vi få en bedre forståelse av oss selv og andre. Samtidig lærer vi hvordan vi kan ta bedre beslutninger, både personlig og økonomisk. "Tenke, fort og langsomt" forklarer hvordan vi tenker og tar beslutninger, og utfordrer etablerte "sannheter" innen psykologi og økonomi.

Denne boken er ukonvensjonell og utradisjonell, og den vil overraske og overbevise deg. Den vil endre måten du tenker på for alltid.

Du kan lese mer i bloggen - Mellom logikk og intuisjon: En reise gjennom vår tankeprosess (bevissthetsvitenskap.com)