Asterisk - DPU's digitale magasin

Kommune og politi går til kamp mod kriminelle familier

DPU, Aarhus Universitet

Forsker-interview med Line Lerche Mørck i P1 den 8. december 2023 om et Østjysk initiativ på tværs af politi og kommune, der skal bekæmpe ’slægts-baseret kriminalitet’.

Århus har tidligere været verdenskendt for Århusmodellen, hvor man bekæmper radikalisering med ’den fremstrakte hånd og sociale initiativer’.

Det nye initiativ er et markant brud på den humanitære tilgang. De tre nye initiativer bygger på bandepakke 4, udvidet datadeling, udvidet brug af sanktioner i forebyggelse, herunder fratagelse af Børneydelser, Alcapone-strategi, hvis familiemedlemmer i en udpeget slægt de ikke ”fravælger kriminalitet”.

Kontraproduktive effekter – og doublebind for både familierne og socialarbejderne:
- det er et doublebind for familierne at straffe dem kollektivt – fordi et medlem ikke ’fravælger kriminalitet’. Vi ved fra forskningen – at der kan være mange situationer, hvor kriminalitet opstår uden det er et bevidst valg. At straffe en hel familie – som vi fx så på Nørrebro da familier blev smidt ud af deres boliger efter en søn havde kastet ting efter Paludan – kan skabe polarisering, stikker-beskyldninger – og kollektive mæglingsprocesser for at genskabe tilliden – nogle dygtige socialarbejdere vil vælge at forlade feltet – fordi doublebind skaber stress – og mangel på mening.

Det udgør også en grundlæggende doublebind for de socialarbejdere at de med den nye bandepakke og det østjyske initiativ i højere grad tvinges til at dele data med politiet, og de skal endda have kontor i det udsatte område, og dele lokaler med politiet. Den tillid, som det typisk tager mange år at opbygge ved at socialarbejdere deltager engageret i et lokalsamfund kan blive tabt på gulvet, blot pga at de deler bygning.