David Storoy's Podcast

Utforskingen av Pratibasika: Et dypdykk i subjektiv erfaring og tolkning

David Storoy

Jeg har fått kjennskap til flere sanskrituttrykk og ord i Vedantakunnskapen, og ett av dem jeg har reflektert mye over er ordet "Pratibasika". Det er et ord som er knyttet til subjektiv erfaring, tolkning og magisk tenkning. En annen betegnelse for magisk tenkning er ønsketenkning. Vi tror ubetinget på alt vi erfarer og tenker ikke videre over hva vi egentlig opplever. Vi undersøker og utforsker ikke grundig nok til å kunne uttale oss objektivt om hva det betyr å oppleve forskjellige ting.

Forfengelighet og følelsen av å være spesiell er en konsekvens av dette, og man kan lett misforstå og tro på slike opplevelser bokstavelig talt i stedet for å se dem mer symbolsk. Det ligger mye psykologisk kunnskap i dette, samt eksistensielle svar på hvem vi er. Det gir også innblikk i kosmologi og de dypere sidene av livet. Som sannhetssøker ønsker man å finne svar på det man leter etter. Kunnskap kommer når sinnet er klart og i stand til å motta objektiv og upersonlig kunnskap. Sannheten er ikke skapt av mennesket, den eksisterer bare. Vi er alle klar over at vi er bevisste og at vi eksisterer - det er selvfølgelig.

Dette har betydning for min søken etter sannheten om hvem jeg er og min identitet, samt hva som er sannhet eller fakta. Hvordan det er nyttig å ha slike erfaringer er individuelt. Å undersøke ens åndelige opplevelser er viktig for å forstå hvem jeg er og å skille mellom det som er virkelig og det som ser virkelig ut, det permanente og det ikke-permanente, og subjektet (bevissthet/selvet) og objektet (alle store fysiske objekter, samt de subtile som tanker, følelser, opplevelser, osv.).

Personlig har jeg hatt mange interessante erfaringer og reiser i den åndelige/alternative verdenen (siden 1994), og etter grundig og dyptgående undersøkelse av disse opplevelsene har jeg kommet fram til følgende: Livet er ikke et mysterium når man oppdager og anerkjenner hvem man virkelig er. Det betyr ikke at man får kjennskap til all kunnskap i verden og universet. Vi har våre begrensninger som individer. Vi er ikke Det Totale Sinnet, som har all kunnskap.

En svakhet med åndelige opplevelser er å tro at man er spesiell og har en viktig oppgave på denne planeten. Da kommer det åndelige egoet inn i bildet, og forfengelighet er en konsekvens av dette, som nevnt tidligere. Dette er ikke en fordømmelse av andres opplevelser, jeg kan bare undersøke mine egne erfaringer. Vedanta har en metodikk for å undersøke, reflektere, utforske og analysere grundig erfaringene fra forskjellige perspektiver og synsvinkler. Dette tar tid, og det finnes ingen enkel løsning, slik mange søker etter.

Det er gledelig å se tilbake på denne reisen, men det er også godt å innse at det er en del subjektive tolkninger og erfaringer som er blitt byttet ut med objektiv og upersonlig analyse, selvgransking og refleksjon. Dette gir større troverdighet. Det er mye ønsketenkning basert på egne tolkninger og subjektive erfaringer. Fantasireiser/indre reiser inneholder mange symboler og arketyper og er ikke ulikt vanlige drømmer. 

Sjamaner og urfolk har i lang tid vært bevisste på indre reiser, og det finnes ulike erfaringer og tolkninger av hva som faktisk skjer. Vedanta tilbyr en metode for å undersøke slike erfaringer grundig. Jeg presenterer her en omfattende undersøkelse og analyse av sjamanistiske og andre typer erfaringer basert på deler av en satsang fra en Vedantalærer og en person som hadde hatt såkalte negative spirituelle erfaringer i Ecuador på ulike måter.

Vedanta sier at vi ikke trenger spesielle erfaringer for å forstå sannheten om hvem vi er, fordi vår sanne identitet som Selvet/bevissthet eksisterer før enhver erfaring.

Du kan lese mer i bloggen - Mellom logikk og intuisjon: En reise gjennom vår tankeprosess (bevissthetsvitenskap.com)